Komentara: 21
Pregleda: 5286

Stambeno zbrinjavanje izbeglica

18.02.2015. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
Radi uspešnog nastavka sprovođenja Regionalnog stambenog programa, koji ima za cilj da stambeno zbrine 16.780 najugroženijih izbegličkih porodica u Republici Srbiji, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije poziva sve porodice izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje nisu rešile svoje stambeno pitanje, da se evidentiraju u lokalnom povereništvu u periodu od 18. februara do 18. marta 2015. godine, piše u saopštenju.
Stambeno zbrinjavanje izbeglica

Ovaj poziv se odnosi na već evidentirane izbeglice, kao i na one koji do sada nisu evidentirani. Izbegličke porodice treba da ponesu dokumentaciju koju poseduju kako bi se moglo utvrditi da li ispunjavaju uslov za dobijanje tražene pomoći koja se odnosi i na  porodice koje u vlasništvu imaju plac ili stambeni objekat kome je potrebna adpataciji ili dogradnja. U septembru 2013. godine u Srbiji je počela realizacija Reginalnog stambenog programa.

Do sada su izabrani korisnici za dodelu paketa građevinskog materijala i montažnih kuća u okviru prvog potprojekta, dok je u okviru potprojekata 2 i 4 u toku izbor korisnika za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem u zakup stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine i korisnika za dodelu montažnih kuća.Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.  RSP Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.

Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 330 miliona evra. Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 5286
Povezane teme

izbegla i raseljena lica

izbeglice

stanovi za izbeglice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.