Komentara: 10
Pregleda: 3003

Spomen table u Žutoj kući na svom mestu

08.05.2013. u 15:46h
Izvor: RTV City
Današnja zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku odnosno nekadašnja Žuta kuća, gde je tokom Drugog svetskog rata bilo zloglasno fašističko mučilište, čuva dve spomen table koje podsećaju na te tragične događaje. Posle informacija da je spomen tabla u hodniku Žute kuće uklonjena, nadležni Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture je proverio stanje na objektu utvrdivši da su obe table na predviđenom mestu.
Spomen table u Žutoj kući na svom mestu

"Table koje mi štitimo na objektu i unutar objekta su tačno tamo gde trebaju da budu. U slučaju da se table pomeraju Zavod mora biti obavešten. Pošto je ovo delo Ane Bešlić u spomen na žrtve stradale za vreme fašističkog terora, to je vredna spomen tabla tako da mi vodimo računa o tome." - izjavila je Maja Rakočević Cvijanov, vajar konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Zabuna u javnosti moguće da je nastala usled adaptacije zgrade pre nekoliko godina kada je tabla privremeno ukonjena kako ne bi došlo do oštećenja prilikom radova. 2009. tabla je vraćena na pređašnje mesto i od tada nije bilo nikakvih pomeranja.

U Zavodu kažu da pokrivaju ogroman teren velikog dela Vojvodine a da provere vrše uglavnom po pozivu tako da je korisno da građani sami komentarišu, upućuju zahteve i daju informacije Zavodu o stanju spomenika kulture kako bi oni na vreme mogli reagovati.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3003
Povezane teme

žuta kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.