Komentara: 15
Pregleda: 6301

Strah od otkaza glavni razlog obraćanja inspekciji rada

08.04.2020. u 12:32h
Izvor: TV Subotica
Strah od otkaza glavni razlog obraćanja inspekciji rada

Od uvođenja vanrednog stanja, veliki broj zaposlenih obratio se inspekciji rada iz straha da će dobiti otkaz, jer je kod pojedinih poslodavaca bilo najava, kaže Božo Ivković, šef Odseka inspekcije rada za Severnobački okrug. Međutim, za sada se niko nije obratio inspekciji zbog otkaza, a kako Ivković objašnjava, vanredno stanje nije okolnost koja zabranjuje prekid radnog odnosa.

- Kod zaposlenih koji su zasnovali rad na određeno vreme, može se desiti da nakon isteka tog roka prestane radni odnos i poslodavac nema obavezu da produži taj radni odnos, odnosno da zasnuje novi radni odnos sa tim zaposlenim. Takođe, ima i najava da je jedan broj poslodavaca svoje zaposlene sa kojima su zasnovali rad na neodređeno vreme upozorio da će biti doneta rešenja o prestanku radnog odnosa i da će prestati radni odnos - kaže Ivković.

S druge strane, iz inspekcije rada podsećaju poslodavce da vanredno stanje kao takvo ne može biti izgovor za otkaz.

- Ovom prilikom bih ukazao poslodavcima da je članom 273 Zakona o radu to propisano kao prekršaj i kazna od 600 hiljada do 2 miliona dinara poslodavcima sa svojstvom pravnog lica, odnosno od 300 hiljada do 500 hiljada dinara poslodavcima sa svojstvom fizičkog lica koji nezakonito daju otkaz zaposlenima - podseća šef Odseka inspekcije rada za Severnobački okrug.

Zaposleni su se obraćali i nakon preporuke Vlade da poslodavci omoguće rad od kuće onim roditeljima koji imaju decu mlađu od 12 godina, kao i starijima od 60 godina koji imaju neko hronično oboljenje. Kako pojašnjava Ivković, to je samo preporuka i ona nije obavezujuća. Takođe, veći broj radnika se javljao zbog nepoštovanja mera zaštite na radu, ali kako dodaje, to je bilo samo na početku vanrednog stanja.

- U početku je bilo problema na tržištu i nije bilo dovoljno maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava, ali kako vreme prolazi, proslodavci u sve većoj meri ispunjavaju te zakonske obaveze - dodaje Ivković.

Zaposleni se mogu obratiti inspekciji rada telefonom na brojeve 024/641-184 i 065/86-22-014, kao i putem mejla subotica.ir@minrzs.gov.rs.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 1 nedelju
Komentara: 15
Pregleda: 6301
Povezane teme

inspekcija

vanredno stanje

inspekcija rada

božo ivković

nezakoniti otkazi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.