Komentara: 8
Pregleda: 3471

Stopa obuhvata dece obaveznom vakcinacijom preko 90 odsto

15.04.2021. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Uprkos pandemiji virusa kovid-19, stopa obuhvata dece obaveznom vakcinacijom u Severnobačkom okrugu je ostala stabilna i iznosi preko 90 odsto za sve vakcine, podaci su sa kojima obeležavamo ovogodišnju Evropsku nedelju imunizacije. Stručnjaci podsećaju da su vakcine efikasno preventivno sredstvo u borbi protiv raznih bolesti, zahvaljujući kojima su istrebljene velike boginje, a na korak od toga je i dečija paraliza.
Stopa obuhvata dece obaveznom vakcinacijom preko 90 odsto

Dok se imunizacija stanovništva protiv virusa kovid-19 odvija ubrzanom dinamikom, Udruženje pedijatara Srbije je sredinom marta upozorilo da je tokom pandemije stopa obavezne vakcinacije dece u našoj zemlji opala za 25 do 30 odsto, što potencijalno može da dovede do epidemije malih boginja i nove ozbiljne zdravstvene krize. Međutim, u Severnobačkom okrugu nema razloga za brigu, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, jer stopa obuhvata dece obaveznom vakcinacijom iznosi preko 90 odsto.

- Za razliku od nekih drugih okruga u našoj zemlji, u Severnobačkom okrugu samo nekoliko vakcina koje su predviđene Kalendarom obavezne imunizacije nije postiglo željeni obuhvat od 95 odsto, ali su sve iznad 90 odsto. To je izuzetno dobro, jer kada govorimo o zaraznim bolestima, najvažniji je kolektivni imunitet i da se on održava, uprkos vanrednoj situaciji vezanoj za kovid - kaže dr Bohucki.

Stopa obuhvata dece obaveznom vakcinacijom preko 90 odstoKalendar obavezne imunizacije podrazumeva da se, po rođenju, deca vakcinišu protiv tuberkuloze i hepatitisa B, a nešto kasnije primaju još i vakcinu protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, petovalentnu "Pentaxim" vakcinu koja šiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b, kao i "MMR" vakcinu koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubele. Svaka od ovih vakcina daje se u određenom uzrastu i dozama, a na ovaj način deca su zaštićena od čak 11 bolesti.

- Od ove godine se ne daje revakcina protiv dečije paralize u 14. godini. Ona je ukinuta, te u 14. godini deca dobijaju vakcinu samo protiv difterije i tetanusa, a takođe se isključivo prešlo na primenu mrtve vakcine protiv dečije paralize, jer je ova bolest pred eradikacijom, odnosno iskorenjivanjem uzročnika bolesti sa planete Zemlje - objašnjava dr Bohucki, dodajući da je upravo to najveći uspeh vakcinacije. - Za sada je iskorenjena variola vera ili velike boginje, a sledeća bolest je dečija paraliza, tako da je poslednji korak ka eradikaciji da se prestane sa upotrebom žive vakcine koje se svi sećamo, one dve kapi na kašičicu ili kocku šećera, i pređe na mrtvu vakcinu.

Stopa obuhvata dece obaveznom vakcinacijom preko 90 odstoKada su u pitanju druge zarazne bolesti, zahvaljujući obaveznoj vakcinaciji neke od njih su eliminisane, poput difterije koja se već godinama ne javlja ili tetanusa koji beleži do dva slučaja na milion stanovnika, dok su ostale bolesti stavljene pod kontrolu, odnosno imaju stabilne vrednosti bez porasta. Međutim, kako ističe dr Bohucki, ovakvu kontrolu moguće je održavati samo ako se kontinuirano održava vakcinalni obuhvat.

-  Najbolji primer za to je su male boginje, koje godinama nismo beležili, a onda smo ne tako davno imali epidemiju u našoj zemlji. Dakle, čim padne vakcinalni obuhvat, bolest preuzima kontrolu - ističe dr Bohucki, podsećajući na važnost vakcinacije. - Nakon pranja ruku, upotrebe higijenski ispravne vode i termičke obrade namirnica, četvrta aktivnost po značaju, koja je dovela do spasavanja stotina miliona života, jeste vakcinacija. Vakcina je izuzetno efikasno preventivno sredstvo, kojom neke bolesti možemo trajno da odstranimo, a neke da dovedemo do toliko malog javljanja da nemaju nikakav javno-zdravstveni značaj, pod uslovom da se stalno održava vakcinalni obuhvat. Drugim rečima, sve dok ima uzročnika bolesti na planeti, nema predaha.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3471
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.