Komentara: 50
Pregleda: 6904

Sporan Interkulturalni vodič Subotice

07.06.2011. u 21:54h
Izvor: RTV Yueco
Sporan Interkulturalni vodič Subotice

Srpski kulturni centar Sveti Sava i Svetosavska omladina uputili su otvoreno pismo Upravi grada Subotice i sredstvima javnog infomisanja u kojem protestvuju što se u publikaciji pod nazivom "Interkulturalni vodič kroz Suboticu" nije našla niti jedna manifestacija koja predstavlja srpske običaje i kulturu. Neprihvatljivo je da Grad stane zvanično iza publikacije za koju Srbi u Subotici naizgled ne postoje i nemaju ništa vredno od kulturnih sadržaja da ponude svojim sugrađanima i posetiocima iz inostranstva, stoji između ostalog u Otvorenom pismu. U kancelariji za Lokalnu demokratiju koja je ućestvovala u uređivanju vodiča nisu želeli da komentarišu vodicc, dok su u lokalnoj iznenađeni da čak ni “Svetosavska nedelja” nije pronašla svoje mesto u subotičkom Interkulturalnom vodiču.

„Interkulturalni vodič Subotica 2010/11“ koji je deo programa Evropske komisije „Inerkulturalni gradovi“ izazvao je reakciju kod Svetosavske omladine. Za yueko su rekli da se je projekt odličan i da se ponose što žive u gradu gde ima toliko nacija, kultura i religija. Problem je što u vodiču koji prezentuje sve zamislive manifestacije u Subotici nema niti jedna manifestacija koja iskazuje srpsku kulturu i tradiciju i njenu prisutnost u Subotici.

U lokalnoj samoupravi smatraju da su sve manifestacije koje se održavaju u Subotici gradske manifestacije i da je bar “Svetosavka nedelja” trebalo da pronađe svoje mesto u ovom vodiču. Problem je što oni nisu uređivali vodič, iako su potpisani kao izdavači u ime Lokalne kancelarije za razvoj.

Na stranici posvećenoj interkulturalnim gradovima Saveta Evrope takođe se nalazi Interkulturalni vodič. Na početnoj strani u okviru projekta Interkulturalni gradovi Subotica se predstavlja kao grad koju naseljava 38% Mađara, 35% Srba, 10 odsto Hrvata i tako dalje, zbog čega posebno čudi da se niti jedna manifestacija koja opisuje kulturne običaje srpske zajednice nije našla u ovom Interkulturalnom vodiču.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 50
Pregleda: 6904
Povezane teme

Ljubica Kiselički

skc sveti sava

svetosavska omladina

interkulturalni vodič subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.