• Pregleda: 11609

Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

Sećamo se nekadašnjih subotičkih giganata

Nekada je industrijska zona bila Tolminska ulica. Bila je milina gledati hiljade radnika koji, što peške, što biciklima, dolaze i odlaze na posao. Ulica je prosto odisala životom i radom – setno se sećaju stanovnici okolnih kuća koji su vredne Subotičane gledali svakoga dana.  Nekad bilo, sad se pripoveda.

O vremenu kada je u našem gradu radio veliki broj fabrika a u njima više od 15 hiljada Subotičana, sada se govori sa setom,  jer su od njih uglavnom ostale samo prazne hale i slavna imena poput 29. novembra, Agrokombinata, Medoprodukta, Zorke, Fidelinke... Da se održi i nastavi da radi uspeo je jedino Sever.

Prodajom fabričkog kompleksa u Tolminskoj ulici u istoriju je zvanično otišao 29. novembar, jedna od najvećih mesnih industrija koja je hranila gotovo celu bivšu Jugoslaviju. "Carstvo dobre hrane" posle stečaja 1989. godine dugo je čekalo kupca, a kako je prva procenjena vrednost imovine i dugovanja bila oko 1,5 mil EUR, zainteresovanih nije bilo. Prodaja je potom počela u delovima, a farme, mašine, silosi, zemljište, maloprodajni objekti i mnoga druga bogata imovina davani su budzašto. Najveća celina, koja se prostire na oko 50.000 kvadratnih metara u subotičkom naselju Aleksandrovo, prodata je juna 2017. godine, i to jedan objekat za 87,4 miliona dinara, a drugi za blizu pet miliona.Sve što je dobijeno parčanjem i prodajom imovine otišlo je za namirivanje dugova prema državi, zbog čega radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu.

- IMK 29. novembar u prvi stečaj otišao je 1989. godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1.092, na posao se posle prinudnog poravnanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine, jer su propali svi pokušaji privatizacije - podseća Ištvan Huđi, potpredsednik Samostalnog sindikata Subotice, dodajući da je slučaj nekadašnjeg giganta u mesnoj industriji jedinstven u Srbiji. - Potraživanje radnika iz 1989, prema tadašnjem zakonu, ušlo je u četvrti isplatni red, a onih koji su radili sve do 2008, u drugi isplatni red. Radnicima je počela isplata za naknadu nematerijalne štete, jer im je povređeno pravo na suđenje u razumnom vremenskom roku. Za sada su donete 44 presude a naknada je 500 evra.

Posle prodaje imovine na račun firme, u više navrata, slilo se oko 140 miliona dinara, ali taj novac je otišao Poreskoj upravi, te radnici nisu dobili bukvalno ništa. Bivšim zaposlenima se u proseku duguje hiljadu evra, jer su dugo pre no što je stavljen "katanac" bili na minimalcu.

Brend Subotice godinama je bila komšijska firma - Fidelinka, koja je otišla u stečaj 29. jula 2010. godine. U oktobru 2011. tri njena pogona: za proizvodnju testa, mlin i silos, kao i pravo na korišćenje žiga kompanije, izdata su u zakup preduzeću Agroposlovi. Pošto su Agroposlovi otišli u stečaj, u februaru 2015. preduzeće Agrohab preuzeo je zakup, ali i obaveze prethodnika. Međutim, to se pokazalo kao prevelik zalogaj, te je odbor poverilaca 25. novembra iste godine doneo odluku da otkaže zakup Agrohabu, kada je ukupni dug narastao na oko 76 miliona dinara. Svi se sećaju poslastičarnice u centru grada, koja je prodata odavno, a istu sudbinu doživele su i druge nekretnine koje su bile u vlasništvu Fidelinke. Bez novog vlasnika još uvek je silos u Aleksandrovu.  Zajedno sa Fidelinkom, u stečaj je otišlo i 11 njenih ćerki-firmi, a jedno od njih – pekaru pre šest godina zakupio je Don Don i jedino u njoj se još uvek mogu čuti zvuci industrijskih mašina.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nedavno je ponudila na prodaju imovinu Solida koju čini stopostotni udeo u preduzećima Solid eksport komerc, Solid Moda-produkt i Solid BS Bajmok. Početna cena je 5,8 miliona dinara. Javno nadmetanje će se održati 16. aprila u odeljenju za stečaj Agencije u Novom Sadu. Stečaj u Solidu otvoren je 27.8.2015. godine na predlog Agencija za privatizaciju zbog trajne nesposobnosti plaćanja. Tada je račun preduzeća bio više od deset godina u blokadi, na iznos veći od 122 miliona dinara, sa vrlo malim mesečnim prihodima u odnosu na rashode.

Period tranzicije nisu uspela da prežive ni nekada poznata i dobrostojeća preduzeća, Agrokombinat, Azotara, Podrum Palić, Zorka, Medoprodukt, Integral, Slavica, Partizan, Aurometal, Sigma, Voćar, Livnica obojenih metala, Panonija, Mladost, Subotičanka, Nova Brazda iz Đurđina, Meteor... Bez sigurnog radnog mesta, ostalo je hiljade zaposlenih.

Svetli primer sudbine nekadašnjih giganata je ATB Sever, u čijim pogonima je nekada radilo oko 2.000 ljudi, a koji, uprkos nedaćama kroz koje je prošao, ove godine proslavlja 96 godina postojanja. Bivši lider u proizvodnji mikromotora privatizovan je 2005. godine kada je postao deo austrijske kompanije ATB, a od 2011. nalazi se u sklopu kineske Volong grupe, jednog od najvećih svetskih proizvođača elektromotora. Dolaskom novog vlasnika, počeli su bolji dani za "severaše". Broj zaposlenih jeste daleko manji nego što je bilo krajem minulog veka, ali on iz godine u godinu raste.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

42
Taca Odgovori
Na sledećim izborima glasam za onog koji obeća oživeti subotičke gigante i to i ostvari.
racunskicentar
Kako znas da ce ostvariti?
panonski čamac
Nema od toga ništa. 10 godina rata, inflacija i sankcija je uništilo ove fabrike. Neki radnici i mnogi šefovi su pokrali šta se pokrasti može, inventar nestao, dugovi se napravili koje treba danas platiti. Ko bi kupio neku fabriku a da mora da plaća silne milione za dug? Gotovo je. Privatizacija pokušana, negde uspela, na mnogim mestima nije i to je to. Sve pohvalnice SPS, JUL i SRS tj. Slobi i Radikalima. Moglo se sve to srediti i spasiti, mogli smo svi da imamo, a sad imaju samo njih par.
Podsetnik
Biće to oni isti što su sve i doveli dovde. Još su tu, moćni i jaki.
r Odgovori
cifre su čudne jako...no na stranu to.." Bivši lider u proizvodnji mikromotora..."...zar Sever nije pravio ozbiljne motore....velike...gigantske?? Ne znam, možda grešim, ali sam siguran da će se naći neko da mi objasni....Hvala.
opet ja
Pravio je motore od malih pa do ogromnih,radili su motore i zam NASU,ako ti nesto znaci,bili su sila u svetu,radili su motore za brodove itd...mnogo toga
neko Odgovori
A Subotička Mlekara i Pionir????
racunskicentar
Bratstvo?
Miki Odgovori
Svetli primer je Pionir koji je sacuvao, pa prosirio svoje poslovanje. Sve ostalo je limunada. Nekada su Suboticu zvali mali Mancester zbog broja zaposlenih, a sad mogu mali Cernobilj zbog onih koji su otisli, odlaze i otici ce!
Simo
Cak i kada je bilo najgore od jedne plate u Pioniru se moglo lepo ziveti. Znalo se da onaj ko radi u Pioniru ima i para. Plate su bile u proseku desetak puta vece nego u drzavnim preduzecima. Sada su plate u Pioniru medju nizim platama u Subotici.
Deki
Mislim da su Leskovac zvali tako, a ne Suboticu. Medjutim, kako god, da je propalo gotovo sve, jeste. Tuzno je sto smo nase unistili da bi doveli strane fabrike...Nemoze tu da se krivi jedna vlast, ovo je sistemsko unistenje svih vlasti jasnim ciljem od starta.
perommm
Ziva istina.
S2 Odgovori
Kod slavnih imena pomenuste Medoprodukt. Nepravedno bi bilo izostaviti da je on, kao i čitav niz drugih pogona i ekonomija bio u sastavu jednog od najvećih i najmoćmijih kombinata na teritoriji bivše Jugoslavije - Peščara Subotica. Počela kao zemljoradnička zadruga, potom prerasla u giganta sa zaokruženom proizvodnjom i prodajnom mrežom. Čak je i Tržnica poslovala pod njenim okriljem. Ono što je od nje ostalo je za tugu i nevericu. Mi koji smo odrasli kao deca "peščaraša" nismo verovali da takvog giganta neko može pokrasti i upropastiti. Onda je došao Agros...
Kandam
I ko ga je kupio i ucestvovao i u drugim kupovinama i upropascavanju nasih preduzeca ?
Onaj ko danas hara Suboticom.
Ilija Čvorović Odgovori
Živeo kapitalizam!
Skrebic Odgovori
da li posle ove cinjenice kako smo privredno bili jaki i konkurentni,ima zdrave logike i privlaciti strance da nas uce kako treba raditi?!
racunskicentar
Zato i dolaze, sta mislis zasto ne idu u Afriku?
Toza
Ima nazalost,zbog trzista. Promenila su se vremena....
C
Nisu preduzeća propala jer nisu znala da rade, to je planski odrađeno. Strani "investitori" su zlo.
SImica Odgovori
@MIKI :)
Ne lupetaj,"PIONIR" je zapošljavao1300 radnika pre "privatizacije" raspitati se koliko danas zapošljava i ko je" vlasnik"???

ps:ne računajte zaposlene u hotelima na ZLATIBORU!!!!
Lela Odgovori
Jad i tuga prolazeći pored ruiniranih skeleta bivših giganata zaraslih u korov i napunjenih smećem- Mi malo stariji imamo bar neke lepe uspomene o tome kako se nekada radilo i koja su bila prava radnika. Džaba današnju omladinu uče da pljuje po komunizmu i smeje se radnickom upravljanju fabrikama. Tada su radnici išli raspoloženi na posao, iz svoje plate živeli ko ljudi, imali su stvarna prava a ne samo ona na papiru...........
perommm
Lepo receno,svaka na mestu,a danas jad i beda
Simica Odgovori
'PIONIR' prosirio kapacitete sa 1300 na 400 radnika,ne racunam hotele na ZLATIBORU !

raspitaj se o svemu pa onda pisi a ako te jos nesto interesuje zatrazi pa cu ti objasniti

i fizicki obim proizvodnje,licne dohotke,razvojni program i to pre "PRIVATIZACIJE''i DANAS
C
Da, da. Zatvorili su prodavnicu, to mi ne zvuči na proširenje.
neko Odgovori
Krajnji zaključak je da smo skoro sve imali, samo nismo to umeli da sačuvamo.
Neka mi neko objasni koji je pravi razlog propasti subotičke privrede, ko je glavni krivac i da li se to sve moglo sprečiti ???????????
Boki86 Odgovori
Sever je imao 6000 a ne 2000 zaposlenih. To znam iz prve ruke jer mi je otac tamo radio 25 godina.
bst Odgovori
A zasto,ne spomenuste Chemos Palic kao preduzece koje je uspesno funkcionise od 1958
Toza
Tamo sam radio i tacno se secam raspada sistema. Iz fabrike se uzimalo sta se stiglo i nosilo kod privatnih plasticara. Usred fabrike su se pravili alati (kalupi) za privatnike,krale su se sirovine ,delovi sa masina. Siguran sam da su i poslovi preusmeravani prema privatnicima. Za sitne pare su se pojedinci ulizivali privatnicima jer se tada verovalo da je to nesto...Rukovodstvo je delom bilo korumpirano ali vecim delom je bilo slabo da se suprostavi tom lopovluku i bezobrazluku. Svakih nekoliko meseci smo menjali direktora. Kada se videlo da ne moze vecito da se fabrika razvlaci i da se zaradi pristojna plata odluceno je da se akcije koje su bile u vlasnistvu radnika stave na prodaju. Nema tu nikakve medjunarodne zavere. Ne kazem da je ù svakoj fabrici bila ista situacija ali sam siguran da je u mnogim fabrikama bila slicna.
Uvek u pravu Odgovori
Država koja je dozvolila određenim banditima da rasprodaju sve uzme poslednje ostatke novca a radnici koji nisu hteli da dođe do ovakog scenarija gube sve. Država štiti tajkune, s njima deli ukradeno, a narodu će biti obećano pred izbore da će se sve ispitati. Uskoro sledi šesta ili sedma epizoda ove serije a kraj joj se ne nazire.
ČINJENICA Odgovori
Ko je, davno beše, propustio da levom stranom staze za bicikle, recimo od bivšeg "zastavinog" servisa na raskrsnici danas već "počivše" ulice Moše Pijade i "preživele" Jovana Mikića, dakle u smeru nekadašnje "Birografike", vergla beciglu nasuprot brojnim, zahuktalim "severašima", zaposlenicima "Suboticatransa", pa i "partizanovcima" većinom na biciklima istog, nekada preduzeća za poštovanje, može da žali, a istovremeno i slavi zbog propuštenog doživljaja. Koliko po život opasnog, drugom zgodom.

Ovom prilikom tek podsećanje na propala subotička preduzeća, koja će (nadam se) u nekom drugom životu ponovo biti među nama. I mi u njima: Sever, 29. Novembar, Zorka, Azotara, Podrum Palić, Agrokombinat, Integral (taj sam!), Partizan, Fidelinka, Sigma, Medoprodukt, Voćar, Peščara, Aurometal, Železničar, Slavica, Livnica obojenih metala, Panonija, Solid, Mladost, Dinamotrans, Subotičanka, Meteor, Nova Budućnost...
Miki Odgovori
Simica@ Ne raspitujem se nista, vidi se svaki dan kad prodjes sve sto sam napisao! Fabrika radi, nema trave i katanaca, radnici dolaze i odlaze na posao... O tome pisem, a broj radnika i proizvodnja ovise o velicini trzista, ekonomiji i mnogo cemu drugom. Nije samo velicina vazna vec vitalnost. Tako da pisem jer znam o cemu pisem!
Mozakss Odgovori
Sad ovi koji setaju neka dobro razmisle zbog cega i za koga setaju!
Skoro sve fabrike su prodate po novom zakonu koju su doneli DoSmanlije 5 oktobarski lopovi,jer kad je apatinska pivara prodata po Milosevicevom zakonu gde su radnici.dobili toliko dividenti i otpremnina da su pokupovali pola ns stanova i novih auta za nekih mesec dana,i naravno,kad su tadasnja vlast videla(sadasnja opozija)sta su uradili,odmah su stopirali stari zakon o privatizaciji.nakon toga donose novi zakon,koji nas je uveo u ,,demokratiju,,koju osecaju i danasnja deca pa i vi koji setate..
Ne volim nesto posebno ni AV,ali je DOS urnisao suboticku privredu,koju sad neki kude,i smeju se ljudima koji odlaze u industrijsku zonu mali bajmok,da rade,da prehrane porodice,jer boze moj..koja budala jos.idje raditi za pisljivih 35000 din???
Pre nego sto ponovo.krenete dragi sugradjani u setnju..dobro se zamislite i razmislite..kome dajete glas?! Jer 5 oktobar je mozda trebao biti dan demokratije,ali je postao dan lopova
posmatrac
Pionir je privatizovan 1998
Od 980 radnika je na posao vraceno 580 u to vreme, po cijem je to onda zakonu bilo?
Vesko Odgovori
Nema ni jednog privrednog giganta kojeg stecajna banda ne moze unistiti, gori su od svih elementarnih nepogoda. Ociti primera ima koliko hoces, neki od unistitelja taki firmi su jos i politicki aktivni, uticajni i na vlasti, zajedno sa takima ko sto su i oni.
Gyuri Horvat Odgovori
Lako je pljuvati po Politicarima ili bivsem rezimu za kojeg su glasali nasi roditelji ili po danasnjem za koje ste glasali vi...! Pitatese kako su propali giganti? Pa jednostavno zbog ratova dobili smo sankcije ! Nismo imali uvoz a ni izvoz . Kome bi se prodali proizvodi ako nema mogucnost izvoza a radnici nemaju para ni za hleb . Hiperinflacija.... imovina rasprodata za sitne pare.. sigurno poznajete nekog ko je kupio stan na prozivci za kutiju cigara.... Hvala svim radnicima koji su to odobrili i gledali samo svoj dzep ...
Bacvanin Odgovori
Sta ste mislili da bi se u kapitalizam uslo preko odluka radnickih saveta,sigurno ne bio bi to sizifov posao koji se nikad nebi ostvario.Zato je plan ibio da se u dve etape srusi socijalizam u Jugoslaviji. Prva etapa je bila da se putem ratova razbije ekonomija i na krilima nacionalizma dodje do osamostaljena republika.Drugu etapu put u kapitalizam bilo je lako uspostaviti preko potkupljenih politicara,koji treba da ozakone rasturanje sada vec posrnulih firmi.Zvanicna pljacka je ozakonjena i lopovi postaju prvi kapitalisticki vlasnici bivsih firmi.Znalo se od organizatora da ce i njihove firme doci do jeftine radne snage,sto su politicari podrzavali sa izjavama ; dodjite imamo naj jeftiniju radnu snagu;.
dobrica Odgovori
Demokratija, prosperitet, kapitalizam, niske plate, očajna prava radnika! Hvala svima koji su privatizovali...
Štogod Odgovori
Šteta za sve gigante. Subotica treba ulagati u poljoprivredu obnoviti prehrambenu industriju, kako je nekada bilo od njive do trpeze.Tako se može oporaviti privreda, povećati standard i zaustaviti egzodus stanovništva.
Papadopulos ste Odgovori
A zasto stecajni postupak traje vise od 10 godina za jednu Fidelinku na primer ?
Sve je moglo da se zavrsi ranije ali ocito to nije nekome u interesu
Car Odgovori
DEMOKRATIJA = KRADEMO TI I JA
Pali Odgovori
Ovi sto su dosli posle 5 oktobar 2000 sve pokrali, sad setaju pa kao traze da ponovo sednu na konja. Sramota.
R Odgovori
tamo gde je bio 29. Novembar, tamo će biti valjaonica aluminijuma.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.