• Pregleda: 6332

Skupština grada usvojila (razvojni) budžet za 2020. godinu

Grad Subotica će u godini pred nama raspolagati budžetom od više od 8,3 milijarde dinara, od čega je skoro 30 odsto namenjeno investicijama.
Skupština grada usvojila (razvojni) budžet za 2020. godinu

Među najvećim stavkama u budžetu je ulaganje u nastavak obnovu zgrade Narodnog pozorišta, izgradnju akva parka i uređenje infrastrukture i objekata na Paliću, rekonstrukcija Zelene fontane, obnova fasada u samom centru grada...

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana obim gradske kase je pažljivo pripreman, planiran na realnim osnovama.

- Budžet ima razvojnu komponentu i čak 28 odsto je predviđeno za investicije, prvenstveno za već započete projekte kao što je rekonstrukcija pozorišta i izgradnja akva i velnes centra na Paliću, rekonstrukcija Zelene fontane, kao i investicije za koje već imamo spremne projekte, kao što je uređenje fasada. Naš plan je da do kraja 2020. godine ceo centar grada bude uređen, da imamo jedno lepo lice Subotice, na čelu sa pozorištem u kome krajem godine očekujemo prve predstave – najavio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Spremamo i druge projekte. Ono što građane najviše zanima je adaptacija i rekonstrukcija Opšte bolnice, investicija vredna 40 miliona evra, koja su obezbeđena od strane Kancelarije za javna ulaganja i sredinom sledeće godine očekujemo da počnu radovi. Projektno-tehnička dokumentacija za Gradski stadion je završena i na proleće bi trebalo da i tamo počnu radovi, a to je takođe velika investicija od 20 miliona evra. Pored svega ovoga, tu su i sredstva koja ne prolaze kroz gradski budžet, kao što je 600 miliona dinara namenjeno Domu „Kolevka“, 800 miliona za Gerontološki centar... Kancelarija za javna ulaganja će nastaviti ulaganja u obnovu škola i vrtića.

Koalicioni partneri iz redova Saveza vojvođanskih Mađara podržali su usvajanje budžeta, smatrajući da su u njemu stavke koje su važne za bolji život naših građana.

- Budžet podržavamo jer predviđa ostvarenje veoma znalajnih investicionih projekata, prvenstveno mislim na 900 miliona dinara koja će biti uložena u rekonstrukciju zgrade Narodnog pozorišta, obnovu Zelene fontane i fasada u centru grada. Ukoliko sve to bude realizovano, centar Subotice će imati mnogo lepši izgled – ističe Janoš Nagel, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara. - Tu je još mnogo projekata, za investicije je namenjeno 2,4 milijarde dinara i to se nije desilo deset i više godina.

Kao i prošle godine, opozicija smtra da je budžet nerealan i predimenzioniran.

- Budžet je identičan kao i prošle i pretprošle godine, dolazimo u situaciju da nam se stalno smanjuje prihodovana strana. Svake godine planira se budžetski deficit od oko milijardu i po dinara – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. - Postoje projekti koji se realizuju, poput obilaznice, dok izgradnja akva parka, pozorište, kasarne tavore.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
Овчице, у тор, па на шишање!
Шишач снс-ОВАЦА
Усвојила РАЗВОЈНИ буџет?!
Б-Е-Н-З-И-Н, мало чудно пише ВОДА!
Aco Odgovori
Vlast je i prethodnih godina ispunjavala obećano, nema razloga da i ovaj budžet ne bude realizovan.
Шишач снс-ОВАЦА
Очигледно да је обећавала КРИЗУ и ПОСРНУЋЕ, чим кажеш да је испуњавала обећано!
Uvek u pravu Odgovori
Aco je verovatno stručnjak za sva pitanja vezana za budžet ili je možda malo navijač vladajuće stranke pa sam mu za svaki slučaj dao veliki minus. Ja nisam nikakav stručnjak ali primećujem da se najviše para izdvaja za najskuplje projekte kojima se završetak radova ne nazire ni u naredne dve-tri godine. U prevodu na srpski milina za one u čijim su rukama ključevi od kasice -prasice. Da ne govorim o tome da će već u oktobru nestati para pa će uslediti rebalans.Zato narode ćuti i plaćaj a ko hoće može i da komentariše dok nam se i to uskoro ne zabrani.
Lela Odgovori
Gledan face ovih poslanika, pospano, nezainteresovano, dosadno,Da li je moguće da smo ih mi birali,da nas, uz novčanu nadoknadu, zastupaju!?
Put do pakla Odgovori
Gospodo ,kako vas nije sramota! Mi mozemo da se razvijamo ali prvo da asfaltirate SVE ulice u gradu , tek onda ostalo...
SU 024 Odgovori
Koji su ovo likovi, Da li je ovo iz Mr Bina ili Monti Pajtona
Istina... Odgovori
Razvoj diplomiranim diletantizmom. Razvoj progonom talenta, znanja, vestina, sposobnosti, dokazanih pozitivnih rezultata. Razvoj odlivom mozgova. Razvoj prilivom mazgova. Razvoj samodestrukcijom. Razvoj stogoodisnjim komunistickim/demokratskim kolonijalizmom. Razvoj samoubistvom.
Đuka Odgovori
Baš mi je drago čitati ove vesti.
Samo treba otvoriti oko i prošetati u gradu. Svugde se gradi nešto.
Za par godina Subotica će da bude jedan uredan, čist i nov grad.
Volim te Subotica i uz tebe Sam. Samo napred i pozitivno.
Шишач снс-ОВАЦА
Драго ти је читати вести о деловању бахатих и нестручних?
Само треба отворити очи и видети раскопани и неуредни град.
За пар година Суботица ће бити град старих безперспективних.
Брже, јаче, боље у - ПРОПАСТ!
Lela
Da li je ovo ironija ili Vi gledate kroz ružičaste naočare!? Čak ni sam centar grada nije uredan, pogledajte samo oronule fsade zgrada, krpljene izlomljene trotoare....... A da ne pričamo kako je "Urednno" na pet minuta hoda od centra geada.
I ja volim svoju rodnu Suboticu ali hodam otvorenih očiju!
nja89 Odgovori
Naravno da je PAŽLJIVO pripreman, mora tačno da se vidi ko može, gde, kada i koliko da se okoristi o njega, a da ne bude baš toliko očigledno...
bona fide Odgovori
Dali je razvojni ili nije,videćemo?
Mene brine komentar Dr Grubora,Dekana Ekonomskog fakulteta.
Pa to je bilo na nivou pekara.
Izvinjavam se pekarima na poređenju.
bona fide Odgovori
Kad ovo sklonište na drugi list.
bona fide Odgovori
SKLONIŠTE
Bio je Lapsus calami (omaška pera)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.