Komentara: 0
Pregleda: 1253

SOS telefonsko savetovalište "Deca Srbije" - podrška roditeljima i starateljima

25.07.2023. u 11:31h
Izvor: Subotica.com
Patronažne sestre iz telefonskog SOS savetovališta "Deca Srbije" svakodnevno pružaju podršku, savetuju roditelje i staratelje, trudeći se da im u svakom trenutku izađu u susret i pronađu zajedničko rešenje. Od dojenja i uvođenja nemlečne ishrane, preko osipa i sitnih povreda, pa sve do uboda insekata - tu su da vam daju najbolji savet kako da dalje postupate.
SOS telefonsko savetovalište "Deca Srbije" - podrška roditeljima i starateljima

Svako ko se se makar i nakratko brinuo o deci zna da ne treba mnogo da se "upadne" u problem, i da čak i nešto što bi nekome bilo bezazlena sitnica, nekada može delovati kao smrtonosni problem. Posebno osetljiva katerogija u ovom smislu jesu "novopečeni" roditelji, koji se u prvim danima uglavnom i preko mere brinu. Ukoliko u takvim trenucima pozovete telefonsko savetovalište "Deca Srbije" na drugoj strani dočekaće vas prijatan glas patronažne sestre, uvek spremne da vam na najbrži i najbolji mogući način izađe u susret, i da zajedno dođete do adekvatnog rešenja. 

- Naše savetovalište je namenjeno trudnicama, babinjarama, i onima koji brinu o deci do 4 godine. Naravno da ne odbijamo pomoć ni za dete od recimo 14 godina, ukoliko neko pozove, samo ako, naravno, kompetentni da savetujemo za dati problem. Zapravo, to i jeste naša vizija - nikada ne delimo savete za ono za šta nismo kompetentne. Mi znamo koje su naše granice, i te granice nikada ne prelazimo. To je ono što na internetu ne postoji - ne možete pratiti izvore. U svakom slučaju, naše patronažne sestre uvek mogu da vas upute kome da se obratite za rešenje određenog problema, jer mi dolazimo iz sistema zdravstvene zaštite, sarađujemo sa čitavim sistemom i ako ne možemo mi da rešimo problme, uvek znamo ko može - započinje priču Samira Ćurtić, glavna patronažna sestra u Centru za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Subotica. 

SOS telefonsko savetovalište "Deca Srbije" - podrška roditeljima i starateljima

U vreme kada su informacije svuda oko nas, lako dostupne, ali nedovljno proverene, roditeljima je lako skrenuti sa pravog puta - izazovi su na svakom koraku. Samira kaže da i to razume, i upravo zato njihova služba i jeste tu - da pomogne roditeljima da se vrate na pravi put. 

- Kada roditelji odu na internet u potrazi za odgovarajućom informacijom, njima se u glavi stvori zbrka. Shvatam ja da u nekom očaju, kada ne znaju šta više da rade posegnu za internetom, ali tamo su informacije mahom neproverene, ne možete pratiti izvor od kog dolaze. Mogu da razumem i roditelje, oni se često prilagode onom što je najlakše primenjivo. Ali to nije dobro, zato smo mi tu. Mi pre svega radimo na tome da naučimo one koji se brinu o deci kako da izaberu pravi savet, pravo rešenje u moru dostupnih informacija - dodaje ona. 

POZOVITE! - Broj telefonskog savetovališta "Deca Srbije" je 024/601-180, a radno vreme je svaki dan od 7 do 19. 

Iza ovih sestara stoje godine iskustva, ogroman broj izlazaka na teren, mnogo dece odgajane pod njihovim stručnim nadzorom i roditelja kojima one ostaju u najboljem sećanju. 

 - Ono na čemu insistiramo i što je prednost našeg savetovališta jeste dostupnost - radimo svakog dana od 7 do 19, i vikendom i praznicima, zatim mreža podrške - u koju se uključuje naša služba, zatim drugi rodtelji,  prijatelji, pedijatri, svi mi imamo isti cilj. Naši saveti se podudaraju sa preporukama koje će vam dati i pedijatri, što je važno, jer se roditeljima ne stvara zbrka u glavi. Kada izađemo na teren, tačno se vidi odakle potiču informacije kojima vlada majka. Nije dovoljno samo iskustveno znanje, iako je jako bitno, ali ono ne mora da važi za svako dete, dok su standardi dobre medicinske prakse jedinstveni - objašnjava Samira Ćurtić.

SOS telefonsko savetovalište "Deca Srbije" - podrška roditeljima i starateljima

Iako iskustvo nije uvek presudno, u ovom poslu je jako bitno, ali uz to, patronažne sestre uvek moraju biti upućene u promene zdravstvenih koje se, do kojih dolazi na osnovu novih znanja i informacija. 

 - Morate imati mnogo znanja i iskustva da biste dobro procenili, da znate da postavite pravo pitanje i pomognete na pravi način. Kao profesionalac, morate znati kako da date preporuku, a da ne insistirate na promeni stava. Morate da zante iz perspektive telefona da ohrabrite roditelja, da ga na pravi način podržite u dobrim odlukama. T1akođe, uvek morate biti upućeni u sve promene koje se stalno dešavaju, jer medicina neprestano napreduje, i često dobijamo nove preporuke, koje su uvek u skladu sa preporukama koje daje pedijatar - zaključuje ona. 

Jedna od sestara koja vam se može javiti kada pozovete SOS savetovalište, jeste Ira Ilovac, patronažna sestra sa dugogodišnjim iskustvom rada u patronažnoj službi. U savetovalištu radi od otvaranja, 08. marta 2014. 

- Najčešći razlozi poziva jesu temperatura, procena doziranja leka, osip, promene na koži, bljuckanje, povraćanje, u prvih 6-8 nedelja najviše roditelji zovu zbor obrade pupčanog patrljka ili kada otpadne pupčani patrljak, kako dalje negovati. Uglavnom su to situacije koje roditelji ne procene kao dovoljno hitne za odlazak kod lekara, ali dovoljno bitne za uzbunu. Bilo je i poziva za ujed insekta i povredu. Nekad roditelji samo žele da čuju da problem koji imaju nije veliki i da ne moraju kod lekara - kaže Ira Ilovac. 

SOS telefonsko savetovalište "Deca Srbije" - podrška roditeljima i starateljima

Veliki broj problema može da se reši odmah, ali postoje i situacije u kojima patronažne sestre upućuju roditelje da odu kod pedijatra ili drugog lekara. 

- Ono što ne mogu da vidim, moraju mi opisati, moram biti dobro upoznata sa situacijom. Ako postoji sumnja, ako nisam sigurna u nešto, naravno da odmah usemravam na pedijatra, nema čekanja. Ipak, bilo je situacija u kojima smo roditelej upućivali da nam se jave ponovo, ili smo čak mi upućivali konta poziv, kako bismo porverili da li se situacija popravila. Za ono što mi ne možemo da rešimo, tu je pedijatar - objašnjava ona. 

Kada je savetovalište "Deca Srbije" otvoreno, beležilo je više poziva, ali iz godine u godinu, sve je manje poziva. 

- Ranije su roditelji više zvali za savete, sada je to uglanom kada već dođe do problema. Zvali su da se posavetuju i oko nemlečne ishrane, namirnica, bilo je raznih tema o kojima smo mi onda razgovarali i davali preporuke. Sada je to međutim, uglavnom kada već imaju problem - zaključuje Ira Ilovac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1253
Povezane teme

savetovalište

samira ćurtić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.