Komentara: 22
Pregleda: 5102

Snežana Pejčić: Godina realnih planova

22.05.2013. u 11:18h
Izvor: SuMedija
Direkcija za izgradnju grada plan za ovu godinu sačinila je na osnovu sredstava kojima će raspolagati u iznosu od milijardu i 316 miliona dinara, što je nominalno oko 20 odsto manje nego u 2012. godini, ali je kada se uzme u obzir realizacija prošlogodišnjeg budžeta na približno istom nivou.
Snežana Pejčić: Godina realnih planova

Novih investicija biće manje nego ranije, ali održavanje komunalne infrastrukture zahteva veća ulaganja.

- Iz godine u godinu ta je potreba veća, jer je izgrađeno mnogo novih ulica i zelenih površina, a prošle godine je pored ostalog to bilo 30 novih parkovskih površina, među kojima je i park Dudova šuma. Bilo bi dobro da imamo više sredstava, kako za održavanje, tako i za nove investicije, ali ono sa čime raspolažemo biće prilagođeno potrebama grada i rekla bih po tome da je ovogodišnji budžet dosta realno planiran. Gro infrastrukture izgrađen je pre više decenija i mnogima od tih objekata potrebna je sanacija i rekonstrukcija - kaže Snežana Pejčić, direktorica Direkcije za izgradnju grada.

Šta je dobilo prioritet u planovima Direkcije i koliko će se sredstva rasporediti kada su u pitanju potrebe mesnih zajednica, naročito prigradskih?

- Ono što je prioritet odnosi se na održavanje javnih komunalija i tu spadaju javna higijena i zelenilo, putna infrastruktura, pešačke i biciklističke staze, sportski tereni, dečja igrališta i urbana oprema. Za ove svrhe planirano je 450 miliona dinara. Između ostalog, postaviće se i nekoliko novih semafora, a što se tiče urbane opreme, za održavanje u gradu imamo 700 klupa i preko 200 spomenika, javnih česmi, fontana i drugog. Trudili smo se da mesne zajednice budu ravnomerno zastupljene u planovima kako bi se uspostavila ravnoteža u pogledu komunalne opremljenosti između gradskih i vangradskih, ali i naselja među kojima postoji velika razlika. Na primer, u Žedniku su sve ulice asfaltirane, dok je u Tavankutu, u tom pogledu, najlošije stanje. Za prevazilaženje tih razlika biće, međutim, potrebno više godina. Početkom godine mesne zajednice dostavile su nam spisak svojih prioriteta koji smo uzeli u obzir, tako da će gotovo u svakoj mesnoj zajednici biti izgrađena po neka ulica, sportski teren ili dečje igralište. U kontekstu toga, veliki je problem neregulisanih ulica, kao posledica ili nelegalne gradnje ili nedovršene eksproprijacije, a tu pre svega mislim na Zorku, Peščaru, Makovu sedmicu i Željezničko naselje. U pojedinim mesnim zajednicama bićemo ograničeni zbog izgradnje Kolektora II i VII, dok se ove investicije ne završe.

Koji su značajniji zahvati koji se planiraju u ovoj godini na poboljšanju saobraćajne infrastrukture osim asfaltiranja i rekonstrukcije puteva?

- Istakla bih pre svega projekat Majšanske petlje koji je, što se eksproprijacije tiče, u završnoj fazi, nekoliko objekata u međuvremenu već je srušeno, a tri predmeta nam se nalaze u upravnom sporu. Projekat kružnog toka je pri kraju, a nedavno smo dobili i izveštaj o stanju Majšanskog mosta koji je potvrdio da je neophodna sanacija betonskih i metalnih delova konstrukcije, što će nam biti zadatak da iznađemo sredstva za narednu godinu. Ove godine počećemo eksproprijaciju zemljišta za buduću saobraćajnicu od Istočne petlje prema Javnim skladištima, koja treba da rastereti gradsko jezgro od teretnog saobraćaja. Oko 40 miliona dinara biće uloženo u rekonstrukciju raskrsnica na državnom putu 102, poznatijem Subotičanima kao E-5, i tu je reč o tri raskrsnice - ulica Kizur Ištvana i Ante Parčetića sa Segedinskim putem i raskrsnici ulica Braće Radić i Maksima Gorkog, gde će se rekonstrukcija odnositi na proširenja za leva skretanja, što će značajno doprineti većoj protočnosti saobraćaja u samom centru grada, a naročito većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Govori se o potrebi da se centru grada vrati nekadašnji izgled i privlačnost koju je izgubio, šta će se na tom planu uraditi?

- Za ovu godinu predvideli smo izradu projekta sanacije Sokolskog doma i zgrade nekadašnje Berze u ulici Đure Đaković, a ovih dana raspisaćemo javnu nabavku za obnovu fasade Muzičke škole, delom u ovoj a delom u 2014. godini, za koju je predviđeno nešto manje od 30 miliona dinara. Za uređenje fasada i krovova opredelili smo oko 6 miliona dinara i biće raspisan konkurs za zajedničko ulaganje sa zainteresovanim skupštinama stanara, bez čije spremnosti da učestvuju vraćanje sjaja ruiniranim fasadama neće biti moguće. Takođe se pripremamo za naručivanje glavnog projekta Zelene fontane, za koju postoje tri predloga - da bude parterna, sa mlazevima u nivou trga, da se izradi nova od zelenog, nijansiranog granita ili da to bude nova-stara fontana istog gabarita od žolnai-keramike, ali sa značajno savremenijom tehnologijom za pripremu vode kako bi se eliminisali svi štetni sastojci i omogućilo njeno dugotrajno funkcionisanje. Opredeljujuće za odluku će biti cena, rokovi izvođenja, davanje garancija i svega ostalog što je potrebno da se obezbedi dugogodišnji kvalitet buduće fontane.

Dokle se stiglo sa pripremom uvođenja video-nadzora u gradu i šta njime treba da se postigne?

- Pripremljen je projektni zadatak da to bude jedan fleksibilan i segmentiran sistem video-nadzora koji treba da omogući podizanje, pre svega, nivoa saobraćajne i opšte bezbednosti putem prevencije  Predviđeno je da on u ovoj godini obuhvati devet lokacija, a to su raskrsnice Frana Supila i Somborskog puta, Beogradskog puta i Aksentija Marodića, Đure Đakovića, Maksima Gorkog i Senćanskog puta, zatim raskrsnica Horgoškog puta i Kanjiškog puta, raskrsnica Senćanske i Bajnatske, onda postavićemo kamere video-nadzora na Karađorđevom putu, na Trgu sinagoge, u ulici Korzo i u ulici Vase Stajića kod Galerije. Sam projektant će definisati na koji način će nadzor funkcionisati i šta treba da nabavimo od opreme da bi Direkcija mogla da obavlja taj posao, a takođe i odgovarajuće signale prosleđuje MUP-u i Komunalnoj policiji. Po završetku projekta znaćemo i cenu uvođenja video-nadzora, odnosno njegove prve faze, jer je u sledećoj planirano da se obuhvati i teritorija van užeg centra, a zatim i vangradske mesne zajednice - kaže Snežana Pejčić, direktorica Direkcije za izgradnju grada.

Nove ulice

Za ovu godinu planirano je asfaltiranje ulice Ante Parčetića od Segedinskog puta do Tesline u mesnoj zajednici Kertvaroš, zatim izgradnja ulice Ferenci Ibolje i Štipske u Malom Radanovcu, a u Velikom Radanovcu Martonoška ulica i Radanovačka. U mesnoj zajednici Zorka biće nastavak asfaltiranja ulice Proleterskih brigada, na Paliću ulice 4. Jula, u Peščari 15. Avgusta, u Tavankutu Zmaj Jovine ulice, u Bajmoku nastavak asfaltiranja ulice Baje Pivljanina, a na Kelebiji deo ulice 4. Jula, a u Bačkim vinogradima Moravske i u Čantaviru Guljaš Đule.

Rekonstruisaće se i Sterijina ulica u Dudovoj šumi i Bajnatska od kružnog toka do Senćanskog puta. Za puteve je u 2013. godini predviđeno 130 miliona dinara. Tamo gde se ne bude moglo asfaltirati, kao što su mesne zajednice Zorka, Peščara, Makova sedmica, Kelebija i Hajdukovo, putevi će se nasipati tucanikom.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 5102
Povezane teme

Snežana Pejčić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.