Komentara: 0
Pregleda: 2742

Stanodavci jure stanare

19.06.2010. u 15:16h
Izvor: Blic
<p>Zbog ekonomske krize gradnja i trži&scaron;te nekretnina u Subotici skoro da je potpuno zamrla, a u poslednje dve godine na velikoj muci na&scaron;li su se i vlasnici čiji stanovi mesecima ostaju prazni. Da ne bi bili na potpunom gubitku, većina stanodavaca spustila je cene zakupa u proseku za 30 odsto, međutim, podstanari ih napu&scaron;taju posle samo dva-tri meseca jer nemaju novca da plate režijske tro&scaron;kove.</p>
Stanodavci jure stanare

U agencijama za nekretnine kažu da pamte bolja vremena kada je „bilo manje stanova, zakupci su bili pouzdani i troškove su plaćali na vreme".

- Imamo sve više stanova za izdavanje tako da nije jasno gde se ljudi sele i gde žive. Na to je uticala i izgradnja višespratnica sa manjim stambenim jedinicama kupljenim s namerom da budu izdavane. Podstanari posle svega par meseci sve češće raskidaju ugovor jer su izdaci za struju, vodu i druge komunalne usluge velika stavka pa smo na oprezu. Ipak nikoga ne proveravamo, niti tražimo na uvid ugovore o radu. Kada plate kiriju, zakupci ne razmišljaju o troškovima koji nisu mali, čak u pojedinim slučajevima premašuju iznos zakupa - kaže Nenad Mesarović iz agencije „Hram".


Prema njegovim rečima, mnogi zakupci da bi ostavili dobar utisak i da bi rešili stambeno pitanje barem nakratko tvrde da su „oboje zaposleni", međutim, vrlo brzo budu uhvaćeni u laži kada vlasnicima ili na adresu agencije stigne opomena za neplaćene račune. Iako se plaše agencija koje ne dozvoljavaju takav „cirkus", građani na kvarno ili s nadom da će nekako doći do novca ipak rizikuju.


- Sve češće imamo i slučajeve da stan zakupi Subotičanin od dvadesetak godina koji živi kod roditelja, što nam je u startu sumnjivo. Iako se pravdaju da ne mogu više da žive sa mamom i tatom, po pravilu se ispostavi da je zapravo više momaka u kombinaciji i stan žele da koriste za žurke. Kako u svakoj zgradi imamo nekog ko nam dojavljuje neprijatne situacije, sa takvim zakupcima brzo se rastajemo - kaže Nenad Mesarović i dodaje da je uvek spreman da juri podstanare koji se previše opuste i, na primer, umesto punog iznosa za struju plate samo deo.


Međutim, problemi zakupa nekretnina ne vrte se samo oko podstanara, već postoje i vlasnici koji nisu spremni da pripreme stan kako dolikuje da bi bio rentiran.


U „Hramu" kažu da je ponekad teško objasniti stanodavcu da je neophodno ulaganje, a dešavalo se da posle višemesečne potražnje za podstanarom zakupac bude nađen već sutradan pošto je vlasnik okrečio stan.


- Bilo je slučajeva da su vlasnici zbog krize odustali od izdavanja i tražili pomoć u posredovanju. Najteže je izdati praznu garsonjeru i dvosoban namešten stan zbog čega se trudimo da utičemo na vlasnike, ali malo njih je spremno da prihvati savet - Nenad Mesarović.


Karolina Virag kaže da je početkom godine „ćerkinu sobu prepustila mlađoj sestri koja je svega mesec dana bila podstanar". Njena želja da ne deli sobu sa roditeljima i živi u „svom" stanu bila je kratkog veka pošto s platom od 20.000 dinara ne može da plaća kiriju, račune i još da kupuje namirnice.


- Razumela sam potrebu da bude svoj gazda, ali sam odmah znala da neće moći da ispoštuje rokove za plaćanje računa. Stan koji je pronašla vlasnik je izdavao za svega 80 evra, ali su režijski troškovi bili još toliko, pa je danima bila gladna - kaže Viragova.


U bezizlaznoj situaciji zbog krize našla se i tročlana porodica koja se već godinu dana seljaka iz stana u stan. Zbog loših odnosa sa roditeljima bračni par je ostao bez krova nad glavom, a u međuvremenu je stigla i prinova.


- Dugujemo za dva meseca kiriju i sva sreća da vlasnik razume u kakvoj smo situaciji. Samo je suprug zaposlen i nemamo dovoljno novca da podmirimo sve troškove zbog čega smo dali oglas da bismo pazili stariju osobu u zamenu za nekretninu. Ako uskoro ne budemo rešili finansijske probleme, ne preostaje nam ništa drugo nego da iznesemo krevet na ulicu - kaže ovaj Subotičanin.

Ljubavnici uredne platiše
Iako se zadržavaju u stanovima svega par meseci, među najurednije platiše spadaju oni koji ih iznajmljuju za susrete sa ljubavnicima, ali i poslovnu pratnju. Kada je reč o lažnim maserkama zakupci su spremni da izdvoje i 200 evra za garsonjeru, ali vrlo brzo i pre primedbi komšija napuštaju stan i pronalaze novo gnezdo.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2742
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.