Komentara: 42
Pregleda: 15201

Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

17.03.2019. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

Nekada je industrijska zona bila Tolminska ulica. Bila je milina gledati hiljade radnika koji, što peške, što biciklima, dolaze i odlaze na posao. Ulica je prosto odisala životom i radom – setno se sećaju stanovnici okolnih kuća koji su vredne Subotičane gledali svakoga dana.  Nekad bilo, sad se pripoveda.

O vremenu kada je u našem gradu radio veliki broj fabrika a u njima više od 15 hiljada Subotičana, sada se govori sa setom,  jer su od njih uglavnom ostale samo prazne hale i slavna imena poput 29. novembra, Agrokombinata, Medoprodukta, Zorke, Fidelinke... Da se održi i nastavi da radi uspeo je jedino Sever.

Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

Prodajom fabričkog kompleksa u Tolminskoj ulici u istoriju je zvanično otišao 29. novembar, jedna od najvećih mesnih industrija koja je hranila gotovo celu bivšu Jugoslaviju. "Carstvo dobre hrane" posle stečaja 1989. godine dugo je čekalo kupca, a kako je prva procenjena vrednost imovine i dugovanja bila oko 1,5 mil EUR, zainteresovanih nije bilo. Prodaja je potom počela u delovima, a farme, mašine, silosi, zemljište, maloprodajni objekti i mnoga druga bogata imovina davani su budzašto. Najveća celina, koja se prostire na oko 50.000 kvadratnih metara u subotičkom naselju Aleksandrovo, prodata je juna 2017. godine, i to jedan objekat za 87,4 miliona dinara, a drugi za blizu pet miliona.Sve što je dobijeno parčanjem i prodajom imovine otišlo je za namirivanje dugova prema državi, zbog čega radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu.

- IMK 29. novembar u prvi stečaj otišao je 1989. godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1.092, na posao se posle prinudnog poravnanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine, jer su propali svi pokušaji privatizacije - podseća Ištvan Huđi, potpredsednik Samostalnog sindikata Subotice, dodajući da je slučaj nekadašnjeg giganta u mesnoj industriji jedinstven u Srbiji. - Potraživanje radnika iz 1989, prema tadašnjem zakonu, ušlo je u četvrti isplatni red, a onih koji su radili sve do 2008, u drugi isplatni red. Radnicima je počela isplata za naknadu nematerijalne štete, jer im je povređeno pravo na suđenje u razumnom vremenskom roku. Za sada su donete 44 presude a naknada je 500 evra.

Posle prodaje imovine na račun firme, u više navrata, slilo se oko 140 miliona dinara, ali taj novac je otišao Poreskoj upravi, te radnici nisu dobili bukvalno ništa. Bivšim zaposlenima se u proseku duguje hiljadu evra, jer su dugo pre no što je stavljen "katanac" bili na minimalcu.

Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

Brend Subotice godinama je bila komšijska firma - Fidelinka, koja je otišla u stečaj 29. jula 2010. godine. U oktobru 2011. tri njena pogona: za proizvodnju testa, mlin i silos, kao i pravo na korišćenje žiga kompanije, izdata su u zakup preduzeću Agroposlovi. Pošto su Agroposlovi otišli u stečaj, u februaru 2015. preduzeće Agrohab preuzeo je zakup, ali i obaveze prethodnika. Međutim, to se pokazalo kao prevelik zalogaj, te je odbor poverilaca 25. novembra iste godine doneo odluku da otkaže zakup Agrohabu, kada je ukupni dug narastao na oko 76 miliona dinara. Svi se sećaju poslastičarnice u centru grada, koja je prodata odavno, a istu sudbinu doživele su i druge nekretnine koje su bile u vlasništvu Fidelinke. Bez novog vlasnika još uvek je silos u Aleksandrovu.  Zajedno sa Fidelinkom, u stečaj je otišlo i 11 njenih ćerki-firmi, a jedno od njih – pekaru pre šest godina zakupio je Don Don i jedino u njoj se još uvek mogu čuti zvuci industrijskih mašina.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nedavno je ponudila na prodaju imovinu Solida koju čini stopostotni udeo u preduzećima Solid eksport komerc, Solid Moda-produkt i Solid BS Bajmok. Početna cena je 5,8 miliona dinara. Javno nadmetanje će se održati 16. aprila u odeljenju za stečaj Agencije u Novom Sadu. Stečaj u Solidu otvoren je 27.8.2015. godine na predlog Agencija za privatizaciju zbog trajne nesposobnosti plaćanja. Tada je račun preduzeća bio više od deset godina u blokadi, na iznos veći od 122 miliona dinara, sa vrlo malim mesečnim prihodima u odnosu na rashode.

Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

Period tranzicije nisu uspela da prežive ni nekada poznata i dobrostojeća preduzeća, Agrokombinat, Azotara, Podrum Palić, Zorka, Medoprodukt, Integral, Slavica, Partizan, Aurometal, Sigma, Voćar, Livnica obojenih metala, Panonija, Mladost, Subotičanka, Nova Brazda iz Đurđina, Meteor... Bez sigurnog radnog mesta, ostalo je hiljade zaposlenih.

Svetli primer sudbine nekadašnjih giganata je ATB Sever, u čijim pogonima je nekada radilo oko 2.000 ljudi, a koji, uprkos nedaćama kroz koje je prošao, ove godine proslavlja 96 godina postojanja. Bivši lider u proizvodnji mikromotora privatizovan je 2005. godine kada je postao deo austrijske kompanije ATB, a od 2011. nalazi se u sklopu kineske Volong grupe, jednog od najvećih svetskih proizvođača elektromotora. Dolaskom novog vlasnika, počeli su bolji dani za "severaše". Broj zaposlenih jeste daleko manji nego što je bilo krajem minulog veka, ali on iz godine u godinu raste.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 dan
Komentara: 42
Pregleda: 15201
Povezane teme

fidelinka subotica

radnici Severa

atb sever

fabrika 29. novembar

industrija mesa i konzervi 29. novembar

zorka

agrokombinat subotica

prodaja agrokombinata

medoprodukt

prodaja fabrike 29. novembar

fabrika zorka

fabrika sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.