Komentara: 5
Pregleda: 4771

Segedinska odluka

12.12.2014. u 16:58h
Izvor: Subotica.com
Segedinska odluka

Zbog uloženog truda, vremena i nadanja, nije im bilo nimalo lako kad su saznali da je na konkursu pobedilo rešenje konkurenta na glasu, Lipota Baumhorna, koji je imao veliku startnu prednost, zbog broja do tad realizovanih sinagoga, koji nije bio mali. Sedeli su u luksuzno opremljenom, netom otvorenom, segedinskom kafeu “Kass” na dan odluke, te 1899. godine, čekajući rezultat i nadajući se slavlju, kad su čuli ishod. Sa njima je sedeo i vlasnik Kass Janoš, koji se ovde zatekao, pokušavajući veselim pričama o ribarenju i ribarskim dogodovštinama na Tisi, u koju je bio veliki zaljubljenik, da oraspoloži graditelje i skrene im pažnju sa iščekivanja. Taman negde kad mu je to i pošlo za rukom, pojavi se njihov dogovoreni glasnik, nosivši sa sobom rezultate konkursa. Bez mnogo okolišanja, on im saopšti vest o pobedi najvećeg konkurenta.

-  Procena žirija je veoma uvažila kod izbora to što je njihovo rešenje više za skoro deset metara оd vašeg  –  reče im poznanik koji im je žurno došao javiti još uvek nezvanične vesti.

-  Besmisica, izgovori Komor – pa ovo nije bilo takmičenje u disciplini gradnje u visinu.

Izvor im reče još toliko da je po žiriju pobedničko rešenje mnogo raskošnije i primerenije zbog mavarske varijante secesije, veoma popularne među graditeljima sinagoga, te da im se naročito dopala dvadesetčetveročasovna simbolika iskazana kroz stubove, te unutrašnjost kupole koja na veoma izražajan način simbolizuje Univerzum.

-  Dobro, ovo se moglo i naslutiti, zaključi Jakab – naša nadanja su bila nerealna, bilo je za očekivati da će pobedu odneti tradicionalno rešenje.

Gazda Kass im reče kako on uvek kaže da nije svako zlo za zlo, te da će se iz ovog zasigurno izroditi nešto dobro. Pozva konobara i reče mu da donese svima još po jednu kafu, na račun kuće.

Segedinska odluka

Sinagoga u Segedinu

Ali tu ovoj priči nije bio kraj. Naprotiv, kao što je Kass mudro predvideo, ovo je stvorilo jedan novi početak i opredeljenje Jakaba i Komora prema Subotici, kao mestu gde će u skorijoj budućnosti realizovati svoje brojne ideje.

« Prethodna priča: Sećanje / Sledeća priča: Subotička odluka »

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4771
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.