Komentara: 20
Pregleda: 7973

Stop grafitima!

25.03.2013. u 16:07h
Izvor: RTV Yueco
U poslednje vreme grad je ispisan grafitima koji pored toga što ruže izgled grada, ponekad imaju i uznemiravajuće poruke. Grafite uglavnom ispisuju članovi političkih i socijalnih grupa, ali najviše traga ostavljaju pripadnici “Marinaca” navijači fudbalskog kluba “Spartak”, kao i “Delije” navijači Crvene Zvezde i “Grobari”, navijači Partizana.
Stop grafitima!

U Osnovnom sudu u Subotici kažu da je u protekle dve godine doneta samo jedna osuđujuća presuda protiv starijeg maloletnika, koji je ispisao P, kao “Partizan” i kaženjen je bio novčanom kaznom od 20.000 dinara.

U Subotici ništa ne može da spreči ispisivanje grafita po fasadama. Nadležne službe su nemoćne u hvatanju osoba koje na specifičan način žele da ostave trag. Pored toga što se ruži grad, uništava se imovina Subotičana. Poseban problem predstavlja kada grafiti imaju šovinističku poruku prema jednom narodu.

U subotičkoj policiji saznajemo da je tokom prošle godine podneto 12, a u prva dva meseca ove godine jedna prijava zbog ispisivanja grafita po fasadama. U Osnovnom sudu u Subotici objašnjavaju da su imali samo jedan predmet i osuđujuću presudu.

Ove godine grad je izdvojio 2,5 miliona dinara za saniranje štete od izspisivanja grafita po fasadama i objektima. To je dovoljno novca da je uredi jedna fasada u gradu ili asfaltira manja ulica.

Sociolog Branislav Filipović kaže su grafiti deo urbane kulture. Grafitima se izražava bunt, prenosi poruka i može da se ulepša sredine. Nažalost, “žvrljotine” koje se možemo da vidimo po gradu ne pripadaju grafitima.

Niko nema pravo da ruži i prlja grad. Da je pisanje grafita postala svakodnevna pojava, svedoče i grafiti gde se vide tužni srećni smajli, zatim oznaka navijača i sve po zidovima i fasadama naših sugrađana. Štete su ogromne, a grad nemoćan.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 7973
Povezane teme

grafiti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.