Komentara: 0
Pregleda: 3955
Foto

Saradnjom do boljih uslova studiranja

13.02.2020. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Razmena studenata i profesora, zajedničko učešće na istraživačkim projektima, objavljivanju radova i organizovanju stručnih konferencija, samo su neki od benefita koje donosi Sporazum o saradnji između Univerziteta u Segedinu i Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, koji je potpisan danas na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Subotici.
Saradnjom do boljih uslova studiranja

Sporazumom o saradnji obuvaćeni su svi fakulteti oba Univerziteta, a samim time i nekoliko hiljada studenata koji se na njima školuju. Odmah nakon potpisivanja, krenulo se u realizaciju prve aktivnosti, a to je predavanje za studente Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe o pravcima razvoja građanskog prava u Mađarskoj, koje je održala Marta Gereg, dekanica Pravnog fakulteta u Segedinu.

- Verujemo u izgradnju zajedništva putem znanja i ovaj Sporazum je sklopljen kako bi se obezbedila razmena studenata i profesora, koji će zajednički učestvovati na projektima i istraživačkim radovima. Raduje me što su ciljevi obe visokoškolske ustanove zajednički, a ovu saradnju će u velikoj meri olakšati i geografska blizina dva Univerziteta i trudićemo se da je ispunimo što kvalitetnijim sadržajima. Pravni fakultet u Segedinu pohađa oko 2.200 studenata, među njima i veliki broj studenata iz inostranstva, a zahvaljujući Sporazumu, svi oni će biti obuhvaćeni i imaće direktne koristi - rekla je Gereg.

Saradnjom do boljih uslova studiranja

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu broji više od 4.000 studenata koji se obrazuju na jednom od ukupno sedam fakulteta, a ako je objasnio rektor Marko Carić, jedna od glavnih tačaka Sporazuma je da se studentima mađarske nacionalnosti omogući što više predavanja i vežbi na maternjem jeziku, kao i da se njihov broj na Univerzitetu značajno poveća.

- Kada bismo trenutno pogledali situaciju, svega nekoliko desetina studenata mađarske nacionalnosti pohađa neki od fakulteta Univerziteta Privredna akademija, stoga je ovaj Sporazum od izuzetnog značaja jer će tu prvu, jezičku barijeru otkloniti. Dakle, nama je cilj da oslobodimo studente mađarske nacionalnosti te barijere koja može da predstavlja vrlo značajan problem u studiranju i ponudimo im bolje uslove obrazovanja - objasnio je Carić.

Saradnjom do boljih uslova studiranja

Naredna aktivnost koja se očekuje već u septembru biće organizacija naučnog skupa, objašnjava Mirko Kulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kada će predavači oba Univerziteta biti angažovani na pisanju istraživačkih radova, koje će potom predstaviti stručnoj javnosti.

- Mađarsko pravo i srpsko pravo su u nekoj meri slični, jer obe države pripadaju kontinentalnom evropskom pravu. Međutim, svaka zemlja ima svoje specifičnosti i ovo je idealna prilika, kako za studente, tako i za profesore, da se bliže upoznaju sa pravnim sistemom susedne države, da vide po čemu se mađarsko pravo razlikuje od srpskog prava i na taj način obogate svoje znanje - poručio je Kulić.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada Potpisivanje Sporazuma o saradnji između segedinskog Univerziteta i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3955
Povezane teme

pravni fakultet

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.