Komentara: 38
Pregleda: 9928

SSP: Subotičani u životnoj opasnosti zbog nebrige i nestručnosti gradske vlasti

29.12.2021. u 13:56h
Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Saopštenje subotičkog odbora Stranke slobode i pravde u kojoj se kritikuje gradska vlast i komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" povodom štete nastale prethodnih nekoliko dana usled loma grana i izvaljivanja stabala, prenosimo u celosti.
SSP: Subotičani u životnoj opasnosti zbog nebrige i nestručnosti gradske vlasti

Neodgovorno i nestručno rukovođenje JKP “Čistoća i zelenilo” dovelo je do ogromne materijalne štete koja je tokom poslednja dva dana naneta građanima Subotice, smatra GrO Stranke slobode i pravde Subotica.  

Da podsetimo, prošlog leta isečeno je više hiljada zdravih stabala subotičkih šuma, dok stabla u okolini stambenih objekata, parkova i šetališta nisu rezana i oblikovana u meri koja je neophodna da bi građani bili bezbedni. Zbog toga je tokom 26. i 27. decembra, kada je padala ledena kiša,  došlo do mnogobrojnog odlamanja velikih grana, kao i do rušenja čitavih stabala po gradskim ulicama i parkovima, pri čemu je građanima načinjena velika materijalna šteta.

Zašto moraju da se dogode ovakve situacije, koje samo pukim slučajem nisu prerasle u tragedije, da bi JKP “Čistoća i Zelenilo” radilo svoj posao za koji ga plaćaju građani Subotice?! Da pojasnimo: gelegonja, bođoš ili američki koprivić, kako god ih zvali, drveća su koja bez ikakvog problema mogu da žive čak i do 200 godina. Dobro podnose sušu i jače vetrove, ako su leta hladnija od onog što njima pogoduje potrebno ih je zaštititi dohranom da zimi ne bi došlo do smrzavanja i opadanja grana usled ledenog ili snežnog taloga. Osim toga ova drveća vole krečnjak, pa se  stabla mogu „okrečiti“. Ako bi to kvarilo estetiku ulica, oko njih  se može posuti kalcijum-karbonat (odnosno stočnu kredu, čija je cena mizerno mala, a putem javne nabavke verovatno bi bilo još jeftinije). Za zaštitu od štetočina trebalo bi stabla prskati insekticidom i fungicidom (cena količine za 10l vode je oko 200 dinara u maloprodaji), eventualno ih u proleće tretirati folijarnom ishranom, ali pre svega je potrebno poseći bolesne grane i stručno orezati, da bi stabla imala težinski izbalansiranu krošnju. Ove radnje za  “ekonomskog tigra” kakav je Grad Subotica ne bi smele da predstavljaju veliki trošak.

Stranka slobode i pravde je spremna da vam savetima pomogne da se ovakvi problemi rešavaju sistematski i stručno, za šta vas građani inače uredno plaćaju svakog meseca i što je zadatak vašeg rukovodstva - u konkretnom slučaju, pre svega vašeg fitofarmaceuta i pejzažnog arhitekte, naravno pod pretpostavkom da ih imate.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde poziva sve građane koji su pretrpeli bilo kakvu imovinsku štetu zbog navedenih dešavanja da se u što kraćem roku obrate pravnoj službi JKP “Čistoća i zelenilo”, u vezi naknade štete. Smatramo da ako postoji obaveza svakog građanina da plati mesečni račun prema ovom preduzeću, onda postoji i pravo svakog građanina da zbog nemara istog nadoknadi pretrpljenu štetu.

// kraj saopštenja

Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 9928
Povezane teme

stranka slobode i pravde subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.