• Pregleda: 3447

Stari zanati se i dalje cene

Erika Režanji je jedna od 17 nezaposlenih žena koje su uspešno završile obuku za stare zanate i savladale tehnike ručnog tkanja, veza-zlatoveza ili izrade čipke. Njima su danas svečano uručeni sertifikati, za koje se nadaju će im olakšati potragu za zaposlenjem ili omogućiti da pokrenu sopstveni biznis.
Stari zanati se i dalje cene

U porodičnoj tradiciji naše sugrađanke Erike Režanji, neguje se i ceni ručni rad, te se u želi da sledi primer majke i tetke, koje se celoga života bave rukotvorinama, školovala za proizvođača gotove konfekcije i bavila šivenjem i vezom. Ipak, kako je u struci radila kratko, odlučila je da unapredi svoje znanje i prijavi se za obuku vez-zlatovez, tehniku koja ju je oduvek privlačila.

- Celokupno iskustvo je bilo pozitivno, obuka je bila vrlo korisna, mislim da je bilo vrhunski organizovano i da smo imali predavače koji su stvarno majstori svog zanata - priča Erika. - Do sada sam malo radila u svojoj struci, većinom neprijavljena zbog čega imam vrlo malo staža, ali bih sada volela i bilo bi lepo kad bih mogla nešto samostalno da pokrenem.

Osim Erike, još 16 nezaposlenih žena uspešno je završilo obuku za stare zanate, koju je subotička Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala u periodu od 5. novembra do 14. decembra prošle godine. Reč je o tri stara zanata koji se ubrajaju u deficitarne u Srbiji, a to su ručno tkanje, koje je uspešno završilo sedam žena, izrada čipke koju je savladalo pet žena, a isto toliko ih je završilo i obuku za vez-zlatovez.

- Tokom 150 časova, odnosno 19 dana teorijskog dela obuke, i 60 časova, odnosno 10 dana praktičnog dela obuke, naše polaznice su uspešno savladale tehnike i veštine ovih zanata, zbog toga smo im danas svečano uručili sertifikate i poželeli uspeh u pronalaženju daljeg zaposlenja ili otpočinjanja sopstevnog biznisa - rekla je Milena Kosović, organizatorka obrazovanja odraslih u subotičkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvođač obuke bilo je Udruženje etno mreže iz Beograda, a obuka se realizovala na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Leonardo Odgovori
Sve je to lepo dok se čita, ali treba primeniti u praksi. Organizujte neku obuku, prekvalifikaciju za one koji su zbog privatizacije ostali bez posla. Za moderne kompanije su "stari", a "mladi" za penziju. Obuku za zanimanja posle koje bi ljudi mogli da dobiju posao. Oni, isto kao i svako drugi moraju da jedu, piju, obuku se, plaćaju račune, kupuju lekove.
C Odgovori
Recite da se ceni nakon što se veštine primene i osobe uspeju da žive od toga, sertifikat ne znači ništa.
Sofronije Odgovori
Ma da , cene se stari zanati - naročito ih ove žene cene, samo sumnjam da će im baš to pomoći da nađu posao ili pokrenu sopstveni biznis i da se od toga izdržavaju ! Danas se od poštenog posla slabo živi, a oni koji rade se potcenjuju ... ali kako napredujemo uskoro će biti malo onih koji rade, jer su većinom van granica ove zemlje "zlatnog doba" !

Nazdravlje
Ilona Odgovori
Slažem se sa do sadašnjim komentarima. " Stari zanati " se cene isključivo na papiru, a da se od izrade nekog ručnog rada nemože živeti to znam iz ličnog iskustva. Ništa što sam heklala (čipke) i što sam vezla stolnjak-e nisam mogla prodati. Reakcija eventualnih kupaca je doslovce bila sledeća, citiram: "Lepi su radovi, ali kod kineza za tu cenu mogu kupiti npr. 2 takva stolnjaka. A bilo je i komentara " O pa to je veoma skupo! Šta misliš, hoćeš da se obogatiš na čipkama?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.