Komentara: 3
Pregleda: 3458

Stopiran projekat elektronskog dnevnika

28.04.2011. u 01:54h
Izvor: RTV Yueco
Stopiran projekat elektronskog dnevnika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim je zabranio obradu podataka o ličnosti u takozvanoj Centralizovanoj školskoj bazi podataka, koju je obavljala Mađarska firma “wdw soft”. Zbog sumnjivog konkursa, koji je obezbedio Pokrajinski sekreterijat za obrazovanje, na kojem je ova firma dobila posao prikupljanja podataka svih učenika, roditelja i nastavnika, projekat je stopiran.

Sečenji Ištvan jedna je od subotičkih škola koja je počela sa unošenjem podataka učenika. U školi kažu da im se ideja Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje svidela, jer su upoznati sa iskustvom nekih drugih škola iz inostranstvu, koje rade po principu elektronskog dnevnika, što znači da roditelji preko interneta, ali i preko sms poruka mogu da provere ocene svoje dece.

U nekim subotičkim školama, koje su ranije počele sa unosom podataka, roditelji su već uplatili 600 dinara, koliko je potrebno za prvu fazu realizacije ovog projekta.

U formularima do kojih je naša televizija došla, a koji su prosleđeni roditeljima od strane Pokrajinskog sekreterijata, osim što je detaljno opisano šta se sve dobija elektornskim unosom podataka, traženi su podaci, kao što je ime i prezime učenika, email adresa, broj mobilnog telefona i izbor paketa, čije se cene razlikuju. Nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saznao da su ove poverljive informacije otišle firmu iz susedne Mađarske, istog trenutka stopirao je projekat.

Nakon reakcije Šabića Pokrajinski sekreterijat za obrazovanje posalo je saopštenje svim subotičkim školama da se projekat do daljneg ukida zbog, kako su naveli, tehničkih razloga.

U saopštenju koje je izdao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje stoji da je Centralizovana baza podataka bila u fazi formiranja i testiranja, te da nije došlo do povrede prava učenika, roditelja i dugih lica na zaštiti podataka o ličnosti.

Ističemo da je sekretarijat i pre objavljivanja elemenata rešenja, koji se očekuje, a neposredno nakon izvršenog nadzora od strane ovlašćenih inspektora službe Poverenika preduzeo korake koje upravo imaju za cilj potpuno uvažavanje njihovih preporuka i naloga. Upućena su obaveštenja školama o gašenju projekta i prestanku svih daljih aktivnosti vezanih za isti i započete tehničke radnje u cilju gašenja pristupa bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža. Takođe, u zadatom roku od 10 dana od dana prijema rešenja poverenika biće izvršeno i brisanje svih podataka o ličnosti. Navodi se u saopšetnju Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3458
Povezane teme

elektronski dnevnik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.