Komentara: 8
Pregleda: 7947
Foto

Smanjeno vršnjačko nasilje za čak 43 odsto

21.06.2016. u 14:23h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održana je završna aktivnost u okviru projekta „Budi kul, ne psuj“, koji je realizovao Klub roditelja i prosvetnih radnika Subotice u protekla četiri meseca sa ciljem smanjenja vršnjačkog nasilja. Realizaciju projekta podržali su Unicef i Fondacija za otvoreno društvo.
Smanjeno vršnjačko nasilje za čak 43 odsto

Projektom je bilo obuhvaćeno deset odeljenja petih razreda iz osnovnih škola “Sonja Marinković“, “Ivan Goran Kovačić“, „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“ i „Ivan Milutinović“. U okviru projektnih aktivnosti učenici su se upoznali sa vrstama nasilja, adekvatnim reagovanjem u nasilnim situacijama, a imali su priliku i da pogledaju dve pozorišne predstave na ovu temu.

Prema rečima osnivača Kluba roditelja i prosvetnih radnika projekat je uspeo da postigne zacrtani  cilj i smanji vršnjačko nasilje za čak 43 odsto u odnosu na prethodna tri kvartala.

Smanjeno vršnjačko nasilje za čak 43 odsto

- Najviše nasilnih situacija među osnovcima pripadaju kategorijama fizičkog i emocionalnog nasilja. Od 234 učenika koliko je bilo uključeno u projekat, 13,40 odsto je onih koji su vršili nasilje. Mi smo posmatrali broj nasilnih situacija po kvartalima. U prva tri kvartala, prosek je bio 21 nasilna situacija u tih deset odeljenja, dok je u četvrtom kvartalu bilo 12 nasilnih situacija među istim učenicima. To je mali uzorak, ali možemo reći da je naš projekat ipak napravio pomak. Aktivnosti ne bi trebalo da prestanu i mi imamo planove da ih nastavimo i u narednom periodu - kaže pedagog u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“, Margareta Uršal.

Smanjeno vršnjačko nasilje za čak 43 odsto

Smanjeno vršnjačko nasilje za čak 43 odsto

Najvažniji rezulat ove inicijative  bilo je formiranje Kluba roditelja i prosvetnih radnika Subotice, čime je omogućen njihov zajednički rad na rešavanju problema.

 - Mi smo za formiranje klubova roditelja i prosvetnih radnika u okviru projekta na teritoriji Srbije raspisali konkurs na koji se prijavilo više od 600 onih koji su želeli da uzmu učešće. Na osnovu tog konkursa, mi smo formirali jedanaest klubova, u Subotici i još u deset gradova Srbije. Klubovi su imali zadatak da realizuju jednu aktivnost, a rezultat te aktivnosti će nama dati smernice za dalje umrežavanje i jačanje saradnje-kaže koordinatorka projekta „Budi kul, ne psuj“ u okviru Fondacije za otvoreno društvo, Jasmina Selmanović.

Krajnji cilj projekta je umrežavanje i uključivanje prosvetnih radnika i roditelja iz više gradova radi formiranja Nacionalne asocijacije prosvetnih radnika i roditelja kako bi uticali na kreiranje obrazovnih politika.

Izvor: Subotica.com
Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj" Završnica projekta "Budi kul, ne psuj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7947
Povezane teme

vršnjačko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.