Komentara: 0
Pregleda: 1302

Sinergija ekoloških zakona i akcije "Očistimo Srbiju"

26.02.2009. u 11:05h
<p>Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja 2. marta 2009. godine, u 12 časova, skupom u Domu Narodne skup&scaron;tine Republike Srbije zvanično pokreće akciju &bdquo;Očistimo Srbiju".</p>
Sinergija ekoloških zakona i akcije "Očistimo Srbiju"

Kako portal "MySerbia.net"« saznaje u resornom Ministarstvu akcija je već počela kada je raspisan konkurs u svim opštinama i lokanim zajednicama za namenska sredstva.

"MySerbia.net" saznaje da će akcija biti podeljena na segmente u okviru kojih će se tokom pojedinim meseci čistiti zaštićena prirodna dobra, uklanjati automobilske gume i akumulatori, plastična ambalaža ...

Zadatak akcije je pre svega  podizanje nivoa svesti građana Srbije o potrebi očuvanja životnog prostora, uklanjanje svih vrsta divljih deponija, jačanje  kapaciteta eko industrije, transformacija javnih komunalnih preduzeća, kao i donošenje niza zakona i podzakonskih akata kojima bi se navedeni ciljevi ostvarili.

Akcija će biti praćena javnom obrazovnom kampanjom u koju će biti uključene poznate ličnosti, odnosno promocijom na festivalima Guča i Egzit i drugim značajnim događajima do kraja godine. U akciji će učestvovati škole, lokalna samouprava, nevladine organizacije i privredni subjekti.

- Ušli smo u sadržajan i obavezujući zadatak koji moramo da uradimo zbog nas i budućnosti Srbije koja je trenutno država sa oko 10 hiljada divljih deponija što je nedopustivo i nezamislivo. To ne znači da treba Ministarstvo životne sredine doživeti kao javno i komunalno preduzeće na nivou Srbije - kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu se kako saznaje "MySerbia.net" očekuje da će Narodna skupštna Republike Srbije  u prvoj nedelji marta usvojiti i nov paket ekoloških zakona.

- Skupština 2. marta kreće s redovnim zasedanjem i ekološki zakoni su na dnevnom redu. Ide se u smislu harmonizacije s evropskim propisima. Novi ekološki zakoni predstavljaju presek evropskih standarda. Sigurni smo da će političari prepoznati zakone. Sve poslaničke grupe su prepoznale želju da se zakonodavni sistem u oblasti zaštite životne sredine značajno unapredi. Smatramo da će sve političke partije shvatile da je podrška ovim zakonima nešto što građani očekuju od njih. Mi smo kao Ministarstvo uvek otvoreni za amandmane kojih je oko 80 na  13 ili 14 zakona.

Jedna od obaveza koja stoji pred Ministarstvom je i izgradnja centra za uništavanje opasnog otpada.  Evropska unija obezbedila je  Srbiji 14 miliona evra za izgradnju postrojenja za uništenje opasnog otpada, koji se, zbog nedostatka opreme, sada izvozi po skupim cenama. Uslov za dobijanje novca je pronalazak lokacije za uništavanje opasnog otpada.

- Ne bismo hteli da govorimo o lokaciji centra za uništavanje opasnog otpada. Za sada mogu da vam kažem da se pominju bivši vojni objekti koji se ne koriste. Ovo se radi u saradnji sa Ministarstvom odbrane, lokacija je već prepoznata, a mi ćemo nastojati da ona zadovoljava najviše standrarde - kažu u Ministarstvu za "MySerbia.net".

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1302
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.