• Pregleda: 2939

Sportisti koriste doping sredstva

Sportisti u našoj zemlji se ne hrane adekvatno, a sve prisutnija među njima je i zloupotreba hemijskih sredstava, i drugih vrsta medicinskih intervencija, poznatija kao doping, čulo se na današnjem savetovanju „Smernice pravilne ishrane i suplementacije“, koje je organizovao Sportski Savez Subotice.
Sportisti koriste doping sredstva

Kao veliki problem istaknut je i nizak nivo informisanosti sportista o pravilnicima Zakona o antidopingu, kao i merama koje se sprovode protiv sportista koji koriste doping sredstva.

Prema rečima dr Nenada Dikića, predsednika Odbora za doping kontrolu antidoping Agencije Srbije, sportisti u našoj zemlji imaju problema sa ishranom i mali broj njih ima mogućnost sebi da priušti adekvatnu ishranu. Jedan od uzroka takve situacije, pored one ekonomske, jeste i siromašno tržište na kojem nema adekvatnih preparata za svakodnevne potrebe jednog sportiste.

Zloupotreba hemijskih sredstava, i drugih vrsta medicinskih intervencija, poznatija kao doping, prisutna je i među sportistima. Srbija se trenutno nalazi na nivou svetskog proseka kada je reč o korišćenju doping sredstava, što je jedan odsto od ukupnog broja. Prema rečima dr Dikića, sportisti su najčešće neinformisani o pravilnicima Zakona o antidopingu, kao i merama koje se sprovode protiv sportista koji koriste doping sredstva.

U Srbiji, doping sredstva najviše se koriste u biciklizmu, iako smo država u kojoj ovaj sport nije u velikoj meri razvijen, zatim u rvanju, atletici, bodi bildingu, sportovima u kojima je potrebna snaga. Sportisti sve češće koriste preparate i stimulanse za opuštanje, među kojima je najčešća marihuana.

Izvor: RTV City

povezane teme

4
Ajd uzdravlje Odgovori
Pa da... "naučno" je dokazano da marihuana utiče na sportiste kao doping-stimulans.
Kada je konzumiraju, imaju bolje rezultate, skaču više, voze brže, imaju snage da podignu teže...
CikaBrka Odgovori
Peceni Naposim sa prelivom od kreatina. mmmmm.... Milina! Secam se da je meso nekada bilo pristupacno...
nesvrstani Odgovori
Sportisti??? kakav rezultat postižu i kome to donosi zaradu ili profit?? smešno
maja Odgovori
Prava tema za ovu omladinu koliko piju ta hemijska sredstva...u teretani svi pod uticajem svega i svacega.Ne znaju pravilo koristiti i kislim da mladi trebaju sto vise da se edukuju ss tom temom
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.