Komentara: 0
Pregleda: 1582

Stezanje kaiša

21.11.2008. u 12:22h
<p>Prodaja bele tehnike u poslednje vreme u Subotici je opala za oko 20%. Cene uvozne robe se skoro svakodnevno menjaju u zavisnosti od kursa evra, pa tako skupa roba ima sve manje kupaca.</p>
Stezanje kaiša

Ekonomisti predviđaju da će svetska kriza potrajati još dugo, da nas neće zaobići njen vrhunac dok građani pamte i gore dane – od pre 15 godina.

Subotički Music Shop u poslednje vreme je primoran da zbog uvećanih faktura, usled svakodnevnog rasta vrednosti evra, smanjuje marže na pojedne proizvode kako ne bi značajnije podigli cene. I pored toga prodaja opada, i to uglavnom skupljih tehničkih aparata kao što su LCD televizori.

Posle velikog talasa poskupljenja poslednjih meseci, građanima se, međutim, posle svakog ulaska u prodavnicu, čini da izdvajaju znatno više novca nego lane u ovom periodu. Najveće oscilacije za poslednjih godinu dana zabeležene su kod osnovnih životnih namirnica. Veća su izdvajanja za hranu, što pokazuje da je gotovo sve u prodavnicama poskupelo.

Ekonomisti upozoravaju da ovde nije kraj. Kurs evra će imati i dalje tendenciju porasta. Ukoliko svetska kriza eskalira i kod nas, što nije isključeno, našoj privredi će biti potrebno 2 do 3 milijarde evra da bi sa tom krizom mogli da se nose. Stoga svima preporučuju – štednju.

I pre svetske krize, naši građani su sa oko 3.000 evra godišnje kupovne moći bili pri dnu evrospke potrošačke liste. Prosečna plata u Subotici je i dalje manja od prosečne potrošačke korpe, i to za 2.000 dinara.
Pad prodaje pojedinih prozvoda pokazuju da što su cene veće – to će i prosečni naš sugrađanin duže biti ograničen na minimalnu potrošačku korpu od 21.265 dinara.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1582
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.