Komentara: 3
Pregleda: 6558
Foto

Sava Halugin poklonio svoje crteže Savremenoj galeriji

21.04.2017. u 15:47h > 18:01
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji sinoć je otvorena izložba „Poklon“ eminentnog umetnika Save Halugina. Na izložbi je predstavljeno 30 crteža u kombinovanoj tehnici, od kojih je deset Halugin poklonio Savremenoj galeriji. Izložbu je zvanično otvorio Čedomir Jančić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru.
Sava Halugin poklonio svoje crteže Savremenoj galeriji

Poznati vajar, Sava Halugin odlučio je prošle godine da zbirku crteža i grafika Savremene galerije obogati sa 10 crteža u kombinovanoj tehnici, jer je za ovaj prostor, kako je rekao i emotivno vezan. Naime, Halugin koji je član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i Udruženja likovnih umetnika Srbije, u dvorištu palate Ferenca Rajhla stvarao je umetnička dela pune tri i po decenije.

- Povremeno kad sam imao pauze ovde sam dolazio. Nekada se zvao Likovni susret tako da smo se tu i susretali kao umetnici i stvaraoci, što ne znači da tako nije i danas iako nosi drugo ime. Osetio sam potrebu da poklonim jedan broj radova Savremenoj galeriji, koja će to tehnički i muzeološki moći da obradi i to je nešto što ostaje tu za sva vremena. Uz to, nameravam da poklonim još neke moje skulpture, koje sam takođe ovde radio i da zaokružim na neki način svoju zbirku - kaže Halugin, autor izložbe.

O umetničkim dometima Save Halugina govorila je kustoskinja izložbe i direktorka Savremene galerije, Nela Tonković koja je istakla da je ovo dragocen poklon, jer su u zbirci galerije do sada bile isključivo Haluginove skulpture.

- O umetnosti Save Halugina nije toliko teško govoriti budući da veliki deo našeg grada i istoričari umetnosti, koji su u struci znaju o kome se radi. Reč je o vajaru koji u kontinuitetu stvara preko 40 godina, koji konačno nije neko ko samo izvodi skulpture, on je umetnik koji je prešao granice tog medija i radio je i slike i crteže. Kada smo se odlučivali na ovu izložbu imali smo u vidu činjenicu da u našoj zbirci, gde imamo oko 1500 umetničkih radova, imamo isključivo skulpture Save Halugina ali nemamo njegove crteže. Sam umetnik je ovo osetio. Ovo nam je dragocen poklon budući da smo u poslednjih dvadesetak godina umnogome umanjili sredstva kojima otkupljujemo umetničke radove, dakle zavisimo isključivo od njihove volje i poverenja. Sava Halugin ovim činom pokazuje da ima poverenja u nas da ćemo se o radovima dobro starati i prikazivati ih publici , tako oni počinju da žive i neće ostati u našem depou. Oni su već sada prikazani i svaki put kada budemo tematizovali problem savremene umetnosti oni će biti tu kao pomoć da ga bolje objasnimo korisnicima našeg programa - kaže Nela Tonković, direktorka Savremene galerije.

Sava Halugin poklonio svoje crteže Savremenoj galeriji

Izložba "Poklon", na kojoj su predstavljeni i radovi u vlasništvu vrsnog umetnika, će u izložbenom prostoru Savremene galerije biti otvorena do 13. maja.

Izvor: Subotica.com
Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina Izložba Save Halugina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 6558
Povezane teme

sava halugin

izložba slika

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.