Komentara: 3
Pregleda: 4627

Spor oko rušenja dve kuće

04.04.2010. u 12:49h
Izvor: Portal "B92"
Spor oko rušenja dve kuće

Dve subotičke kuće u stilu secesije, koje spadaju među najstarije kuće tog stila u našoj zemlji, uskoro će biti srušene na osnovu odluke gradske Skupštine.

Gradska vlast tvrdi da je sve urađeno uz saglasnosti i u saradnji sa nadležnim institucijama, ali pojedini stručnjaci i udruženja građanja smatraju da kuće ne treba rušiti.

Kuće u centru Subotice stare više od jednog veka uskoro će biti zamenjene stambeno-poslovnim ili poslovnim prostorom, pošto je gradska Skupština nedavno usvojila predlog plana detaljne regulacije centra grada.

U gradskoj vlasti tvrde da su kuće u ovom delu Subotice nekoliko poslednjih decenija bile predlagane za rušenje i da ova poslednja odluka, koja je po svemu sudeći konačna, nije doneta na prečac.

Gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić kaže da ovaj plan ima kontinuitet od 1986. godine i da ga zbog toga vraća na ponovno razmatranje, jer nije lako preuzeti političku odgovornost za takvu odluku.

"Plan je bio na doradi, specifikaciji i temeljnoj analizi i nismo imali drugi izbor, sem da ga usvojimo", dodaje Vučinić.

U gradskim institucijama se može čuti da se dve kuće, pošto je njihova okolina u potpunosti izmenjena novim objektima, više ne uklapaju u okruženje.

U Gradskom zavodu za urbanizam koji je od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika tražio da odrede vrednost ovih objekata, tvrde da kuće koje je pravio Ferenc Rajhl, imaju samo dokumentacionu vrednost.

Petar Andrić iz Zavoda za urbanizam Srbije izjavio je da je čitavo subotičko jezgro zaštićeno kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

"U sklopu tog nepokretnog kulturnog dobra, odnosno zone jedan, postoji pojedinačno zaštićeni kulturni spomenci i nepokretna kulturna dobra. Ova dva objekta su u studiji za zaštitu vrednovani kao objekti od dokumentarne vrednosti što znači da nisu pojedinačno zaštićeni u studiji", rekao je Andrić.

U Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kažu da su tri godine razmišljali da li ove kuće treba rušiti ili ne, da bi na kraju procenili da su one vredne u dokumentacionom smislu, ali da ne smeju kočiti razvoj grada.

U Udruženju za zaštitu i razvoj okruženja i graditeljskog nasleđa "Protego" smatraju da je doneta pogrešna odluka.

Arhitekta i član "Protega", Sabo Žombor smatra da su ove dve kuće veoma vredne jer su među prvima objektima u stilu secesije na ovim prostorima.

Uprkos tome, one će biti ukonjene kako bi se na njihovom mestu napravile nove zgrade i proširio kolovoz.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 14 godina i 4 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 4627
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.