Komentara: 0
Pregleda: 2715
Foto

Srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara

29.05.2019. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Povodom petogodišnjice Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Novom Sadu, u holu Ekonomskog fakulteta priređena je izložba umetnika iz Kine, Sju Fenga i Lan Jaoa, koji su ovom prilikom i demonstrirali kinesku tehniku crtanja pejzaža, te su posetioci iz prve ruke mogli da posvedoče nastajanju umetničkih dela.
Srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara

Izložba srpskih pejzaža viđenih četkicom kineskih slikara predstavlja doživljaj nekih od naših lokaliteta, objekata i zamenitosti, koje su kineski umetnici posetili putujući kroz Srbiju. Tako se na slikama mogu videti Gradska kuća u Subotici, hram Svetog Save na Vračaru, Petrovaradinska tvrđava, a kako one nastaju pokazao je Lan Jao, zajedno sa kolegom Sju Fengom.

- Koristimo posebne četkice, boje i mastilo koje smo doneli iz Kine. U prošlosti smo mastilo pravili od kamena, a sada možemo da ga koristimo kao gotov proizvod. Takođe, papir na kojem crtamo je drugačiji, jer se u njegovoj izradi koriste posebni materijali, što se može videti i u belim tačkicama koje se nalaze u njegovoj pozadini - objasnio je Lan Jao. - Slika zapravo predstavlja dugoročan proces kultivacije osobe, jer ukoliko želite da naslikate dobru sliku, potrebno je da konstantno vežbate kako biste unapredili svoju tehniku. Slika vrlo malo govori o alatima koje koristite, a mnogo više o osobi, jer iz slike uvek možete da naslutite karakter osobe koja je stvara.

Srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara

Kineski direktor Konfučijevog instituta, prof. dr. Čen Huji, izrazio je veliko zadovoljstvo što su umetnici tradicionalnog kineskog slikarstva bili u prilici da pokažu svoje umeće. Ovo je njegov treći boravak u Subotici, za koju je imao samo reči hvale.

- Ovakve izložbe i slične aktivnosti značajne su i za lokalno stanovništvo, jer mogu da vide ceo proces nastanka jednog umetničkog dela, mogu da se upoznaju sa njima dalekom kineskom kulturom, što verujem da je dragoceno iskustvo, isto kao što je nama bilo dragoceno da obiđemo i vidimo neke od najznačajnijih znamenitosti vašeg grada. Imate divnu arhitekturu, a dokaz za to jesu i ova dela na kojima se vide te građevine - rekao je prof. dr Huji.

Srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara

Ekonomski fakultet u Subotici, koji pripada Univerzitetu u Novom Sadu, neguje dugogodišnju saradnju sa Konfučijevim institutom, koja se ogleda u organizaciji besplatnih kurseva kineskog jezika, nizu izložbi na kojima je predstavljena kineska kultura kroz slikarstvo, kaligrafiju, ceremoniju ispijanja čaja i drugih vrsta umetnosti. Kako je istakao prof. dr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta, ovo je bio način da se subotička publika upozna sa drugačijom i vrlo bogatom kulturom, koja se svrstava među najstarije na svetu.

- Ovo je prilika da steknemo uvid u nešto što je nama nepoznato, jer ni tehnike koje se koriste, ni način pristupanja, pa čak ni percipiranja i vrednovanja umetničkih dela u Kini, kao ni poimanje umetnosti, nije identičan - objasnio je prof. dr Grubor, koji je i sam imao priliku da više puta poseti Kinu. - Oni su izuzetno gostoljubivi, prijateljski nastrojeni ne samo prema nama, već prema Evropljanima. Vrlo su zainteresovani da uče od drugih, a mislim da bismo i mi zaista imali mnogo toga da naučimo od njih.

Izvor: Subotica.com
Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž" Izložba "Srpski pejzaž"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2715
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Aleksandar Grubor

izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.