Komentara: 45
Pregleda: 13016

Škola gusala u Subotici

08.06.2016. u 10:04h
Izvor: Subotica.com
U Subotici se po prvi put održava Škola gusala, koja polaznike svih generacija uči da sviraju na ovom tradicionalnom instrumentu.
Škola gusala u Subotici

Školu organizuje Zavičajno udruženje „Hercegovina“ sa ciljem da mlade, ali i nešto starije sugrađane, upozna sa instrumentom, nauči ih da na njemu sviraju i tako sačuvaju tradiciju gorštačkih krajeva. Podršku Školi gusala dao je i Grad Subotica, koji je putem konkursa dodeli 200 hiljada dinara.

- Časovi su počeli početkom marta i trajaće do kraja godine, kada naše đake očekuje završni ispit, kome će prisustvovati predstavnici Saveza guslara Srbije. Časovima i organizovanju ispita svi pristupamo veoma ozbiljno, jer gusle drugačiji pristup ne zaslužuju – kaže Boro Vukajlović iz Zavičajnog udruženja „Hercegovina“. - Gusle, koje spadaju u zaštićeno kulturno dobro, su instrument koji je u istoriji srpskog naroda ostavio najznačajniji pečat i nepravedno su osuđene i anatemisane. Tu nepravdu moramo da ispravimo i ovo je naš doprinos tome, jer su gusle uvek opevale viteštvo, junaštvo, dobročinstvo, poštenje i druge neprolazne moralne vrednosti.

Škola gusala u Subotici

Škola gusala u Subotici

Časove guslanja drži Ljubo Pavlović, narodni guslar sa bogatim iskustvom.

- Ponosan sam što sam mogao da dam doprinos realizaciji ove školice gusala i nadam se da će ona vrlo brzo da preraste u tradicionalno učenje mladih pevanju uz gusle. Zavičajno udurženje „Hercegovina“ našlo je snage i moći da izađe u susret očuvanju  tradicionalnog nacionalnog blaga, a posebno mi je drago što je sve više mladih zainteresovano da uči i bude uz gusle, pesmu, tradiciju i narodne običaje – objašnja učitelj. - Princip rada je prilično kompleksan, nije lako prepoznati muzikalnost i osećaj za ritam i zato je ograničen broj guslara. Svakom polazniku prilazimo na poseban način, jer je svako od njih individua za sebe i učenje se ne može generalizovati. Svako od njih će pesmu otpevati na svoj način i u toj raznolikosti se ogleda bogastvo pevanja uz gusle.

Pored guslanja, polaznici uče i o narodnoj nošnji i običajima krajeva – Crne Gore, Hercegovine, Srbije, Bosanske Krajine, Like i drugih podneblja gde se gusle rado čuju.

- Uz pevanje uz gusle neizostavno ide i narodna nošnja. Oni su deo naše folklorne tradicije i da bi smo nastupali kao guslari koji prikazuju jedan deo kulturnog nasleđa moramo da poznajemo i delove odeće – dodaje učitelj.

Škola gusala u Subotici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 13016
Povezane teme

udruženje hercegovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.