• Pregleda: 4358

Sećanje na slavne pretke iz Prvog svetskog rata

U prostorijama Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ sinoć je otvorena izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, koju čine lična svedočanstva i privatna dokumentacija potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu.
Sećanje na slavne pretke iz Prvog svetskog rata

Izložbu fotografija autora Aleksandra Vasilića iz Niša svečano je otvorila Miroslava Babić, član Gradskog veća grada Subotice zadužena za oblast kulture koja je, tom prilikom, naglasila da nas istorija obavezuje da ne zaboravimo kako su naši preci osvajali slobodu i da se kroz autentična svedočanstva fotografija vraćamo pravim vrednostima – časti, hrabosti, ljubavi i humanosti.

- Zahvaljujem se Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" što smo u mogućnosti da ovom izložbom fotografija upoznamo potomke i mlade naraštaje veličinom hrabrosti i istorijskom dimenzijom dela naših predaka. Istorija nas obavezuje da ne zaboravimo kako su naši preci osvajali slobodu. Kroz autentična svedočanstva fotografija, vraćamo se pravim vrednostima časti, hrabosti, ljubavi, humanosti. Velika mi je čast da kao potomak, unuka Solunskog dobrovoljca proglasim ovu izložbu otvorenom – rekla je Miroslava Babić.

Predsednik Pokrajinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, Milan Mitić, rekao je da je 2014. godine Savez potomaka ratnika Srbije 1912–1920. pokrenuo projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ s ciljem da se u okviru obeležavanja stote godišnjice od početka Velikog rata prikupe i učine dostupnim naučnoj i široj javnosti brojni dokumenti, fotografije, ordenje, dnevnici, pisma, dopisnice i drugi predmeti iz tog vremena, koje čuvaju potomci učesnika rata.

Izložba „Album sećanja“, dodao je, čiji je autor i rukovodilac Aleksandar Vasilić iz Niša, potomak ratnika koji je preživeo i kao pobednik se vratio svojima, priređena je i organizovana uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja i blagoslov njegove svetosti patrijarha moskovskog i cele Rusije gospodina Kirila, a u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije.

Ovom izložbom javnosti su stavljena na uvid autentična svedočanstva iz slavnog i pamćenja vrednog perioda naše prošlosti. Zbog toga je ovaj projekat od izuzetnog značaja za istorijsku samosvest Srba i predstavlja građu iz koje će mladi naraštaji učiti o svojim korenima i precima. Od 717.000 vojnika koliko je Srbija izvela na bojna polja u Prvom svetskom ratu, na barikadama slobode, ostalo je u večnom pokoju 350.000. To je polovina najvitalnijeg dela stanovništva, najveći gubitak među saveznicima i najveći procenat koji je jedna zemlja izgubila u svim ratovima 20. veka.

U tekstu koji je napisala Vesna Bašić, viši arhivista Arhiva Vojvodine, a koji je, zbog njene sprečenosti da prisustvuje otvaranju izložbe, pročitao likovni kritičar Mile Tasić, Vesna Bašić je poručila: "Grob je naša najduža i najupornija vera. Još uvek se kunemo kostima i grobovima, još nemamo tvrđeg oslonca, boljih lekova ni čvrščih uverenja. Grobovi su nas najviše poučili, okuražili i bodrili. Na kostima se države drže, kostima su utvrđene i ograđene". Obnovimo sećanje da se zna da smo bili, da jesmo i da ćemo biti.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

16
komsija Odgovori
nasim precima slava i hvala ... ali nasi sugradjani ne postuju pretke i drzavne praznike u Srbiji!
rt Odgovori
Svaka čast . Slava oslobodiocima !
pajo Odgovori
Daj navedite i Borce iz ovih krajeva! Dajte neku sliku Suboticana! Samo nemojte reci da niko iz Subotice i okoline nije slikan jer nije bio borac! ! Moj Pradeda se borio i imam slike on je iz Subotice rodom i tu je bas tada u Messcu bio staresina! Gde da vam posaljem slike njeove i njegove jedinice!Jeste da je bio posle u sibiru 5 godina pa se vratio i posle ga niko nije dirao nikada i ni zemlju nisu uzeli komunisti!
Aleksandar Vasilic
Postovani,

Fotografije i ostalu raspolozivu dokumentaciju Vaseg pretka mozete poslati na web adresu projekta "Album secanja na nase pretke iz Prvog svetskog rata" http://www.slavnimprecima.rs

Svako dobro!
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Evociranje uspomene na slavne pretke i njihovu borbu za slobodu u Velikom ratu upriličeno je kao izraz štovanja i sećanja na njihovo nemerljivo delo i kao takvo sumirano u projektu tzv. nezaborava, Bilo zbog žalosne činjenice slabog istorijskog pamćenja i brzog zaboravljanja od strane potomaka ili (i) kao svojevrsni podsetnik da ostavljeni amanet ne odužuju na pravi način, tek krajnje je vreme za Veliki popravni: nas samih neretko umišljenih bez realnog pokrića i vlastitog "dostignuća" epskih razmera sa negativnim predznakom. Kao takvo, nikako ne bi bilo na ponos budućim generacijama, pa ni za prisećanje. Tim pre što suđena im ostavština u lokalu ili diljem lepe naše trenutno asocira na prve posleratne dane Velikog i potonjeg još većeg rata od prethodnog!?
xy Odgovori
E moj PAJO, pa Vaš dida se nije borio na pravoj strani kad je dospeo u logor u Sibiru.
jole Odgovori
uz duzno postovanje vasih predaka,da ne mesate slucajno I i II sv.rat?
Daddy Odgovori
Nezna je postelja junaku, za kojim suze kanu, srca cvatu, a cvece vene.


Vecna slava i postovanje junacima!
pravda Odgovori
Na svečanom otvaranju nije bio niko iz Zavičajnih udruženja, njihovi preci su se borili na suprotnoj strani ali zato oni danas uživaju sve privilegije, vlast, posao u Srbiji dok mi potomci slavnih predaka smo na marginama društva.
Oko sokolovo Odgovori
Licemerje mojih Srba. Slave žrtve onih koji su je stvarali, a sami je pljačkaju i rasprodaju. Uništilisu vojsku, industriju, privredu, poljoprivredu, ekonomiju, obrazovanje, kulturu... Veliki Srbi i patriote! Fuj!
forest gamp Odgovori
Zalosno da sve nase saveznike iz 1 svetkog rata danas tretiramo kao " nama nepodobne" na odnosu nasu aktuelnu politiku ili stav.
Istorija Odgovori
Slava svim subotičanima koji su položili svoj život u borbi protiv srpskih okupatora.
Alisa u Zemlji čuda
Da li zbog nezrelog godišta ili. pak, svojevremenog džentlmentskog prepuštanja prvih borbenih redova drugima, zagovarajući pritom junačko: "Napred braćo, ja za vama!", a potom petama dajući vetra, ali u suprotnom smeru, tek činjenica je da nisu svi pali. Inače bi bili uskraćeni za kvazi-istorijsko trućanje i za svojevoljno priznanje antiprotivnog stava prema vlastitoj državi!? I to sve "hrabrim" raspaljivanjem po tastaturi iz sigurne zavetrine vlastitog okruženja.
Daddy
Ti si kao duh, ali zla, ali stvaran. Citam vise puta i sve ne mogu da verujem sta si napiso?!

Austrougarska je izazvala smrt miliona ljudi i tebe nije sramota da se pozivas na to i vredjas zrtve? Zivis u Srbiji a zoves Srbe okupatorima?! Odakle tebi tako pravo? Sto godina je Subotica Srbija.

Zao mi je da vidim da se deo Suboticana na forumima duri na Srbe ne videci da su iskoristeni za izazivanje netrepljivosti i rascepa (Vojvodina) a ne svataju da se takve stvari nikad ne dese bez rata.

Nisu staru Suboticu odnele il unistile srbske izbeglice vec sami Suboticani, jer mnogi su nasi sugradjani tek posle Tita pokazali svoje pravo lice. Nije u vezi WWI ali moram tu kao primer navest da se nijedan stari Suboticanin (nekad) nikad ne bi druzio s ustasom jer su sinonim zla, a vidi danas? Bilo je tusta foliranja, u nasoj staroj Subotici.

Ti tvoji @Istorija su isli harat pljackat i ubijat dok se ovde odaje pocast zrtvama i herojima, sta ces tu?!

Duhovi proslosti ne donose nista novo.
Свевлад Odgovori
U tekstu koji je napisala Vesna Bašić, viši arhivista Arhiva Vojvodine, a koji je, zbog njene sprečenosti da prisustvuje otvaranju izložbe, pročitao likovni kritičar Mile Tasić, Vesna Bašić je poručila: "Grob je naša najduža i najupornija vera. Još uvek se kunemo kostima i grobovima, još nemamo tvrđeg oslonca, boljih lekova ni čvrščih uverenja. Grobovi su nas najviše poučili, okuražili i bodrili. Na kostima se države drže, kostima su utvrđene i ograđene".

Зар је могуће да нико у суботичким "медијима" не препознаје реченице Матије Бећковића које је Весна Башић употребила? Срамота!
Alisa u Zemlji čuda
Jedno je kada pesnik u epskom nadahnuću (Matija Bećković ili, pak, Vesna Bašić, koja je moguće omaškom propustila da navede autora), iskaže određenu umnu tvorevinu, i iz prigode u prigodu je obznanjuje, a drugo opstanak svih nas, pa i poetskog i svakog drugog stvaralaštva s nama zajedno, ukoliko se budemo zaklinjali isključivo u žrtve predaka, a ne i u svoje vlastite, sa akcentom na radne, koje nam tek predstoje. Zato, dužno poštovanje i pijetet - da! Obzir prema savremenicima, takođe!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.