Komentara: 6
Pregleda: 3653

Strategija za inkluziju Roma do 2025: Uvođenje principa romske porodice

16.07.2015. u 17:47h
Izvor: RTV City
U hotelu Galleria juče je počeo trodnevni sastanak ekspertske i međuresorne radne grupe za izradu nove “Strategije za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015-2025”, Skup je otvorio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma.
Strategija za inkluziju Roma do 2025: Uvođenje principa romske porodice

Sastanku  prisustvuju i šef stručne grupe, kao  i predsednik međuresorne grupe za izradu strategije, dr Goran Bašić i Vitomir Mihajlović, koji je takođe predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, te menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Žarko Šunderić. Skup ima za cilj otvaranje dijaloga između vladinog i nevladinog sektora, te izradu Strategije inkluzije Roma u Republici Srbiji do 2025. godine, koja treba da se nađe pred Vladom najkasnije do 15. septembra.

Decentralizacija upravljanja romskim pitanjima, odnosno spuštanje nadležnosti u najvećem delu na nivo lokalne samouprave, te uvođenje principa romske porodice jeste ono što je značajno i što će karakterisati novu Strategiju inkluzije Roma do 2025. godine.

Strategija za inkluziju Roma do 2025: Uvođenje principa romske porodice

Obrazovanje, zdravlje, stanovanje i socijalna politika su četiri strateška pravca na kojima će se zasnivati nova Stategija, a koja treba da doprinese uključivanju  Roma u srpsko društvo kroz afirmativne mere, odnosno akcione planove na osnovu ovih principa.

Prema rečima Vitomira Mihajlovića,  predsednika međuresorne grupe za izradu Strategije, ovim dokumentom  treba da se otklone manjkavosti prethodnog, donetog 2009. godine. Naime, ta Strategija za inkluziju Roma nije imala odgovorno lice koje bi upravljalo njenom implementacijom, te je to jedan od razloga zbog kog ona nije imala željene efekte.

Izradu nove Strategija za inkluziju Roma do 2025. godine, Vladi Republike Srbije je Evropska komisija postavila kao prioritet u oblasti zaštite i unapređenja položaja i statusa Roma u našoj zemlji. Strategija je i jedan od uslova za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije.

Izvor: RTV City
Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025" Sastanak ekspertske grupe: "Strategija za inkluziju Roma u Republici Srbiji 2015 - 2025"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3653
Povezane teme

Nenad Ivanišević

inkluzija roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.