• Pregleda: 2913

Strategija za inkluziju Roma do 2025: Uvođenje principa romske porodice

U hotelu Galleria juče je počeo trodnevni sastanak ekspertske i međuresorne radne grupe za izradu nove “Strategije za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015-2025”, Skup je otvorio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma.
Strategija za inkluziju Roma do 2025: Uvođenje principa romske porodice

Sastanku  prisustvuju i šef stručne grupe, kao  i predsednik međuresorne grupe za izradu strategije, dr Goran Bašić i Vitomir Mihajlović, koji je takođe predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, te menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Žarko Šunderić. Skup ima za cilj otvaranje dijaloga između vladinog i nevladinog sektora, te izradu Strategije inkluzije Roma u Republici Srbiji do 2025. godine, koja treba da se nađe pred Vladom najkasnije do 15. septembra.

Decentralizacija upravljanja romskim pitanjima, odnosno spuštanje nadležnosti u najvećem delu na nivo lokalne samouprave, te uvođenje principa romske porodice jeste ono što je značajno i što će karakterisati novu Strategiju inkluzije Roma do 2025. godine.

Obrazovanje, zdravlje, stanovanje i socijalna politika su četiri strateška pravca na kojima će se zasnivati nova Stategija, a koja treba da doprinese uključivanju  Roma u srpsko društvo kroz afirmativne mere, odnosno akcione planove na osnovu ovih principa.

Prema rečima Vitomira Mihajlovića,  predsednika međuresorne grupe za izradu Strategije, ovim dokumentom  treba da se otklone manjkavosti prethodnog, donetog 2009. godine. Naime, ta Strategija za inkluziju Roma nije imala odgovorno lice koje bi upravljalo njenom implementacijom, te je to jedan od razloga zbog kog ona nije imala željene efekte.

Izradu nove Strategija za inkluziju Roma do 2025. godine, Vladi Republike Srbije je Evropska komisija postavila kao prioritet u oblasti zaštite i unapređenja položaja i statusa Roma u našoj zemlji. Strategija je i jedan od uslova za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije.

Izvor: RTV City

povezane teme

6
niko Odgovori
opet magacioner
pravda Odgovori
Kada vidim ovog stručbhaka za manjine, Gorana Bašića muka me uhvati. To je jedan ekstraprofiter u civilnom društvu.
Dh Odgovori
ZI opet dzej.mogu da mu pljunu pod prozor,igrac je jak
Pebah Odgovori
Resenje integracije i napredka Roma je vrlo jednostavno,ods u povezivanju sa maticom Indijom.
Diplomatskim sredstvima uticati na Indiju,da delu svog naroda uvede mogucnost dobijanja drzavljanstava.Sa tim statusom drzavljana Indije ,sudbina 15 miliona ljudi bi se znacajno izmenila.Evropa dobija snaznog i posveceno partnera po ovom komplikovanom pitanju(Indija bi mogla i financiski da pomaze projekte,jer je jedna od najmocnijih zemalja sveta),U svakom slucaju varijanta u kojoj su svi na dobitku
ffilozoff Odgovori
INKLUZIJA-prevedite mi ovu rec-a ja sam prevod dao u prosloj vezanoj vesti-mozda sam pograsio???
Simo Odgovori
Da vidimo rezultate te inkluzije u poslednjih 50 godina! Kada se vide rezultati odmah se moze zakljuciti da tu nesto ne valja. Ili ih pustiti da zive svoj nacin zivota i da postuju osnovna pravila ili im pomoci ali ta pomoc ne moze biti bezuslovna.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.