• Pregleda: 2529

Stipendije za studente na mađarskom maternjem jeziku

Stipendije za studente na mađarskom maternjem jeziku

Mađarski nacionalni savet saopštio je da će od naredne godine i studenti, od druge do završnih godina studija, koji studiraju na maternjem jeziku moći da računaju na stipendije, a uslov je, kao i za budžetsko studiranje, prosek ocena od najmanje osam. Novina je takođe da će ti studenti biti mentori studentima prve godine koji su takođe korisnici stipendija.

Tamaš Korhec, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, u svom obraćanju medijima saopštio je da se i na planu kulture, odnosno u oblasti izdavaštva na mađarskom jeziku, mogu očekivati promene. Odlukom Ministarstva kulture ubuduće će knjige na mađarskom koje se ovde izdaju ravnopravno sa ostalima stizati do biblioteka i čitalaca, kroz obavezni otkup za koji država obezbeđuje sredstva. Ovaj je problem star više decenija, jer nijedno ministarstvo do sada nije želelo da sistem obaveznog otkupa za potrebe biblioteka uvede i za knjige pisane na mađarskom jeziku.

- Ovu decenijsku diskriminaciju ministar Predrag Marković je promenio jednom odlukom i za jedan dan. Pokazalo se da je u stvari za takve korake potrebna samo dobra volja - kaže Tamaš Korhec, napominjući da je od ministra Markovića dobio potvrdu da će se voditi briga i o drugim kulturnim potrebama i institucijama mađarske zajednice.

Nacionalni savet Mađara, formiran pre deset meseci prvi put na osnovu slobodnih izbora, trebalo bi takođe da, prema Zakonu o funkcionisanju tih saveta, uskoro u potpunosti ili delimično preuzme osnivačka prava u 41 kulturnoj i obrazovnoj ustanovi na mađarskom jeziku.

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.