Komentara: 31
Pregleda: 7522
Foto

Sekretar Ivanišević obišao novootvorenu pekaru "Zvezda"

21.09.2021. u 11:46h
Izvor: Subotica.com
U prostoru nekadašnjeg bioskopa "Zvezda", humanitarna organizacija "Karitas" Subotica otvorila je istoimenu pekaru i poslastičarnicu "Blaha Lujza", čiji koncept rada je zasnovan na socijalnoj ekonomiji i proizvodnji po tradicionalnoj recepturi bez aditiva, uz peći na drva.
Sekretar Ivanišević obišao novootvorenu pekaru "Zvezda"

Projektom, koji je "Karitas" Subotica pokrenuo još 2015. godine i realizovao uz podršku "Karitasa" Austrije i Razvojnog fonda Republike Austrije, dobilo se mnogo, jer osim što je godinama zapušten prostor sada uređen i ponovo u funkciji, na njegovom mestu je otvorena pekara i poslastičarnica čiji koncept rada je zasnovan na socijalnoj ekonomiji, a koji podrazumeva posao za 15 osoba iz kategorije teže zapošljivih lica i da se prihodom od prodaje pokriju njihove plate i troškovi proizvodnje, dok će se ono što pretekne, ulagati u unapređenje posla i održavanje zgrade.

- U pekari i poslastičarnici će se raditi u tri smene, odnosno prepodnevnoj, popodnevnoj i noćnoj smeni, a pored toga što dajemo posao, želimo malo i da menjamo ljudima svest o ishrani. Bilo nam je jako važno da svi naši proizvodi budu bez aditiva i onih sastojaka koji poboljšavaju izgled i teksturu peciva, te da isključivo koristimo ono što su koristili naši stari i bake, a to je brašno, so, voda i kvasac ili kiselo testo kod nekih peciva - objašnjava Čaba Paško, predsednik "Karitasa" Subotica i rukovodilac pekare. - Na otvaranju sam u šali rekao da bi sada trebalo malo više da trošimo na zdravu hranu, a kasnije manje na lekove i zato mi nismo u prvom redu konkurencija drugim pekarama, nego želimo da budemo konkurencija apotekama. To jeste šala, ali je i ozbiljno i mislim da je shvatanje o zdravoj ishrani polako počelo da dobija na važnosti i među Subotičanima i mnogi koji su nas potražili su bili oduševljeni što imamo 100 odsto raženi hleb.

Novootvorenu pekaru je obišao i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, koji je istakao da je ovaj projekat jedan od najboljih primera kako treba da izgleda socijalno preduzeće.

- Da ne moramo da ograničavamo socijalna preduzeća isključivo na lica koja rade, nego da se to proširuje i na delatnosti koje mogu da donesu i profit. Drago mi je što je prostor, koji je godinama bio zapušten, renoviran i pušten u rad, i mislim da je to jako važno i ovo je i jedna nova turistička atrakcija Subotice, svakako i sa onim što proizode. Ono što je još bitno, jeste da se mi pripremamo da uskoro formiramu jednu radnu grupu za razvoj socijalnog preduzetništva, odnosno socijalne ekonomije na teritoriji AP Vojvodine i svakako da ćemo predstavnike "Karitasa", kao nekoga ko to odlučno radi, pozvati da nam se pridruže u toj radnoj grupi i prenesu svoja iskustva - poručio je Ivanišević.

U pekari "Zvezda" primenjuje se tradicionalan pristup pekarskoj proizvodnji, uz peći na drva i dobro poznate recepte našeg podneblja, dok u poslastičarnici sugrađani mogu da popiju kafu ili neki drugi napitak i probaju brojne torte i kolače, među kojima je i čuvena "Blaha Lujza", po kojoj poslastičarnica i nosi naziv.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 3 dana
Komentara: 31
Pregleda: 7522
Povezane teme
pekara
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.