Komentara: 4
Pregleda: 3337

Sportisti koriste doping sredstva

27.10.2014. u 15:03h
Izvor: RTV City
Sportisti u našoj zemlji se ne hrane adekvatno, a sve prisutnija među njima je i zloupotreba hemijskih sredstava, i drugih vrsta medicinskih intervencija, poznatija kao doping, čulo se na današnjem savetovanju „Smernice pravilne ishrane i suplementacije“, koje je organizovao Sportski Savez Subotice.
Sportisti koriste doping sredstva

Kao veliki problem istaknut je i nizak nivo informisanosti sportista o pravilnicima Zakona o antidopingu, kao i merama koje se sprovode protiv sportista koji koriste doping sredstva.

Prema rečima dr Nenada Dikića, predsednika Odbora za doping kontrolu antidoping Agencije Srbije, sportisti u našoj zemlji imaju problema sa ishranom i mali broj njih ima mogućnost sebi da priušti adekvatnu ishranu. Jedan od uzroka takve situacije, pored one ekonomske, jeste i siromašno tržište na kojem nema adekvatnih preparata za svakodnevne potrebe jednog sportiste.

Zloupotreba hemijskih sredstava, i drugih vrsta medicinskih intervencija, poznatija kao doping, prisutna je i među sportistima. Srbija se trenutno nalazi na nivou svetskog proseka kada je reč o korišćenju doping sredstava, što je jedan odsto od ukupnog broja. Prema rečima dr Dikića, sportisti su najčešće neinformisani o pravilnicima Zakona o antidopingu, kao i merama koje se sprovode protiv sportista koji koriste doping sredstva.

U Srbiji, doping sredstva najviše se koriste u biciklizmu, iako smo država u kojoj ovaj sport nije u velikoj meri razvijen, zatim u rvanju, atletici, bodi bildingu, sportovima u kojima je potrebna snaga. Sportisti sve češće koriste preparate i stimulanse za opuštanje, među kojima je najčešća marihuana.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3337
Povezane teme

velika većnica

sportski savez subotice

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.