Komentara: 12
Pregleda: 7368

Skupština grada o kašnjenju Regionalne deponije i ustanovama kulture

16.05.2018. u 10:45h > 16:29
Izvor: Subotica.com
Iako je trajala oko četiri sata, današnja 15. sednica Skupštine grada prošla je bez velikih iznenađenja, a žustrije polemike čule su se prilikom odlučivanja o donošenju Regionalnog plana za uporavljanje otpadom, izboru direktora ART bioskopa „Aleksandar Lifka“ i program poslovanja Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto“.
Skupština grada o kašnjenju Regionalne deponije i ustanovama kulture

Prilikom donošenja Regionalnog plana za upravljanje otpadom Grad Suboticu, opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac i odbornici iz redova opozicije tražili su objašnjenje zbog čega kasni izgradnja Regionalne deponije.

- Radovi kasne ne samo u ovom, nego i u prethodnom mandatu. Ne razumemo zbog čega se kasni sa izgradnjom ako već imamo obezbeđen novac iz fondova EU i to ne iz kredita, tako da grad nema obavezu da vraća novac i povećava cenu usluga – smatra Saša Vučinić, predsednik odborničke grupe DS-a. Takođe nas interesuje i zašto kasne tradovi na Vodozahvatu 2 i 7, za koje je takođe obezbeđen novac.

Po rečima Gojka Radića, odbornika SNS, poslovima oko izgradnje Regionalne deponije rukovodi Evropska unija, te lokalna samouprava ne treba da snosi krivicu za kašnjenje.

- Kašnjenje nije do nas. EU je odabrala izvođače radova i grad i okolne opštine tu najmanje odlučuju – poručio je Radić.

Iako su UO i nacionalni saveti mađarske, bunjevačke i romske nacionale manjine dali saglasnost da se Gordana Guberinić imenuje za direktora Art bioskopa „Aleksandar Lifka“, opozicija u odborničkim klupama, kao i Đula Laslo, jedini član komisije koji je imao izdvojeno mišljenje, nisu se složili sa ovim kadrovskim rešenjem. Zamerke su se odnosile na to što je biografija kandidatkinje na ćirilici, ali sa brojnim pravopisnim greškama, što buduća direktorka ne služi mađarskim jezikom, kao i to što obrazovanje koje poseduje nije adekvatno za vođenje jedne kulturne ustanove.

Žučna rasprava se vodila i oko usvajanja programa poslovanja Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto“ i to uglavnom između odbornika Pokreta za građansku Suboticu i Saveza vojvođanskih Mađara. Posle skoro sat vremena rasprave moglo se zaključiti da je sudbina jedne kulturne ustanove podređena sukobu unutar mađarske nacionalne zajednice.

Priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“ ove godine biće dodeljena Sonji Berti, nastavnici tambure, Janošu Breneru, profesoru mađarskog jezika i književnosti i Miroslavu Idiću, nastavniku harmonike.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 7368
Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

velika većnica

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.