Komentara: 0
Pregleda: 3812

Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebom

17.07.2023. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Na spratu ambulante u Keru (Beogradski put 45) već 25 godina patronažne sestre spremno dočekuju trudnice, pružajući im besplatno kompletnu psiho-fizičku pripremu, kako za porođaj tako i za prve dane kada se sa bebom vrate kući.
Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebom

Da trudnice spremno dočekaju kraj trudnoće i lakše se snađu u prvim danima majčinstva brinu se patronažne sestre Centra za unapređenje zdravlja. Školica svakog meseca kreće sa upisom novih trudnica, koje časove pohađaju u malim grupama, što najviše zavisi od broja trudnica koje se prijave. 

 - Naše grupe su male, 5-7 žena. Svake nedelje se sastajemo 2 puta po 90 minuta, mada uvek imamo prostora da ostanemo duže, po potrebi. U poslednjih nekoliko meseci imamo po 2 grupe mesečno, ali imamo kapaciteta i za više žena - kaže Ismeta Jakovljević, patronažna sestra koja vodi jednu grupu školice, naglašavjaući da je najveći problem doći do trudnica, koje se u današnje vreme često odučuju za privatno vođenje trudnoće, pa nisu dovoljno upućene u rad školice. 

Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebom

Iskustva i znanja koja pruža ova školica, dragocena su, ne samo na porođaju, već i kasnije, kada novopečena mama sa bebom dođe kući. 

- Što se tiče teorijskog dela, tu na svakom času obrađujemo po jednu temu, a neke od njih su recimo spiskovi - šta pripremiti za sebe, šta za bebu, organizujemo virtuelni obilazak porodilišta. Očekujemo da ćemo uskoro ponovo moći da idemo u porodilište, kako bi uživo videle pretporođajnu i porođajnu salu, što je bila praksa pre korone. Na tim časovima one uče kako da prepoznaju da li je porođaj počeo, kada da krenu u bolnicu, i šta ih tamo čeka. Prolazimo  sve faze porođaja, tako da one u svakom trenutku znaju šta je sledeće, i na taj način same sebi smanje strah od nepoznatog. Sem toga, najmanje jedan čas je uvek posvećen dojenju - kako ga uspostaviti, koje su prednosti za mamu i bebu, a ova obuka se nastavlja i posle porođaja kada izađemo na teren - nastavlja Ismeta.

Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebom

Osim teorijskog dela, u školici je organizovano i vežbanje, a vežbe koje se rade podeljene su u tri grupe. 

- Prva grupa su vežbe za opšte fizičko stanje tela, vežbe za razgibavanje zglobova. One trudnice koje nisu u stanju da rade vožbe, odmaraju, ili rade vežbe koje njima prijaju i na način koji ih ne zamara. Sve je prilagođeno njihovom stanju. Drugi tip su vežbe kontrakcije i relaksacije, uz pomoć kojih trudnice uvežbavaju da kada imaju kontrakciju, ostatak tela ostane opušten, kako ne bi gubile snagu. Treći tip jesu vežbe disanja, koje su i najbitnije, jer pravilno disanje omogućava da kiseonik bude adekvatno raspoređen i mami i bebi - objašnjava ona. 

Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebom

Ono na čemu se u školici insitira jeste stvaranje mreže podrške, kako između patronažne službe i žena, tako unutar grupe, ali i između različitih grupa. 

- Ono što ja volim da radim jeste da uvek zamolim da makar jedna žena nakon porođaja napiše referat, u kome će izneti svoja iskustva, reći šta joj je bilo najkorisnije i da li je usela da prepozna faze o kojima smo govorili. Poslednjem času prisustvuju i očevi, kada mogu da nauče da povijaju bebe ali i da još jednom čuju koliko je podrška važna, posbeno u prvim danima nakon porođaja - ističe ona. 

Glavna patronažna sestra, Samira Ćurtić, ističe da je iskustvo u radu sa trudnicama njihova najveća prednost, a ona ga ima i više nego što sama školica traje. 

Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebom

 - Patronažna sestra je prijatelj porodice, ona koja vam nikada neće dati savet na štetu vas, bebe ili porodice uopšte. Naša misija je da podržimo buduće roditelje, i da ih naučimo da u moru informacija, izaberu onu pravu. Godine iskustva stoje iza nas, ali to nije sve, naše preporuke se uvek poklapaju sa standardima dobre prakse u medicini - kaže ona.

Ona dodaje i da će postor u kome se realizuju časovi školice ove godine, na 25. rođendan biti renoviran, te da se nada još većoj saradnji sa državnim ustanovama, kako bi u školicu i predavanja bili uključeni i lekari specijaliste, kao što su ginekolozi, pshiholozi, pedijatri, neonatolozi, nutricioniste. 

Školica za trudnice već četvrt veka priprema trudnice za porođaj i prve dane sa bebomMeđu trudnicama koje ovog meseca pohađaju školicu, našla se Ana Vasić, koja očekuje treću prinovu. 

 - I prethodna dva puta sam pohađala školicu, i bila mi je od izuzetnog značaja. Iskustva koja su prenele sestre, naša mađusobna komunikacija, razmena informacija - to su drrgarstva za ceo život. Predavanja su detaljna, prate najnovija istraživanja i preporuke u zdravstvu. Ovde nam, u skladu sa aktuelnom situacijom daju najbitnije informacije, koje su, što je najvažnije, uvek sveže i proverene - kaže ona.

Broj na koji se trudnice mogu informisati i prijaviti na školicu je 024/552-791, svakog radnog dana od 7 do 14 časova. Školica je dostupna i na mađarskom jeziku, a u okviru opšte ambulante u Bajmoku funkcioniše izdvojeno odeljenje školice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 15 časova
Komentara: 0
Pregleda: 3812
Povezane teme

centar za unapređenje zdravlja

samira ćurtić

školica za trudnice

ismeta jakovljević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.