• Pregleda: 2329

Spomen table u Žutoj kući na svom mestu

Današnja zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku odnosno nekadašnja Žuta kuća, gde je tokom Drugog svetskog rata bilo zloglasno fašističko mučilište, čuva dve spomen table koje podsećaju na te tragične događaje. Posle informacija da je spomen tabla u hodniku Žute kuće uklonjena, nadležni Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture je proverio stanje na objektu utvrdivši da su obe table na predviđenom mestu.
Spomen table u Žutoj kući na svom mestu

"Table koje mi štitimo na objektu i unutar objekta su tačno tamo gde trebaju da budu. U slučaju da se table pomeraju Zavod mora biti obavešten. Pošto je ovo delo Ane Bešlić u spomen na žrtve stradale za vreme fašističkog terora, to je vredna spomen tabla tako da mi vodimo računa o tome." - izjavila je Maja Rakočević Cvijanov, vajar konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Zabuna u javnosti moguće da je nastala usled adaptacije zgrade pre nekoliko godina kada je tabla privremeno ukonjena kako ne bi došlo do oštećenja prilikom radova. 2009. tabla je vraćena na pređašnje mesto i od tada nije bilo nikakvih pomeranja.

U Zavodu kažu da pokrivaju ogroman teren velikog dela Vojvodine a da provere vrše uglavnom po pozivu tako da je korisno da građani sami komentarišu, upućuju zahteve i daju informacije Zavodu o stanju spomenika kulture kako bi oni na vreme mogli reagovati.

Izvor: RTV City

povezane teme

10
Anti Vadikal Odgovori
Ajde vadikali, oglasite se, dizali ste larmu da biste pokušali da mutite ... Dužni ste barem jedno malo, ljigavo izvinjenje ...
popaj Odgovori
I šta sada,kome smeta istina ? Table na mestu,fasada renovirana,ostala samo da tinja žar međunacionalnog trvenja, od onih koji bi da šalju u rodni kraj, i onih koji bi da šalju iz rodnog kraja.
Nadam se da su ti istočni i zapadni vetrovi slabi i neće zatalasati !!!
ffilozzoff Odgovori
Hocemo izvinjenje demagoske partije prodanih!
Picuka Odgovori
Deset puta ponovi laz, pa moze da postane istina, tako je radio bivsi rezim, da ga sada ne
spominjem.
Član51406 Odgovori
На тој згради фали још једна спомен плоча;у спомен невиним жртвама који су страдали од терора бољшевичког режима!
R Odgovori
Ahaa...sad su tamo.Vratili su ih.Pa dobro je.Ni jedno izvinjenje nije ljigavo ni malo.Izviniti se je velika stvar.Narocito danas...velika i retka rec.Meni je ovo u redu...neko je primetio,rekao...neko je proverio...i sad je sve u redu.Kamo srece da su svud tako azurni pa ne bi bilo problema u ovom gradu.
mali Odgovori
Gospodo a da se okrenemo buducnosti?,a ne po kopanju po istoriji uz duzno postovanje svim mrtvima koji su dali svoje zivote bilo na kojoj strani rova ,ispravljanje dogadjaja iz proslosti i nepotrebno polemisanje i analiziranje nevodi nicemu dobrome to je samo paravan da bi se skupili jeftini poeni koristeci teske reci
Picuka Odgovori
U Subotici ce se ovake stvari resiti i dovesti na svoje mesto, samo je trebalo malo halabuke da se
cuju neke partije koji su nekad kreirale politiku u Srbiji, a sada su u zapecku zbog " dobre " politike
koju su vodili u nedalekoj proslosti.
Vesko Odgovori
Bilo je malo baruta od ratobornih stranaka, sve se sleglo i sve je leglo, svaki pokazao sta zna, a
sada idemo u nove pobede, ovog puta protiv korupcije, a to nam je sada najpotrebnije, da svi
odgovorni koji su vrsili pljacku i oni koji su ima pomagali zavrse tamo gde im je mesto.
R Odgovori
@Vesko...dobar komentar.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.