Komentara: 14
Pregleda: 6346

Skandalozan Interkulturalni vodič

07.06.2011. u 00:36h
Skandalozan Interkulturalni vodič

Srpski kulturni centar Sveti Sava i Svetosavska omladina uputili su otvoreno pismo Upravi grada Subotice i sredstvima javnog infomisanja u kojem protestvuju što se u publikaciji pod nazivom "Interkulturalni vodič kroz Suboticu" nije našla niti jedna manifestacija koja predstavlja srpske običaje i kulturu.

U pismu, između ostalog stoji:

Srpski kulturni centar oseća moralnu i civilizacijsku obavezu da se obrati Upravi grada i široj javnosti i ukaže na veoma neprijatnu činjenicu za sve građane srpske nacionalnosti ali i sve ljude dobre volje kojima je stalo do bogatstva različitosti po kome je naš grad nadaleko poznat.

Naime Grad Subotica je izdao „Interkulturalni vodič Subotica 2010/11“ koji je deo programa Evropske komisije „Inerkulturalni gradovi“. Mi takav projekat svakako podržavamo i ponosimo se raznovrsnošću nacija, kultura i religija u našem gradu. Postoji samo jedan problem, koji nas duboko vređa i ražalošćuje, naime u tom Vodiču, koji prezentuje sve zamislive manifestacije u Subotici, počevši od veoma značajnih kao što je Dužijanca, pa do simpatičnih kao što je Pasuljijada, nema niti jedna manifestacija koja iskazuje srpsku kulturu i tradiciju i njenu prisutnost u Subotici! Dakle trideset procenata građana Subotice, njihova kultura i tradicija u očima urednika i sastavljača ovog Vodiča, a time i izdavača Grada Subotice, ne postoji!

O kakvoj „interkulturalnosti“ se može govoriti u tom slučaju? Neprihvatljivo je da Grad stane zvanično iza publikacije za koju Srbi u Subotici naizgled ne postoje i nemaju ništa vredno od kulturnih sadržaja da ponude svojim sugrađanima i posetiocima iz inostranstva. Vodič zaista zasluženu pažnju poklanja svim nacionalnim manjinama zastupljenim u Subotici, koje su predstavljene svaka sa po nekoliko programa i manifestacija. Da se vodič zove „Vodič kroz kulturu manjina“ i da sadrži samo programe manjina, to bi bilo sasvim opravdano ali to nije slučaj. U Vodiču se mogu naći i prezentacije „univerzalnih“ festivala poput Palićkog filmskog festivala, ali i privatna umetnička radionica „Medijala“.

Zaista čini se da je za svaku manifestaciju bilo mesta, a za kulturno bogatstvo srpskog naroda u Subotici nije! Problem postaje još veći, kada se doda i to da je ovaj Vodič deljen kao promo-materijal Grada na međunarodnom seminaru „Zaštita nasleđa u okviru urbanističkog razvoja“ koji je održan 27. i 28. maja 2011. godine i na kojem su prisustvovali stručnjaci za arhitekturu i istoriju umetnosti iz Mađarske, Britanije i drugih zemalja, kao i iz Srbije. Ti uvaženi gosti će po tom Vodiču steći utisak da u Subotici žive Mađari, Bunjevci, Romi, Jevreji i Hrvati, kao i ljubitelji pasulja svih nacija, ali ne i Srbi.

Gosti iz Beograda će samo moći da poveruju pogubnoj predrasudi da Srba severno od Novog Sada zaista i nema. Moramo ovom prilikom da podsetimo da manifestacije Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ koji ove godine slavi dvadeset godina postojanja na najbolji način i gotovo svake sedmice predstavljaju bogatstvo srpske kulture. „Svetosavska nedelja“ kojom svake godine, svakodnevnim programima u toku sedam dana obeležavamo Svetog Savu, „Nedelja pravoslavlja“ u toku koje takođe sedam dana uzastopno imamo veoma značajne programe u susret Vaskrsu, Badnjačke svečanosti i druge naše tradicionalne i redovne aktivnosti, koje su kulturni događaji „par excellence“ po mišljenju urednika Erike Kudlik i priređivača Olge Petrušić, Stanke Parać-Damjanović, Aleksandra T. Lovćanskog i Melinde Nađi Kireš, izgleda ne zavređuju bilo kakav pomen kada se Subotica prezentuje u inostranstvu.

Za ovih dvadeset godina ugostili smo najznačajnije književnike, slikare, skulptore, muzičare i druge umetnike i naučnike svih nacionalnosti i veroispovesti. Održali bezbroj književnih večeri, izložbi, tribina, monodrama, pesničkih večeri i koncerata. Imamo aktivan Mešoviti hor čitavih petnaest godina.

Odgovorni smo za podizanje mnogih spomenika u Subotici, koji su postali njeni simboli, ali sve to po proceni Grada izgleda ne zavređuje učestvovanje u programu koji finansira Evropska unija. Tražimo objašnjenja od nadležnih za ove poražavajuće činjenice. Zarad svih onih generacija Srba, koji su zajedno sa ostalim narodima gradili i oplemenjivali ovaj grad, poslednjih pet stotina godina, a ne kao što neki misle od 1918. ili 1995. godine, mi ne smemo i nećemo ćutati.

Nećemo dozvoliti da ovakve nepravde prođu bez reakcije, jer imamo odgovornost pred precima i potomcima da ne dozvolimo da neko iz nama nepoznatih, a sigurno nečasnih pobuda ili iz čistog nemara, negira i ignoriše postojanje srpskog naroda u ovom gradu i njegovih duhovnih i kulturnih vrednosti i manifestacija. Više nas niko neće isključivati, a za ovaj pokušaj očekujemo objašnjenje i izvinjenje jer smo i mi građani ovoga grada, čija je Uprava stala iza publikacije koja pretpostavlja da ništa iz sfere kulture ne stvaramo i ne nudimo.

Multikulturalnost se ne gradi takvim lažima, već razgrađuje i osiromašuje i ovim saopštenjem mi ne govorimo samo u svoje ime, već i u ime te raznolikosti kojom se ovaj grad, barem do sada, sa pravom dičio, navodi se na kraju Otvorenog pisma.

Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6346
Povezane teme

skc sveti sava

interkulturalni grad

svetosavska omladina

interkulturalni vodič subotice

multikulturalnost

srpska kultura

srpski običaji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.