Komentara: 0
Pregleda: 2700

Stipendije za studente na mađarskom maternjem jeziku

13.05.2011. u 10:44h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Stipendije za studente na mađarskom maternjem jeziku

Mađarski nacionalni savet saopštio je da će od naredne godine i studenti, od druge do završnih godina studija, koji studiraju na maternjem jeziku moći da računaju na stipendije, a uslov je, kao i za budžetsko studiranje, prosek ocena od najmanje osam. Novina je takođe da će ti studenti biti mentori studentima prve godine koji su takođe korisnici stipendija.

Tamaš Korhec, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, u svom obraćanju medijima saopštio je da se i na planu kulture, odnosno u oblasti izdavaštva na mađarskom jeziku, mogu očekivati promene. Odlukom Ministarstva kulture ubuduće će knjige na mađarskom koje se ovde izdaju ravnopravno sa ostalima stizati do biblioteka i čitalaca, kroz obavezni otkup za koji država obezbeđuje sredstva. Ovaj je problem star više decenija, jer nijedno ministarstvo do sada nije želelo da sistem obaveznog otkupa za potrebe biblioteka uvede i za knjige pisane na mađarskom jeziku.

- Ovu decenijsku diskriminaciju ministar Predrag Marković je promenio jednom odlukom i za jedan dan. Pokazalo se da je u stvari za takve korake potrebna samo dobra volja - kaže Tamaš Korhec, napominjući da je od ministra Markovića dobio potvrdu da će se voditi briga i o drugim kulturnim potrebama i institucijama mađarske zajednice.

Nacionalni savet Mađara, formiran pre deset meseci prvi put na osnovu slobodnih izbora, trebalo bi takođe da, prema Zakonu o funkcionisanju tih saveta, uskoro u potpunosti ili delimično preuzme osnivačka prava u 41 kulturnoj i obrazovnoj ustanovi na mađarskom jeziku.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 10 godina i 1 dan
Komentara: 0
Pregleda: 2700
Povezane teme
stipendije mađarski nacionalni savet tamaš korhec predrag marković stipendije na mađarskom jeziku studenti na mađarskom jeziku
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.