Komentara: 11
Pregleda: 17135

Šta to "pucketa" pod točkovima i đonovima u ulici Braće Radić?

13.08.2018. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko ste se poslednjih nedelja prošetali ulicom Braće Radić, vozili ili parkirali svoja vozila, možda ste uočili kako vam se obuća lepi za trotoar, te da čuvene žute ploče "pucketaju" pod gumama. Ta lepljiva masa rezulat je redovnih fizioloških aktivnosti lisnih vaši, čija pojava je karakteristična za ovo doba godine.
Šta to "pucketa" pod točkovima i đonovima u ulici Braće Radić?

Prepoznatljiva po zelenilu i bujnoj vegetaciji, ulica Braće Radić svrstava se među najlepše u našem gradu. Međutim, na trotoaru i putu duž ulice, poslednjih nedelja uočena je svetlo smeća lepljiva masa, koja neretko iznenadi i vozače na staklima automobila, nakon što ih parkiraju ispod krošnja drveća.

- To što se lepi pod obućom, pojavljuje na staklu kola u vidu lepljivih smećih tačkica, te stvara neprijatan zvuk probušenih guma tokom vožnje, jeste takozvana medna rosa, koju luče lisne vaši koje se hrane sokovima drveća. Usled visokih temperatura i njihovog redovnog fiziološkog procesa, one luče providnu lepljivu skramu, koja nakon što dođe u kontakt sa prašinom i spoljnom atmosferom, poprima smeđu boju, pa se naziva čađavica - kaže naša sugrađanka, koja je agronom po struci, dodajući da razmnožavanju lisnih vaši izuzetno pogoduju visoke temperature. - One su prisutne tokom cele godine, ali se u većem broju pojavljuju na proleće. Ove godine je bila izuzetno velika najezda u proleće, te su ih voćari u malim okućnicama prskali i suzbili. Što se tiče konkretno Braće Radić ulice, tamo je verovatno velika lisna masa, veliko isparavanje i visoke su temperature, pa ukoliko se nije tretiralo, lisne vaši su se namnožile i ovo je posledica. 

Šta to "pucketa" pod točkovima i đonovima u ulici Braće Radić?

Prema rečima naše sagovornice, ovu pojavu moguće se suzbiti prevencijom i hemijskom zaštitom, ali pod posebnim uslovima.

- Pošto je u pitanju naseljeno područje, treba biti pažljiv sa upotrebom insekticida. Drveće i zaražene biljke se ne prskaju preko dana po visokim temperaturama, već uveče kad sunce zađe i kada su niže temperature, ali i kada nema ljudi na ulici. Za potrebe suzbijanja, voćari obično kupuju insekticide za okućnice, u malom pakovanju na 10 litara vode. U pitanju je praškasti insekticid na bazi acetamiprida, s kojim se biljka može tretirati rano ujutro ili kasno uveče kako ne bi doživela stres - poručuje naša sagovornica, ističući da bi se pre upotrebe insekticida trebalo posavetovati sa stručnjacima iz poljoprivrednih apoteka, te kupljene preparate koristiti isključivo prema dobijenim uputstvima.

Šta to "pucketa" pod točkovima i đonovima u ulici Braće Radić?

Još jedan način zaštite biljaka od lisnih vaši je i organizovano suzbijanje od strane nadležnog preduzeća. Prema rečima Elizabete Tumbas, koordinatorke JKP "Čistoća i zelenilo", ovo preduzeće svake godine sprovodi tretmane zaštite cveća i biljaka niskog rasta u parkovima i na javnim provršinama za koje su nadležni, ali kada je u pitanju drveće visokog rasta, tretmani se ne vrše iz više razloga.

- Kako je pojava lisnih vaši karakteristična za proleće, "Čistoća i zelenilo" svake godine u maju započinje tretiranje biljaka, cveća i ruža u parkovima. Međutim, zaštita visokih drveća od lisnih vaši se do sada nije radila, pre svega, zbog toga što nije bilo veće potrebe. Do sada je samo jednom, i to pre sedam godina, bila velika najezda lisnih vaši i tada smo sproveli tretman. Takođe, njihovu najezdu i kako će se ponašati je veoma teško predvideti, te se zbog toga ovakvi tretmani veoma retko svrstavaju u redovan Godišnji plan preduzeća. Osim toga, preduzeće nema na raspolaganju adekvatnu opremu, koja bi našim radnicima omogućila sprovođenje ovih tretmana na velikim visinama - objašnjava Tumbas, dodajući da je za sprovođenje tretmana potrebno redovno praćenje stanja, odnosno monitoring, kao i nabavka posebnih dozvola. - Sama pojava lisnih vaši nije toliko štetna za drveće, koliko tretiranje tog drveća insekticidima može biti štetno za biljku, ali i za čoveka. Nemoguće je sprovesti tretman, a da se insekticidi ne rasprše po ulici ili u dvorište kuća, te je za spovođenje ovakvih tretmana neophodno obezbediti dozvole, zbog toga što mogu nepovoljno da utiču na čovekovo zdravlje.

Šta to "pucketa" pod točkovima i đonovima u ulici Braće Radić?

Iako prisutne tokom cele godine, lisne vaši smanjuju svoju aktivnost na minimum u vreme niskih temperatura, te se s početka jeseni očekuje da se pojava medne rose razredi, a potpuno iščezne tokom zimskih meseci.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 17135
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

ulica braće radić

lisne vaši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.