• Pregleda: 3919

Sprečeno krijumčarenje violina sa kraja 19. veka

Sprečeno krijumčarenje violina sa kraja 19. veka

Na graničnom prelazu Horgoš carinici u saradnji sa graničnom policijom, sprečili su danas pokušaj krijumčarenja dve antikvarne violine sa kraja 19. veka.

Violine su otkrivene neposredno posle ponoći u vozilu ''Nissan Micra'', nemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 26-godišnji muzičar iz Bugarske. On je sa saputnikom putovao na relaciji Nemačka – Bugarska, a na ulazu u Srbiju obojica su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag.

Carinici su, tokom kontrole automobila, u prtljažniku zatekli violinski kofer u kome su se nalazile dve violine sa sledećim oznakama:

  • violina 4/4 GEORGE CHANOT A PARIS  1851.
  • violina 3/4 W.H.CROFT VIOLIN MAKER SUMMER LANE 1886.

Vrednost otkrivenih instrumenata za sada nije utvrđena, jer će violine prethodno biti predate veštacima koji će utvrditi njihovu autentičnost i vrednost.

Izvor: Uprava Carina

povezane teme

2
popaj Odgovori
Muzičar nosi "ćemane",šta je tu čudno,još ako je violinista. Koliko ja znam i naš Jovan Kolundžija je proputovao ceo svet sa njegovim Stradivarijem,koji je verovatno vredniji.
Kobescxak Odgovori
Izgleda da je teze otkriti velku pljacku koja se desavala pred ocima javnosti, kao naprm.
u Agrokombinatu Subotica za vreme stecaja, vrednu preko 20 miliona eura, nego krijumcaranje
violina granici.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.