Komentara: 1
Pregleda: 4063

Stariji teže podnose vrućine

08.07.2016. u 13:58h
Izvor: Subotičke novine
Kao i prethodne i ove nedelje ne prestaju visoke temperature i vrućine, koje se kako tvrde u Službi Hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja, izuzetno teško podnose gotovo kod svih građana, a ponajviše kod starije populacije. Lekari i tehničari Službe često ne postižu da stignu na svaki poziv jer ih je ogroman broj, te se opetuje na građane da broj Hitne pomoći zovu samo u hitnim slučajevima, a da se za ostale tegobe obraćaju svojim nadležnim lekarima.
Stariji teže podnose vrućine

Služba Hitne medicinske pomoći zbog vladajućih vrućina ima pune ruke posla a i čekaonice u većini ambulanti opšte prakse pune su građana koji se javljaju zbog tegoba izazvanih vremenskim prilikama. Vrućine najteže podnose stariji sugrađani koji su u velikom broju i hronični bolesnici i meteropate, te se oni i najčešće javljaju lekarima za pomoć, tvrde u Domu zdravlja.

- Porastom temperature, povećava se broj izlazaka ekipa Hitne medicinske pomoći na javnim mesti-ma tokom najtoplijeg perioda dana. Zbog kratkotrajnog gubitka svesti, slabosti i malaksalosti, interveni-še se i do 5 do 8 puta dnevno, međutim veći broj pacijenata se zbog sličnih simptoma javlja u ambulantu Službe hitne medicinske pomoći Pomoć češće traže stariji pacijenti koji se teže adaptiraju na tople vremenske uslove od radno- sposobnog stanovništva - objašnjava dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

Lekari savetuju starijim sugrađanima, roditeljima sa decom i trudnicama da izbegavaju boravak napolju u periodu od u do 17 časova, da vode računa o ishrani i adekvatnom unosu tečnostL

- Svi sugrađani koji slobodno vre-me provode na kupalištima i u prirodi, trebalo bi da se zaštite od štetnog uticaja sunčevih zraka zaštitnim kremama za sunce, sunčanim naočarima i odgovarajućom garderobom - objašnjava dr Budimski.

Kako bi se lakše izborili sa vrućinom, lekari savetuju izbegavanje boravka na suncu, te da piju bar jednu čašu negazirane i prirodne mineralne vode na svakih sat vremena.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4063

Povezana vest

Povezane teme

hitna pomoć

hitna medicinska pomoć

visoke temperature

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.