Komentara: 0
Pregleda: 3511
Foto

Savremena galerija obeležila 55 godina rada

29.04.2017. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Izložbom „Kolekcija: 55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti“ Savremena galerija obeležila je 55 godina postojanja.
Savremena galerija obeležila 55 godina rada

Savremena galerija osnovana je 28. aprila 1962. godine kao „Likovni susret – Palić“, a njen osnivač, tadašnji Narodni odbor Opštine Subotica, poverio joj je dužnost da svake godine organizuje javno izlaganje umetničkih dela iz oblasti slikarstva, grafike, skulpture i drugih oblika savremene jugoslovenske umetnosti i da organizuje predavanja, razgovore sa umetnicima i likovnim kritičarima, kao i druge oblike popularizacije umetničkog stvaralaštva. Poseban zadatak bilo je praćenje, proučavanje, kolekcionisanje i upoznavanje publike sa umetnošću koja je tih godina nastajala u likovnim kolonijama. Samo šest godina od osnivanja Galerija je dobila čast da bude domaćin u prelepom zdanju Rajhlovoj palati.

Samo nekoliko meseci kasnije „Likovni susret – Palić“ organizuje prvu veliku izložbu koja je trebalo da predstavi domete slikarstva u umetničkim kolonijama - Prvi Likovni susret. Svake godine galerija je priređivala po jedan ovakav „likovni susret“, jedne godine u fokusu je bilo slikarstvo, naredne grafika i skulptura, keramika. Istovremeno sa izložbenim i kongresnim aktivnostima, Galerija je počela da formira svoju umetničku zbirku, pa je već posle „Prvog Likovnog susreta“ otkupila neka od dela izloženih na toj smotri, a te godine počinje i sistematsko otkupljivanje umetnina za zbirku, koja se tada formira i postupno izgrađuje.

Savremena galerija obeležila 55 godina rada

Sa istim onim entuzijazmom kojim je osnovana, Galerija deluje i danas, jer sredstva koja dobija, možda nisu dovoljna da otkupi najbolje radove, ali zahvaljujući ugledu koji je izgradila, umetnici joj rado poklanjaju svoja dela.

Minulih više od pola veka, uprkos turbulentnim vremenima kroz koje je prolazila, Galerija je uspela da formira impozantnu kolekciju dela savremenih autora, a neka od njih postavljena su na jučerašnjoj izložbi. Posetioci su imali priliku da uživaju u delima Miće Popovića, Miodraga Protića, Miroslava Šutea, Jožefa Ača...

- Ovaj jubilej proslavljamo na malo drugačiji način, a publici smo ponudilii izložbu koja prikazuje 55 radova iz naše kolekcije, koju smo formirali tokom ovih pet i po decenija i prikupili smo oko 1.500 umetničkih radova, razvrstanih u našim zbirkama. Okolnosti u kojima dočekujemo jubilej, međutim, ponešto su drugačiji od onih u kojima je Savremena galerija počela sa radom. Tada je bila deo šireg poduhvata celog grada i čitava zajednica je stajala iza nje, danas su se stvari promenile, ali nastojimo da zadobijemo poverenje koje je poljuljano devedesetih godina i početkom ovog veka – ističe Nela Tonković, direktorka Savremene galerije, dodajući da Galerija sada ima podršku i ministarstva kulture i gradske uprave. - U narednom periodu nas očekuje nekoliko samostalnih i autorskih izložbi. Naredne godine krećemo sa potpuno novim ciklusom, gde se nećemo toliko baviti muzealizacijom umetnosti, koliko ćemo se baviti onim što je akutelno na sceni. Brojem posetilaca smo bili zadovoljni dve godine unazad, međutim, protekle godine beležimo osetan pad i to nije bilo nimalo lako. Uvideli smo gde su mogući propusti i ove godine ciljano pokušavamo da povećamo broj posete upravo insistiranjem na predavanjima i radionicama, koje su prošle godine organizovane u manjem broju, nego što je naša publika navikla.

Savremena galerija obeležila 55 godina rada

Na samom početku izložbe stoji grafika, autora Dejana Anđelkovića i Jelice Radovanović, nastala u grafičkom ateljeu Galerije, potpuno bela na kojoj su utisnute samo tri reči „Imati ili biti“.

- Prečesto smo bili u situaciji da samo budemo. Ali kada je bilo nametnuto da budemo, a nismo mogli da imamo, trudili smo se da budemo najbolji mogući – poručila je direktorka. - Gledajući lica naše stalne publike, ubećena sam da ćemo u i godinam akoje slede biti najbolji što možemo, jer baštinimo naše kulturno nasleđe i što verujemo da bolji dani tek slede.

U ime Grada posetioce i umetnike pozdravila je Miroslava Babić, članica GV za kulturu i Dimitrije Tadić, koordinator za savremenu vizuelnu umetnost i multimedije Ministarstva kulture R. Srbije.

Savremena galerija obeležila 55 godina rada

Izvor: Subotica.com
55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije 55 godina Savremene galerije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3511
Povezane teme

subotica kultura

nela tonković

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.