Komentara: 1
Pregleda: 3314

Stigla medicinska oprema u Gerontološki centar

20.06.2013. u 17:36h
Izvor: SuMedija
Gerontološki centar dobio je danas novu medicinsku opremu koju je direktoru te ustanove dr Nenadu Ivaniševiću uručio Ljubiša Kocić, direktor "Jena Medical" iz Niša.
Stigla medicinska oprema u Gerontološki centar

Oprema je donirana u okviru IPA prekograničnog projekta "Regionalni centar za edukaciju, prevenciju i fizikalnu rehabilitaciju osoba obolelih od moždanog udara i multiple skleroze" sklopljenog između Vlada Hrvatske i Srbije.

Oprema je vredna 1.768.000,00 dinara i namenjena je za osnivanje regionalnog rehabilitacionog centra u prostorijama Gerontološkog centra u Subotici, čija bi delatnost pored drugih bila usmerena i na prevenciju, edukaciju i rehabilitaciju obolelih od cerebro vaskularnog insulta i multiple skleroze i njihovih članova porodica kao i stanovništva u Severno Bačkom okrugu, Osiječko-Baranjskoj županiji.

- Jedan od najpouzdanijih znakova koji ukazuju bolju budućnost starih osoba je mogućnost sprovođenja medicinske rehabilitacije. Gerijatrijska rehabilitacija je vrlo specifična jer je limitirana sa psihofizičkim sposobnostima starih osoba, međutim to istovremeno ne sužava sprovođenje stalnih oblika medicinske rehabilitacije koji su usklađeni specifičnim promenama starih. Od posebnog je značaja osposobiti staru ili hendikepiranu osobu za obavljanje aktivnosti vezanih za svakodnevne životne potrebe. Rehabilitacione tretmane pružamo i građanima koji nisu korisnici domskog smeštaja, jer nam je cilj da stara osoba što duže ostane u svom okruženju, kao i da se motiviše da što duže koristi svoje fizičke i mentalne potencijale i da pri tom umanji potrebu za raznim vidovima istitucionalne pomoći. Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Gerontološkog Centra Subotice za čije otvaranje je zaslužan Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je počela sa radom početkom 2006. godine. Rezultati rada imaju merljiv uspeh sa velikim brojem korisnika usluge rehabilitacije. Pružamo: terapeutske vežbe, kompletnu elektroterapiju, terapiju laserom, terapiju ultrazvukom, magnetoterapiju, terapiju Bioptron lampom, masažu i parafinoterapiju" - rekao je Ivanišević.

U okviru ovog projekta predviđeno je formiranje Regionalnog centra za edukaciju, prevenciju i tretman, odnosno pomoć i podršku obolelima od moždanog udara i multipleks skleroze, bolesti koje su na ovim prostorima izuzetno prisutne.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3314
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.