• Pregleda: 5520

Skandalozan Interkulturalni vodič

Skandalozan Interkulturalni vodič

Srpski kulturni centar Sveti Sava i Svetosavska omladina uputili su otvoreno pismo Upravi grada Subotice i sredstvima javnog infomisanja u kojem protestvuju što se u publikaciji pod nazivom "Interkulturalni vodič kroz Suboticu" nije našla niti jedna manifestacija koja predstavlja srpske običaje i kulturu.

U pismu, između ostalog stoji:

Srpski kulturni centar oseća moralnu i civilizacijsku obavezu da se obrati Upravi grada i široj javnosti i ukaže na veoma neprijatnu činjenicu za sve građane srpske nacionalnosti ali i sve ljude dobre volje kojima je stalo do bogatstva različitosti po kome je naš grad nadaleko poznat.

Naime Grad Subotica je izdao „Interkulturalni vodič Subotica 2010/11“ koji je deo programa Evropske komisije „Inerkulturalni gradovi“. Mi takav projekat svakako podržavamo i ponosimo se raznovrsnošću nacija, kultura i religija u našem gradu. Postoji samo jedan problem, koji nas duboko vređa i ražalošćuje, naime u tom Vodiču, koji prezentuje sve zamislive manifestacije u Subotici, počevši od veoma značajnih kao što je Dužijanca, pa do simpatičnih kao što je Pasuljijada, nema niti jedna manifestacija koja iskazuje srpsku kulturu i tradiciju i njenu prisutnost u Subotici! Dakle trideset procenata građana Subotice, njihova kultura i tradicija u očima urednika i sastavljača ovog Vodiča, a time i izdavača Grada Subotice, ne postoji!

O kakvoj „interkulturalnosti“ se može govoriti u tom slučaju? Neprihvatljivo je da Grad stane zvanično iza publikacije za koju Srbi u Subotici naizgled ne postoje i nemaju ništa vredno od kulturnih sadržaja da ponude svojim sugrađanima i posetiocima iz inostranstva. Vodič zaista zasluženu pažnju poklanja svim nacionalnim manjinama zastupljenim u Subotici, koje su predstavljene svaka sa po nekoliko programa i manifestacija. Da se vodič zove „Vodič kroz kulturu manjina“ i da sadrži samo programe manjina, to bi bilo sasvim opravdano ali to nije slučaj. U Vodiču se mogu naći i prezentacije „univerzalnih“ festivala poput Palićkog filmskog festivala, ali i privatna umetnička radionica „Medijala“.

Zaista čini se da je za svaku manifestaciju bilo mesta, a za kulturno bogatstvo srpskog naroda u Subotici nije! Problem postaje još veći, kada se doda i to da je ovaj Vodič deljen kao promo-materijal Grada na međunarodnom seminaru „Zaštita nasleđa u okviru urbanističkog razvoja“ koji je održan 27. i 28. maja 2011. godine i na kojem su prisustvovali stručnjaci za arhitekturu i istoriju umetnosti iz Mađarske, Britanije i drugih zemalja, kao i iz Srbije. Ti uvaženi gosti će po tom Vodiču steći utisak da u Subotici žive Mađari, Bunjevci, Romi, Jevreji i Hrvati, kao i ljubitelji pasulja svih nacija, ali ne i Srbi.

Gosti iz Beograda će samo moći da poveruju pogubnoj predrasudi da Srba severno od Novog Sada zaista i nema. Moramo ovom prilikom da podsetimo da manifestacije Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ koji ove godine slavi dvadeset godina postojanja na najbolji način i gotovo svake sedmice predstavljaju bogatstvo srpske kulture. „Svetosavska nedelja“ kojom svake godine, svakodnevnim programima u toku sedam dana obeležavamo Svetog Savu, „Nedelja pravoslavlja“ u toku koje takođe sedam dana uzastopno imamo veoma značajne programe u susret Vaskrsu, Badnjačke svečanosti i druge naše tradicionalne i redovne aktivnosti, koje su kulturni događaji „par excellence“ po mišljenju urednika Erike Kudlik i priređivača Olge Petrušić, Stanke Parać-Damjanović, Aleksandra T. Lovćanskog i Melinde Nađi Kireš, izgleda ne zavređuju bilo kakav pomen kada se Subotica prezentuje u inostranstvu.

Za ovih dvadeset godina ugostili smo najznačajnije književnike, slikare, skulptore, muzičare i druge umetnike i naučnike svih nacionalnosti i veroispovesti. Održali bezbroj književnih večeri, izložbi, tribina, monodrama, pesničkih večeri i koncerata. Imamo aktivan Mešoviti hor čitavih petnaest godina.

Odgovorni smo za podizanje mnogih spomenika u Subotici, koji su postali njeni simboli, ali sve to po proceni Grada izgleda ne zavređuje učestvovanje u programu koji finansira Evropska unija. Tražimo objašnjenja od nadležnih za ove poražavajuće činjenice. Zarad svih onih generacija Srba, koji su zajedno sa ostalim narodima gradili i oplemenjivali ovaj grad, poslednjih pet stotina godina, a ne kao što neki misle od 1918. ili 1995. godine, mi ne smemo i nećemo ćutati.

Nećemo dozvoliti da ovakve nepravde prođu bez reakcije, jer imamo odgovornost pred precima i potomcima da ne dozvolimo da neko iz nama nepoznatih, a sigurno nečasnih pobuda ili iz čistog nemara, negira i ignoriše postojanje srpskog naroda u ovom gradu i njegovih duhovnih i kulturnih vrednosti i manifestacija. Više nas niko neće isključivati, a za ovaj pokušaj očekujemo objašnjenje i izvinjenje jer smo i mi građani ovoga grada, čija je Uprava stala iza publikacije koja pretpostavlja da ništa iz sfere kulture ne stvaramo i ne nudimo.

Multikulturalnost se ne gradi takvim lažima, već razgrađuje i osiromašuje i ovim saopštenjem mi ne govorimo samo u svoje ime, već i u ime te raznolikosti kojom se ovaj grad, barem do sada, sa pravom dičio, navodi se na kraju Otvorenog pisma.

povezane teme

14
Milan Odgovori
Ne znam koji je cilj ove publikacije? Ako je predstavljanje tradicije nacija koje u Subotici žive onda svakako da je propust što nema pomena o manifestacijama koje organizuju udruženja koja neguju kulturnu tradiciju srpske zajednice. Međutim nisam za to da se kultura deli na "vaše i naše" i ne podržavam razdvojenost nacionalnih zajednica u gradu ni na jednom polju a pogotovo ne u kulturi. I za strane turiste koji bi da dođu i upoznaju Suboticu mnogo veću vrednost predstavlja Pasuljijada ili neka slična svegrađanska manifestacija od nekih književnih večeri, izložbi, tribina... u organizaciji kakvih nacionalnih udruženja.
S Odgovori
@Milan
Slazem se sa vama da ne treba da se dele kulture na vase i nase,ali bi trebalo da su svi zastupljeni.Zasto je tesko istampati jos jednu stranu vodica?I ako su vec i pasuljiada i takve neke stvari unutra,mogu i pesnicke veceri.Ja licno ne idem na pesnicke veceri,ali otkud vama pravo da to osporavate,mozda neko iz inostranstva to voli i ima zelju da to vidi.Ja sam iz mesanog braka i ponosim se time i slazem se sa time da sve gradjane ovoga grada treba tretirati isto.
Sinisa Odgovori
Bravo Milane, potpisujem svaku rec!
Erika Kudlik Odgovori
Na zvaničnoj prezentaciji Turističke organizacije grada Subotica kojoj možete pristupiti putem sajta http://www.visitsubotica.rs , naći ćete podatke o manifestacijama koji su bili korišteni u izradi interkulturalnog vodiča Grada. Ukoliko smatrate da i vaša organizacija doprinosi interkulturalnom razvoju grada manifestacijama koje se održavaju duži niz godina, molimo da se obratite Turističkoj organizaciji kako bi se podaci dopunili onima kojima vi raspolažete i kako bi u izradi sledećeg vodiča iste bile uključene.
Rokford Odgovori
E neko nek vrati vec austro ugharsku monarhiju pa da svi budu mirni i mozda se ponovo izgradi koji Km pruge ili puteva :)
Milan Odgovori
@S - Pa ako ste iz mešanog braka prvi biste trebali ustati protiv podela u našem gradu jer one ničemu ne vode! Ja nisam protiv "pesničkih večeri" ali zna se da su to književne manifestacije i one nemaju šta da traže npr. u turističkim brošurama. A Subotica bi sve trebalo da podredi turizmu. Na primer Dužijanca je lepa tradicionalna manifestacija ali njena ponuda mora biti mnogo šira npr. u domenu gastronomske ponude i slično, da bi to bilo interesantno savremenom turisti (pogledajte samo Travel channel). Prošle nedelje sam prvi put na ulici u Subotici primetio dva stranca (iz zapadne Evrope) i zaista sam se prijatno iznenadio i nadam se da će se taj trend nastaviti.
littlesaturday024 Odgovori
Tako je Erika, samo Vi recite "njima", sta se "oni" bune. Csók...Csók...
Drug Staljin Odgovori
Šta se ljute ovi mladi Ljotićevci?
Militantni demokrata Odgovori
"Gosti iz Beograda će samo moći da poveruju pogubnoj predrasudi da Srba severno od Novog Sada zaista i nema. "

Ovo je ključna rečenica,pored veštog politički korektnog i 'multikulturalnog'' stila ovog pisma, SPC petokolonaška omladina se stidi što živi u Vojvodini.
S Odgovori
@Milan
Slazem se da stranci ocekuju samo provod,tj. jedi i pij koliko god mozes.Ali i kulturna desavanja poput nekih izlozbi mogu biti primaljiva za neke turiste.Ni ja nisam neka paljevina na slikarstvo i takve stvari,ali zasto treba to uskracivati nekima koji to vole.Znam ja da je zapad jedno potrosacko drustvo koje bi samo da luduje po turistickim destinacijama i da trosi pare.Da treba im uzeti pare,ali ima i onih koji bi da odu na neki naucni skup,neko pesnicko vece itd.
Milan Odgovori
@S - Ne volim takav vid turizma koji spominjete: ludovanje i provod (najčešće uz alkohol)... Naprotiv treba pogledati šta je to savremeni turizam baš kroz primere na Travel kanalu: mladi "bekpekeri" koji putuju svetom uz najčešće skromni budžet i koji kada dođu negde žele da upoznaju kako žive obični ljudi, gastronomsku ponudu karakterističnu za taj kraj, arhitekturu i određene ustanove od značaja za lokalnu kulturu, umetnost, tradiciju... Naravno smatram da je poslednje što treba da im bude predstavljeno to da kod nas postoje kulture koje se dele na osnovu nacionalne ili neke druge pripadnosti kao u getu...
Bora Odgovori
Ja da sam na mestu uredjivackog tima ne bih pregovarao sa ovim *** cenzurisano ***
Динарска дивизиа Odgovori
На колена пред Србе!
Nixx Odgovori
@ Milan

Mladi "bekpekeri" su u većini slučajeva švorc, zato i jesu bekpekiri i mislim da nam baš i nisu preterano potrebni. Imao sam lično priliku da delim luksuzni kupe našeg drugorazrednog voza sa dva vrlo prosvećena Evropejca, Francuza, bekpekera, koji su BOSI hodili po ovoj našoj lepoj zemlji i pri tome nisu imali dovoljno za kartu do Budimpešte. Do nas su bili neki Nemci sa štapovima za pecanje, takođe bekpekeri koji su se uputili u NS na ludi provod bez para. Tako da...teško će od tog turizma para biti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.