• Pregleda: 3819

Saopštenja JKP šalje privatno lice

Saopštenja JKP šalje privatno lice

Gradska vlast je u proleće 2009. godine, kako bi izašla u susret novinarima i učinila efikasnijim javno informisanje, uredila poseban pres centar, u kojem je pored adekvatnog prostora za konferencije za štampu postavljeno i par kompjutera i zaposleno dvoje ljudi kao neposrednu vezu s novinarima. Iz tog centra, koji sam za sebe funkcioniše veoma profesionalno, od tada stižu pravovremene i detaljne informacije o događanjima i aktivnostima lokalne uprave. No, očito da su pojedine javne ustanove i preduzeća smatrala da to nije dovoljno, te su za svoj groš, i za svoje pare, koje inače dobijaju iz gradskog budžeta, angažovali privatnu agenciju za PR i marketinške usluge da za njih obavlja taj posao.

Agencija u stvari samo prosleđuje saopštenja iz tih javnih ustanova i preduzeća medijima, i prvo pitanje koje se postavlja je da li se za to mora angažovati posebna služba. Novinarima je u principu svejedno ko im pruža pravu informaciju ako je ona tačna i blagovremena, ali je u ovom slučaju za novinare svakako zanimljivo u kom svojstvu i pod kojim uslovima neko obavlja taj posao.

Kako je došlo do toga da pored već postojećeg pres centra, koji je jedno vreme „opsluživao“ i javna preduzeća i obaveštavao i o njihovim aktivnostima, sada bude angažovana privatna agencija, koliko je plaćaju za to i da li je bilo tendera nakon što je odlučeno da se privatna firma uvede u delatnost javnih preduzeća, pitanja su na koja Danas nije uspeo da dobije odgovor, iako je ih pre gotovo mesec dana uputio gradonačelniku, i upravi nekih javnih preduzeća. Njihovo ćutanje može biti indikativno i izazvati sumnju da se radi o nezakonitom potezu, iza kojeg ne stoji ni odluka nadležnih organa, niti stvarna potreba. Pogotovo je takav potez neshvatljiv ako se zna da većina preduzeća u svojim sistematizacijama i svojim budžetima, ima predviđenu službu za informisanje, komunikaciju s javnošću i slično...

List Danas je o tome uspeo da dobije samo par nezvaničnih reakcija, koje kažu da je takvo „naređenje“ stiglo iz Gradske kuće. Ili da, pak, nadležni nemaju pojma kako se u njihovim saopštenjima pojavljuje potpis dotične agencije.

A i honorar verovatno nije veliki, pa ne treba praviti problem oko toga... Ali, dinar po dinar, kako se kaže u onom vicu, nakupi se tu dosta. Mada je veći problem što je ovo još jedan dokaz kršenja pravila igre u javnom prostoru.

Inače, pomenuti pres centar u Gradskoj kući otvorila je pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova, koja je tada novinarima poručila: „Ne dozvolite da ostanete bez odgovora - prozivajući vlast, mediji mogu ubrzati promene.“ A gradonačelnik Subotice Saša Vučinić najavio je da će predložiti svim javnim preduzećima i ustanovama da susrete s novinarima održavaju u kancelariji za medije.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

3
Nikolaus Miki Maus Odgovori
Smešne stvari se dešavaju, ... pa što osnivaju Javna preduzeća ako sve poslove daju outsource, drugim firmama?
Što niste naveli koja su Javna preduzeća u ovom gradu, pošto ih ima mnogo?
Direkcija, Zavod, Pijace, PTP, Park Palić, Vodovod, Stadion, Čistoća...

PA KOLIKO TA JAVNA PREDUZEĆA IMAJU DNEVNO SAOPŠTENJA DA IH NEKO DRUGI UMESTO NJIH MORA SLATI?

Ja sam trenutno bez posla, dajte meni da šaljem saopštenja za sva JKP u Subotici, za 100 evra mesečno!
Gyuri1971 Odgovori
#Nikolaus Miki Maus
Ta saopštenja najviše šalju JKP Direkcija za izgradnju, JKP Subotičke Pijace i Dom Zdravlja Subotica, a agencija pod nazivom "PiaR" samo ih prosledjuje, uopšte ih ni ne pročita ili kontroliše, samo ih potpisuje i za to se uzimaju pare, odnosno pere se gradski novac. Zato se na primer dešava kao nedavno, da JKP Direkcija za izgradnju pošalje obaveštenje medijima o izmeni režima saobraćaja u kružnom toku kod Gimnazije, PiaR to potpisuje i prosleđuje, a upadne ogromna greška, koju niko ne primećuje...
Gyuri1971 Odgovori
Naime u prvobitnom originalnom saopštenju je umesto ulice Petefi Šandora u obaveštenje stavljena ulica Jožefa Atile, koja apsolutno nema veze sa tom raskrsnicom. Iz redakcije sam zvao dan nakon toga PiaR agenciju ujutru u 7.30, sa druge strane telefona se javi tek probuđen glas i saopštava da oni nisu nadležni, nego samo prosleđuju saopštenje, oni to nisu ni pročitali (!!!???) Zovem Direkciju, oni pojma nemaju, ko je poslao obaveštenje, niti o kojoj raskrsnici se radi (???) i tek kada mi već kopšaju neki peti lokal, dobijem nadležnog, koji je sastavio to obaveštenje i čudi se, kako sam stvarno u pravo i kako im je promaklo. Mislim, ej ljudi...???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.