Komentara: 3
Pregleda: 1098

SSP: “Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta”

13.05.2022. u 16:25h
Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Subotica prenosimo u celosti
SSP: “Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta”

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Subotica, u ime svih svojih sugrađana, postavlja pitanja Skupštini grada povodom odluke o izradi Programa razvoja turizma za period 2023-2025, donete 5. maja 2022.

Realnih ideja za razvoj turizma je bilo i ranije. Pisali su se projekti, vršile analize, pravile studije, radio se jednom i prerađivao drugi put Master plan Palića, ali većinu tih ideja nije imao ko da sprovede.

Razvojem i promovisanjem turizma u Subotici i na Paliću, bave se dve institucije - Turistička organizacija grada Subotice i Park Palić. Njihove aktivnosti i rezultati se ne vide, osim u delimičnom sprovođenju projekta Aqua parka na Paliću, kao i dezinformisanjem javnosti o tome.
Sada, pored navedene dve institucije, u igru ulazi i treća – Panonreg, koja je zadužena za izradu novog Programa razvoja turizma. Pošto dobar i savremen strateški plan razvoja turizma Subotice i Palića ne postoji,  svakako je neophodna njegova izrada. Važno pitanje je, osim ko će ga izraditi, na koji će način biti realizovan?

Subotica i Palić su već nekoliko godina unazad razdvajane kao dve zasebne turističke celine, da li zbog toga što nije postojala kvalitetna dugoročna vizija razvoja turizma ili zbog toga što se već pomenuta dva glavna turistička privredna stuba grada koriste kao partijski plenovi koalicionih partnera u lokalnoj vlasti. Dosadašnja vlast samo obećava, piše i plaća turističke projekte, bez konkretnog pomaka u razvoju turizma. Uz to, cene projekata su prenaduvane, a da većina nikada nije realizovana. I mada postoji jedan primer projekta sa malim budžetom koji je doprineo turističkoj ponudi Palića - table postavljene u čast Lajoša Vermeša, većinom se sprovode samo kratkoročni planovi u predizbornoj kampanji, sve dok SNS-SVM koalicija ne dobije i taj jedan glas viška na izborima.

Subotica i Palić, kao dve posebne celine, ne mogu turistički da deluju samostalno. Dosadašnji zaposlenici u turizmu očigledno nisu znali da ih za ovoliko godina pozicioniraju na turističkom tržištu i postave kao konkurentu destinaciju u ovom delu Evrope.

Gradski odbor SSP Subotica smatra da bi trebalo uložiti u adaptaciju i modernizaciju postojećih osnovnih kapaciteta, izgradnju novih turističkih sadržaja i standardizaciju usluge. Takođe, ohrabruje izradu novog Programa i očekuje da će proces odabira eksperata biti transparentan. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je, uz manjak stručnog kadra u pomenutim institucijama, većina prethodnih planova bila i ostala samo slovo na papiru, sa velikom cenom koštanja, uz nepostojanje političke volje da se planovi sprovedu.

Dokle god Grad ne bude zainteresovan za izradu realne, dugoročne strategije razvoja turizma za Suboticu i Palić, koju će uraditi stručna lica, dotle će građani Subotice i Palića svečano aplaudirati postavljanju kanti za smeće u predizbornoj kampanji.

Mi ćemo kao, odgovorna stranka i odgovorni građani, ukazati na dobre i loše strane ovog projekta i učestvovati u najavljenoj javnoj raspavi. Sa nestrpljenjem je očekujemo.

// kraj saopštenja

Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1098
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.