Komentara: 31
Pregleda: 9654
Foto

Sekretar Ivanišević obišao novootvorenu pekaru "Zvezda"

21.09.2021. u 13:46h
Izvor: Subotica.com
U prostoru nekadašnjeg bioskopa "Zvezda", humanitarna organizacija "Karitas" Subotica otvorila je istoimenu pekaru i poslastičarnicu "Blaha Lujza", čiji koncept rada je zasnovan na socijalnoj ekonomiji i proizvodnji po tradicionalnoj recepturi bez aditiva, uz peći na drva.
Sekretar Ivanišević obišao novootvorenu pekaru "Zvezda"

Projektom, koji je "Karitas" Subotica pokrenuo još 2015. godine i realizovao uz podršku "Karitasa" Austrije i Razvojnog fonda Republike Austrije, dobilo se mnogo, jer osim što je godinama zapušten prostor sada uređen i ponovo u funkciji, na njegovom mestu je otvorena pekara i poslastičarnica čiji koncept rada je zasnovan na socijalnoj ekonomiji, a koji podrazumeva posao za 15 osoba iz kategorije teže zapošljivih lica i da se prihodom od prodaje pokriju njihove plate i troškovi proizvodnje, dok će se ono što pretekne, ulagati u unapređenje posla i održavanje zgrade.

- U pekari i poslastičarnici će se raditi u tri smene, odnosno prepodnevnoj, popodnevnoj i noćnoj smeni, a pored toga što dajemo posao, želimo malo i da menjamo ljudima svest o ishrani. Bilo nam je jako važno da svi naši proizvodi budu bez aditiva i onih sastojaka koji poboljšavaju izgled i teksturu peciva, te da isključivo koristimo ono što su koristili naši stari i bake, a to je brašno, so, voda i kvasac ili kiselo testo kod nekih peciva - objašnjava Čaba Paško, predsednik "Karitasa" Subotica i rukovodilac pekare. - Na otvaranju sam u šali rekao da bi sada trebalo malo više da trošimo na zdravu hranu, a kasnije manje na lekove i zato mi nismo u prvom redu konkurencija drugim pekarama, nego želimo da budemo konkurencija apotekama. To jeste šala, ali je i ozbiljno i mislim da je shvatanje o zdravoj ishrani polako počelo da dobija na važnosti i među Subotičanima i mnogi koji su nas potražili su bili oduševljeni što imamo 100 odsto raženi hleb.

Sekretar Ivanišević obišao novootvorenu pekaru "Zvezda"Novootvorenu pekaru je obišao i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, koji je istakao da je ovaj projekat jedan od najboljih primera kako treba da izgleda socijalno preduzeće.

- Da ne moramo da ograničavamo socijalna preduzeća isključivo na lica koja rade, nego da se to proširuje i na delatnosti koje mogu da donesu i profit. Drago mi je što je prostor, koji je godinama bio zapušten, renoviran i pušten u rad, i mislim da je to jako važno i ovo je i jedna nova turistička atrakcija Subotice, svakako i sa onim što proizode. Ono što je još bitno, jeste da se mi pripremamo da uskoro formiramu jednu radnu grupu za razvoj socijalnog preduzetništva, odnosno socijalne ekonomije na teritoriji AP Vojvodine i svakako da ćemo predstavnike "Karitasa", kao nekoga ko to odlučno radi, pozvati da nam se pridruže u toj radnoj grupi i prenesu svoja iskustva - poručio je Ivanišević.

Sekretar Ivanišević obišao novootvorenu pekaru "Zvezda"U pekari "Zvezda" primenjuje se tradicionalan pristup pekarskoj proizvodnji, uz peći na drva i dobro poznate recepte našeg podneblja, dok u poslastičarnici sugrađani mogu da popiju kafu ili neki drugi napitak i probaju brojne torte i kolače, među kojima je i čuvena "Blaha Lujza", po kojoj poslastičarnica i nosi naziv.

Izvor: Subotica.com
Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda" Poseta sekretara Ivaniševića socijalnom preduzeću "Zvezda"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 9654
Povezane teme

pekara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.