• Pregleda: 6285

Skupština grada o kašnjenju Regionalne deponije i ustanovama kulture

Iako je trajala oko četiri sata, današnja 15. sednica Skupštine grada prošla je bez velikih iznenađenja, a žustrije polemike čule su se prilikom odlučivanja o donošenju Regionalnog plana za uporavljanje otpadom, izboru direktora ART bioskopa „Aleksandar Lifka“ i program poslovanja Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto“.
Skupština grada o kašnjenju Regionalne deponije i ustanovama kulture

Prilikom donošenja Regionalnog plana za upravljanje otpadom Grad Suboticu, opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac i odbornici iz redova opozicije tražili su objašnjenje zbog čega kasni izgradnja Regionalne deponije.

- Radovi kasne ne samo u ovom, nego i u prethodnom mandatu. Ne razumemo zbog čega se kasni sa izgradnjom ako već imamo obezbeđen novac iz fondova EU i to ne iz kredita, tako da grad nema obavezu da vraća novac i povećava cenu usluga – smatra Saša Vučinić, predsednik odborničke grupe DS-a. Takođe nas interesuje i zašto kasne tradovi na Vodozahvatu 2 i 7, za koje je takođe obezbeđen novac.

Po rečima Gojka Radića, odbornika SNS, poslovima oko izgradnje Regionalne deponije rukovodi Evropska unija, te lokalna samouprava ne treba da snosi krivicu za kašnjenje.

- Kašnjenje nije do nas. EU je odabrala izvođače radova i grad i okolne opštine tu najmanje odlučuju – poručio je Radić.

Iako su UO i nacionalni saveti mađarske, bunjevačke i romske nacionale manjine dali saglasnost da se Gordana Guberinić imenuje za direktora Art bioskopa „Aleksandar Lifka“, opozicija u odborničkim klupama, kao i Đula Laslo, jedini član komisije koji je imao izdvojeno mišljenje, nisu se složili sa ovim kadrovskim rešenjem. Zamerke su se odnosile na to što je biografija kandidatkinje na ćirilici, ali sa brojnim pravopisnim greškama, što buduća direktorka ne služi mađarskim jezikom, kao i to što obrazovanje koje poseduje nije adekvatno za vođenje jedne kulturne ustanove.

Žučna rasprava se vodila i oko usvajanja programa poslovanja Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto“ i to uglavnom između odbornika Pokreta za građansku Suboticu i Saveza vojvođanskih Mađara. Posle skoro sat vremena rasprave moglo se zaključiti da je sudbina jedne kulturne ustanove podređena sukobu unutar mađarske nacionalne zajednice.

Priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“ ove godine biće dodeljena Sonji Berti, nastavnici tambure, Janošu Breneru, profesoru mađarskog jezika i književnosti i Miroslavu Idiću, nastavniku harmonike.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Овца за шишање Odgovori
Алибаба и 67 р........а!
ffilozoff Odgovori
Nisu radili dva i po meseca,pohapsit,da vrate narodne novce!!!
ffilozoff
I cesce dozvoliti nacitanom,istaknutom clanu brepadez stranke da prica o kulturi,nekad najkulturnijeg grada Evrope,a danas DNO-DNA!!!
Clown Odgovori
Donesite odluku da se trava na prozivci kosi na vreme.... A ne kada bude do kolena!!! Sram vas bilo!!!
avet Odgovori
Mene samo interesuje, a ne vidim da su stavili na dnevni red 15. zasedanja Skupštine grada Subotice problem pobeglog ili nestalog majmuna iz zoološkog vrta prošle nedelje.
Dobro bi bilo znati da li je majmun pronađen, ako nije šta se preduzelo povodom rešavanja ovog problema.
Taj majmun je jako agresivan, čitav komšiluk na Prozivci strahuje od tog majmuna od kako su javili da je majmun opasan, svi zaključavaju i vrata i prozore, ne daj bože da se noću krišom kroz prozor uvuče nekome u spavaću sobu u krevet i tamo da napravi dar-mar.
Prozivka je u pitanju, a kažu ovakvi majmuni hoće i na 12-i sprat da se popnu i uvuku u stan. Čak i mreže za komarce cepaju.
Tako da čekamo od Skupštine brzo rešenje ovog gorućeg problema.
pista Odgovori
Nesto je stur ovaj izvestaj.
1. U raspravi oko Reg, Dep. nisu ucestvovali samo u izvestaju pomenuti
2. Expecto nije od interesa samo za madjarsku zajednicu nego za sve u Subotici. E sad, zasto ostali poslanici nisu imali svoje misljenje to je njihov problem.
3. Ipak je dobro sto postoji live TV i internet prenos. Izvestaji mogu biti suvise subjetivni i selektivni.
xXx Odgovori
Evropska unija bira izvodjace radova???? Sta prica ovaj???
saša
Šta ti pričaš. Nije ovo jedini takav slučaj, malo se informiši. U ovakvim slučajevima kada oni daju bespovratna sredstva, oni i raspisuju tendere i sprovode sve postupke. Često to postavljaju kao uslov.
666
SAŠA, nisi u pravu. Lupate i ti tvoj šef.
Sting Odgovori
Nesposobnost vladajuce vecine ogleda se u kadriranju. Kad nemas kvalitetan kadar cak ni za portira onda daj sta das. Tako je kad svi do jednog imaju kupljene diplome plagijate magistarskih radova i sezu cak i do doktorata.
sinisa
Koji su to vasi kadrovi, jesu to isti oni koji su pljackali grad i koji se dodvoravaju aktuelnoj vlasti na nivou grada, pa svakodnevno sede po gradu sa ljudima iz vlasti po raznim restoranima i kaficima, sakrivaju se onako minimalno, jer sve odlucuju zajedno i cuvaju na radnim mestima svoje velike i strucne kadrove.
DeusEx Odgovori
"Po rečima Gojka Radića, odbornika SNS, poslovima oko izgradnje Regionalne deponije rukovodi Evropska unija, te lokalna samouprava ne treba da snosi krivicu za kašnjenje.

- Kašnjenje nije do nas. EU je odabrala izvođače radova i grad i okolne opštine tu najmanje odlučuju – poručio je Radić."

Ako nije do grada, koga onda to treba da pitamo? Mogu da razumem da "nije do nas" ali da se ne zna razlog, niti da se barem raspita o tome je potpuno neodgovorno.

Grad ima deponiju odmah do naselja, nema plansku reciklažu, ima zagađeno jezero koje je "turističko mesto" i opet ispada da on nije zainteresovan za ekologiju?

Da li građani shvataju koliko je ovo neodgovorno i žalosno?
Ovaj sajt ima drona i pored kul projekata snimanja Palića, mogli bi da se pozabave snimanjem deponije, te informacijama koliko nerazvrstanog otpada se dnevno donese na tu deponiju. Čisto da se javnost informiše.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.