Komentara: 0
Pregleda: 1700
Foto

Solistički koncert Milene Radović zatvara koncertnu sezonu Udruženja "Electe"

12.12.2019. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
Solistički koncert Milene Radović, mlade subotičke umetnice i doktorantkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu na instrumentu violončelo, održaće se u nedelju, 15. decembra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 20 časova. Njen nastup zatvoriće ovogodišnju koncertnu sezonu Udruženje "Electe", a ulaz je besplatan.
Solistički koncert Milene Radović zatvara koncertnu sezonu Udruženja "Electe"

Publika će biti u prilici da čuje dela francuskih kompozitora, poput Sezara Franka, Gabrijela Forea, Kamij Sen-Sansa, te filmsku muziku Džona Vilijamsa. Iako je većina kompozicija pisana za violinu, koja se izvode u transkripciji za violončelo, mlada subotička umetnica kaže da će na koncertu izvesti i nekoliko originalnih dela pisanih za violončelo.

- Velika mi je čast što zatvaram koncertnu sezonu Subotice, zajedno sa kolegom Filipom Milisavljevićem, višim stručnim saradnikom Akademije u Novom Sadu, koji je sjajan pijanista. Pozivam publiku i sve ljubitelje klasične muzike da nam se u nedelju pridruže u Velikoj većnici i uživaju u koncertu - pozvala je Milena Radović.

Koncertnu sezonu Udruženja "Electe" ove godine je obeležio veliki broj koncerata, festivala, seminara i kulturnih dešavanja, a prema rečima Tamare Štricki Seg, potpredsednice Udruženja, sezona je bila vrlo obimna i raznovrsna u pogledu muzičkih žanrova i instrumenata, od kojih su se u Subotici pojedini mogli čuti posle dugog niza godina.

- U januaru se održao drugi deo međunarodnog festivala "Piano fest", koji je obuhvatio pet koncerata klavirske muzike i master klas u Muzičkoj školi. Februar je bio u znaku festivala "Femus", takmičenja učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola na flauti, klarinetu i saksofonu na kojem je nastupilo 108 mladih umetnika iz različitih delova sveta. U aprilu je naša publika imala priliku da čuje umetnike koji su došli iz Japana, Nemačke, Čilea, Poljske, Velike Britanije i Grčke na festival klasične gitare "Eurostrings", na kojem su nastupili i učenici naše Muzičke škole. U oktobru je posle nekoliko godina ili decenija subotička publika imala priliku da čuje čembalo na sceni Velike većnice, Smiljku Isaković koja je odsvirala muzički vremeplov, od baroka do savremenih dela i muzike stvarane za čembalo. U novembru smo imali gostovanje beogradskog ansambla za kamernu muziku koji je izvodio savremena dela Ivana Jeftića, a završetak novembra bio je uz zrenjaninski kamerni orkestar kojim je dirigovao Mikica Jeftić - kazala je Štricki Seg.

Miloš Radović, predsednik Udruženja "Electe", zahvalio se Ministarstvu kulture i informisanja, lokalnoj samoupravi i sponzorima bez čije podrške, kako je istakao, ne bi ni bilo moguće organizovati koncertnu sezonu u ovom kapacitetu i kvalitetu.

- Trudili smo se da za svakoga bude po nešto, imali smo različite koncerte i festivale u okviru sezone i mislim da smo subotičkoj publici pružili pravi užitak što se tiče klasične muzike. Uveliko pravimo planove za sledeću godinu, pripremo se za narednu koncertnu sezonu i nadamo se da neće biti ništa manje kvalitetna od ovogodišnje - poručio je Radović.

Narednu koncertnu sezonu Udruženja "Electe" otvoriće festival "Femus", koji će se održati od 21. do 23. februara 2020. godine u Subotici. 

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1700
Povezane teme
velika većnica electe koncertna sezona electe subotica solistički koncert
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.