Komentara: 2
Pregleda: 3131

Seoba zbog Mađara

31.05.2009. u 22:56h
Izvor: Glas javnosti
<p>Firme iz potiskih op&scaron;tina Senta, Ada i Kanjiža ubuduće neće biti pod okriljem kikindske Regionalne privredne komore, nego subotičke. Naime, na zahtev Saveza vojvođanskih Mađara, sva preduzeća iz ovih op&scaron;tina biće pripojena Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, &scaron;to je u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama, koji je usvojila Skup&scaron;tina Srbije.</p>
Seoba zbog Mađara

To je izazvalo ogorčenje kod zvaničnika RPK Kikinda. Oni tvrde da je tu političku odluku isposlovao SVM, koji obezbeđivanjem tesne većine u ovom trenutku ima snažnu poziciju u republičkom parlamentu.

- Svaki okrug u Vojvodini ima svoju regionalnu privrednu komoru. Jedino je kod Kikinde načinjen presedan zbog političkog kompromisa. Amandman koji je predložio SVM podržao je SPS, čiji članovi više od decenije rade u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici. Ovim rešenjem privrednici iz opština Senta, Ada i Kanjiža neće imati nikakav kvalitet više niti bolji status, iako duboko poštujemo kolege u Subotici i cenimo njihov rad - kaže Tibor Šebek, predsednik RPK Kikinda.

Deo izmena i dopuna Zakona o privrednim komorama stupa na snagu krajem ove godine, što znači da će od naredne u RPK Kikinda ostati samo privrednici iz tog grada, Čoke i Novog Kneževca.
Prilikom podnošenja amandmana poslanici SVM ukazali su da je 21. novembra 2001. godine, kada je donet Zakon o privrednim komorama, privreda sa područja Senta, Ada i Kanjiža, suprotno njihovoj volji, uključena u novoosnovanu regionalnu komoru u Kikindi iako je do tada bila u sastavu subotičke, kojoj, kako kažu, gravitira. U SVM tvrde da najavljeno pripajanje Sente, Kanjiže i Ade Severnobačkom okrugu, sa sedištem u Subotici, nije radi stvaranja teritorijalne autonomije niti krnjeg pravnog poretka Srbije.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3131
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.