Komentara: 0
Pregleda: 3373

Stanovi jeftiniji, a život sve skuplji

07.06.2010. u 13:48h
Izvor: Politika Online
<p>U centru Subotice moguće je naći stan i za 60 evra, ali ne i stanara za njega jer su veliki režijski tro&scaron;kovi. Niko nema evidenciju o tome koliko u Subotici ima podstanara, ali iz agencija za promet nekretnina tvrde da ih je sve manje. Ne zbog toga &scaron;to stanova nema ili &scaron;to su skupi, nego zato &scaron;to je skupo živeti u njima.</p>
Stanovi jeftiniji, a život sve skuplji

Otuda nije neobično da stanodavci primaju podstanare bez naknade, samo uz obavezu da plaćaju račune za komunalne usluge. Jer, stan u Subotici „proizvodi" troškove, i to prilično visoke, i prazan. Tako se, ukoliko je stan priključen na centralni parovod, svih 12 meseci plaća trećina računa koji se smatra fiksnim troškom za održavanje instalacije, potom tu je i komunalna taksa, zajednički računi za vodu koja sada već košta 75 dinara po kubnom metru....

- Imamo veoma mnogo slučajeva da pojedinci ili čitave porodice iznajme stan, i nakon dva do tri meseca vide da ne mogu da izdrže plaćanje režijskih troškova i vrate se, obično u zajedničko domaćinstvo kod roditelja - kaže za „Politiku" Nenad Mesaroš iz agencije za promet nekretnina „Hram".

Zahvaljujući velikom broju novoizgrađenih stanova, i to pretežno manje kvadrature, najviše se izdaju garsonjere i jednosobni stanovi, a upravo zbog visokih cena komunalnih usluga najviše se traže mali stanovi jer njihovo održavanje i manje košta. Tako je u Subotici iznajmljivanje garsonjere skuplje od rentiranja jednoiposobnog ili dvosobnog stana. Potražnja za većim stambenim prostorom gotovo da i ne postoji. Stanovi u centru grada mogu se naći od 60 do 130 evra, zavisno od opremljenosti, površine i, naravno, režijskih troškova koji idu uz njega.

Saradnik u agenciji za promet nekretnina „Info", koji se predstavio samo kao Predrag, kaže nam da generalno narod nema novca i da besparica diktira i pad cena zakupa stanova.

- Evo, imamo teškoća da izdamo dvosoban stan u centru grada, a cena je sa 100 evra spala na 80. Toliko je potrebno izdvojiti i za garsonjeru, ali je mala potražnja. Zato stanodavci pristaju na podstanare bez naknade, samo neka plaćaju režijske troškove - kaže Predrag.

Vesna L. je vlasnik jednosobnog stana u naselju Prozivka, koji izdaje za 100 evra, i kaže da razmišlja da spusti cenu jer je svesna da je to, uz cenu života u stanu, preveliko opterećenje. Stalo joj je, takođe, da zadrži sadašnjeg podstanara jer je korektan, čist i odgovoran.

Nenad Mesaroš kaže da se najvećim delom izdavanje stanova podstanarima rešava upravo preko agencija jer se na taj način svi osećaju zaštićeni. I podstanari od nenadanih, neprijavljenih troškova koje im prilikom zakupa nije predočio vlasnik, ali i vlasnik stana od neplaćenih dugova i podstanara koji nakon toga „nestane".

- Mi zakupcu odmah kažemo koliko ga šta košta i on mora da zna da ga, primera radi, u dvosobnom stanu očekuje cena grejanja od oko 10.000 dinara, zatim tu su troškovi vode, električne energije, komunalna taksa itd. i veoma smo rigorozni što se tiče rokova plaćanja ovih obaveza. Vlasnik stana tako nama potpuno prepušta „gazdovanje" stanom, i nema ni kontakta sa podstanarom, što stvara jedan čist, poslovni odnos - ističe Mesaroš.

Naravno, kriza nije za sve jednako duboka, te tako u agenciji „Hram" kažu i da ima slučajeva da dva ili više mladića uzmu zajednički stan za „momčenje", odnosno i dalje žive kod roditelja u Subotici, a podstanarska adresa im služi za pravljenje žurki, dovođenje devojaka i, uopšte, život oslobođen roditeljske pažnje.

- Veoma smo oprezni u takvim slučajevima i po pravilu ne prihvatamo takve klijente, jer su oni obično „proizvođači" problema i remete mir i odnose u zgradi - kaže Mesaroš.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3373
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.