• Pregleda: 1777

Saradnjom do novih studijskih programa

Saradnjom do novih studijskih programa

Studenti na Visokim tehničkim školama iz Subotice i Kečkemeta, zahvaljujući sprovođenju IPA projekta MECHEDU, imaće mogućnost da izučavaju studije mehatronike. Partenri iz Srbije i Mađarske zajednički sarađuju na razvoju, akreditaciji i budućoj implementaciji studijskog programa iz mehatronike na osnovnim i master studijama. Saradnja partnera na ovom projektu ogleda se i u dva naučna skupa na kojima se očekuju pitanja i odgovori na istu temu od 80 do 100 eminentnih svetskih stručnjaka, a sve kako bi se ovaj studijski program uveo i na jednoj i na drugoj Visokoj školi.

Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Subotice i Viša škola iz Kečkemeta, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice zajednički sprovode IPA projekat "Saradnja u cilju razvoja zajedničkog programa iz Mehatronike". Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, u skladu sa modernim tehnologijama i potrebama u obrazovanju kadrova u obe ustanove, partenri iz Srbije i Mađarske zajednički sarađuju na razvoju, akreditaciji i budućoj implementaciji studijskog programa iz mehatronike na osnovnim i master studijama. Ukupna vrednost projekta je preko 280.000 evra, od čega će u Subotici ostati 195.000 evra.

Razvoj zajedničkog studijskog programa iz mehatronike će angažovati najbolja rešenja u oblasti obrazovanja, koja su do sada bila zapostavljena u regionu. Broj zajedničkih studijskih programa ovakvog tipa u regionu je minimalan, i većina ih je iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, a MECHEDU je jedinstven zajednički projekat u oblasti tehničkih nauka.

Saradnja partnera na ovom projektu ogleda se i u radionicama na temu mehatronike, od kojih je jedna održana na Paliću, a druga sledi u Kečkemetu. Tu će biti i konkursi na temu mehatronike, kao i dva naučna skupa na kojima se očekuju pitanja i odgovori na istu temu od 80 do 100 eminentnih svetskih stručnjaka, a sve kako bi se ovaj studijski program uveo i na jednoj i na drugoj Visokoj školi.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.