Komentara: 12
Pregleda: 6783

Saobraćajni znaci kao da ne postoje

01.08.2011. u 19:12h
Izvor: RTV Yueco
Saobraćajni znaci kao da ne postoje

Nakon što je izmenjen režim saobraćaja na kružnom toku kod Gimnazije, većina vozača ne poštuje saobraćajne znake već pravo prvenstva prolaza utvrđuju - slobodnom procenom i dogovorom. Od petka  na raskrsnici ulica Rudić, trg Jakaba i Komora, ulice Petefi Šandora i Ištvana Sečenjia - trg ispred Gimnazije saobraćaj funkcioniše kao i u svakom drugom kružnom toku - onaj koji je u kružnom toku ima prednost, a onaj ko se u njega uključuje nema prednost. Međutim, vozači ne poštuju postavljenu signalizaciju koja to nalaže, već voze po pravilima koja su važila do petka, a koja su potpuno suprotna, tako da se incidentne situacije izbegavaju opreznom vožnjom.

Od 29. jula na ovoj saobraćajnici prestalo je da važi pravilo desne ruke za ulazak u raskrsnicu, a saobraćaj se reguliše vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, gde prednost prolaska ima vozilo koje se nalazi u raskrsnici. Međutim, po svedočenju taksista koji tu imaju stajalište i situacije koju smo snimili, vozači voze po automatizmu kao i do sada, ne gledaju niti postavljene znake, niti znakove na samom kolovozu, već voze oprezno i paze na druge učesnike u saobraćaju i na taj način se izbegavaju incidentne situacije - dogovorom. Čak i instruktori u auto-školama, iako imaju prednost, propuštaju vozače koji dolaze iz ulice koja se uključuje u kružni tok.

Izmena režima saobraćaja na raskrsnici ulica Rudić, trg Jakaba i Komora, ulice Petefi Šandora i Ištvana Sečenjia - trg ispred Gimnazije doneo je komunalni inspektor na osnovu predloga Saveta za bezbednost u saobraćaju, kako bi i ovaj kružni tok funkcionisao kao i svi ostali u gradu - onaj ko je u kružnom toku ima prednost, a onaj ko se uključuje u kružni tok mora propustiti sva vozila koja se nalaze u njemu. Na pitanje zbog čega saobraćajna policija ne kontroliše saobraćajnicu i eventualno ne deli obaveštenja o izmeni režima saobraćaja, u Savetu za bezbednost u saobraćaju navode da to nije dužnost policije, već je dužnost svih vozača da poštuju saobraćajne znake koji su postavljeni na raskrsnici, te da se nadaju da će nakon ovog priloga i uvođenjem video nadzora biti uveden red na raskrsnici.

Ova raskrsnica je specifična po tome da kružni tok nije izgrađen, već je sačinjen od parkinga. Do sada je bio jedini kružni tok u gradu koji je regulisan suprotno od ostalih - oni koji su bili u njemu nisu imali prednost, a oni koji su se u njega uključivali su prednosti imali.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6783
Povezane teme

saobraćaj

saobraćajna infrastruktura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.