Komentara: 5
Pregleda: 1935

"Sto bandaša i bandašica"

05.08.2010. u 11:01h
Izvor: RTV Yueco
"Sto bandaša i bandašica"

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana promocija fotomonografije „Sto bandaša i bandašica", Grge Piukovića. Knjiga čiji je povod 100. Dužijanca u Subotici, objavljena je u izdanju Katoličkog instituta za kulturu, istoriju i duhovnost „Ivan Antunović".

U posleratnom periodu, nije bilo dozvoljeno obeležavanje Dužijance. Ipak, oni najhrabriji Dužijancu su i tada slavili. Umesto bandaša i bandašice, krunu su 1949. godine nosila deca. Jaga Šadl, rođena Šarčević jedna je od devojčica na slici koje su tada ponosno držale krunu ispred crkve.

Na 168 stranica objavljene su crno - bele i kolor fotografije bandaša i bandašica, kao i krune izrađene od slame koje su sačuvane do danas. Fotomonografija sadrži i prikaz drugih simbola manifestacije koja je u Subotici prvi put održana 1911. godine, a fotografije svedoče o autentičnosti, etnografskim, crkvenim i tradicionalnim elementima Dužijance. Sto godina je dug period za istraživanje što, po rečima autora, predstavlja veliki izazov.

Od 1993. godine Dužijanca je kako crkvena, tako i gradska manifestacija. Za sledeću godinu, kada se slavi 100 godina od obeležavanja Dužijance, najavljeno je izdavanje bibliografija koja će sadržati sve što je u proteklom veku pisano o ovoj manifestaciji. Ivana Radinović

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1935
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.