Komentara: 0
Pregleda: 2460

Slepo kuče uhvaćeno nakon 30 godina

05.11.2008. u 17:03h
<p>Slepo kuče - jedna od prirodnih retkosti Subotičke pe&scaron;čare, koja ceo svoj život provodi pod zemljom, uhvaćena je živa na području Jasenovačke &scaron;ume, jedne od tri prirodna stani&scaron;ta u Vojvodini. Slepo kuče od 2003. ima status prirodne retkosti.</p>

Spalax leucodon ili slepo kuče jedna je od prirodnih retkosti ne samo subotičke peščare već I celog južnog Balkana. Život provodi pod zemljom, u Panoniji uglavnom u stepi. Razvojem poljoprivrede našao se na spisku zaštićenih vrsta a živ primerak nije primećen nekoliko decenija koje su naučnici uglavnom provedene u teoriskom istraživanju. Praćenje ove vrste započeto je intenzivno od 2005. Nakon proglašenja zaštite ove vrste 2003. i prestanka oranja na velikom kompleksu unutar subotičko-horgoške peščare, mir I ponovo upostavljena vegetacija su uslovili stabilizaciju broja ove vrste. Sync: Jadranka Delić – zoolog iz zavoda za zaštitu prirode Monitoring slepog kučeta vršen je od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije I Nacionalnog parka Kiškunšag iz Mađarske. Predstavnici suseda takođe su bili prisutni danas na Vizitorskom centru gde su zajedno sa svojim kolegama iz Srbije uzeli uzorak tkiva kako bi istraživanja bila nastavljena, nakon čega će ovaj primerak biti vraćen u svoje prirodno okruženje.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2460
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.