Komentara: 78
Pregleda: 6949

Sećanje na oslobođenje Subotice

08.11.2013. u 15:49h
Izvor: RTV Yueco
U utorak će se u znak sećanja na 13. novembar 1918. godine, dana kada je Subotica oslobođenja, na sceni pozorišta Jadran održati svečanost u organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih poštovalca, Srpskog kulturnog centra, Bunjevačkog kulturnog centra i Grada Subotica.
Sećanje na oslobođenje Subotice

Tog datuma, pre 95 godina, doneta je odluka da se Vojvodina sjedini sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenca, čime je ostvarena želja Srpskog i Bunjevačkog naroda koji je živeo na ovom prostoru. Organizatori kažu da su posle dugo godina zanemarivanja ovog istorijskog dana želeli da vrate obeležavanje ovog značajnog datuma za Suboticu.

Tog 13. novembra 1918. godine Srpska vojska je oslobodila Suboticu i područije oko nje i to u završnim vojnim operacijama 1. Svetskog rata. Po rečima članova Udruženja ratnih dobrovaljaca i njihovih poštovalaca, sloboda je nešto što je najvažnije i najpotrebnije svakom čoveku, zato se ovaj dan obeležava kao praznik.

Srpska vojska je toga dana ušla na Željeznički stanicu gde su ih već čekali gardisti predvođeni mnogim poznatim Subotičanima kao što su braća Manojlović, Alba Malagurski, Blaško Rajić, Jovan Petrović, kao i mnogi drugi.

Svečanom akademijom u utorak će na sceni Jadran biće obeležena svečanost “Braća uvek – uvik zajedno” sa početkom u 19 časova. Na svečanosti će nastupiti Mešoviti hor SKC “Sveti Sava”, dečiji hor SKC “Sveti Sava” iskončići, folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra, a svoje besede govoriće i dramski umetnik Miloš Stanković.

PROGRAM   PROSLAVE:

UTORAK, 12. novembar - 19 časova
Pozorišna sala Jadran  - Svečani program Braća uvek - uvik zajedno

Učestvuju:

  • Mešoviti hor SKC "Sveti  Sava"
  • Dečiji hor SKC "Sveti  Sava"
  • Folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra
  • Dramski umetnik Miloš Stanković

SREDA, 13. novembar - 10:15h
Železnička stanica - Polaganje venaca na Spomen ploču

SREDA, 13. novembar - 10.30h
Puškinov trg - Pomen i polaganje venaca na spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918. godine

Organizatori:

  • Srpski kulturni centar "Sveti Sava"
  • Bunjevački kulturni centar
  • Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912. - 1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca
  • Grad Subotica
Izvor: RTV Yueco

Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice)

Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice) Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" (95 godina od oslobođenja Subotice)
Pogledaj ostale fotografije

Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode

Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode Predstavljanje programa obeležavanja 95 godina slobode
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 78
Pregleda: 6949
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.