Komentara: 4
Pregleda: 7657

Sanacija dva najznačajnija objekta iz perioda između dva svetska rata u Subotici

12.09.2015. u 21:12h
Izvor: Subotica.com
U Subotici je u toku izvođenje radova na sanaciji dvaju zgrada iz perioda između dva svetska rata. Ove radove vodi „Direkcija za izgradnju grada Subotica“.
Sanacija dva najznačajnija objekta iz perioda između dva svetska rata u Subotici

Svakako da posebnu važnost, zbog svoje monumentalnosti i jednog od centralnih gradskih položaja ima zgrada Sokolskog doma. Na ovom objektu u kojem se trenutno sada nalazi pozorišna scena Jadran, Dečje pozorište i niz drugih objekata, do kraja godine biće aktuelni radovi na sanaciji ravne terase iznad glavnog ulaza, koja je u veoma lošem stanju, zatim sanaciji delova fasade koji su u najkritičnijem stanju i pretstavljaju opasnost za prolaznike, te delimična popravka stepeništa, u smislu sanacije najviše korištenog stepenišnog kraka objekta. Za ove radove je obezbeđeno 3,7 miliona dinara. Radovi ove faze se, zbog svoje restauratorske zahtevnosti izvode do kraja ove godine.

Kako saznajemo od mr Jasmina Šečića, tehničkog direktora „Direkcije za izgradnju grada Subotica“, prvi objekat je izgrađen prema ideji Koste Petrovica tadašnjeg Gradskog inženjera, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradio čuveni subotički projektant Franjo De Negri.

Sanacija dva najznačajnija objekta iz perioda između dva svetska rata u Subotici

 - Gradnja objekta nije tekla planiranom dinamikom, obzirom da je građen u vreme krize, ali je posao priveden kraju 1936. godine posle sedam godina gradnje. Ipak, neki delovi nisu dovršeni. Tako na delovima fasade prema parku nedostaju dekorativni okviri oko prozora, od veštačkog kamena, koji očigledno u nastojanju da se objekat završi, nikad nisu postavljeni. Ovi elementi imaju i zaštitnu funkciju i njihov nedostatak, kao i nedostatak okapnica na celom objektu, je doprineo da faada propadne ranije nego što bi se to desilo da su na objektu urađeni i ovi radovi. Mi smo ih sad obuhvatili projektom sanacije objekata, kaže Šečić.

Kada je ovaj objekat pušten u upotrebu, Subotica je dobila tada veliki sportski centar, koji je na neki način činio celinu zajedno sa obejktima Sokolovca, koji je istovremeno podignut na Paliću.Tereni, prostorije za treniranje, dvorane, staze, letnja pozornica, lutkarsko pozorište Otona Tomandla, velika pozorišna dvorana, biblioteka i dr. samo su neki od sadržaja koji su obuhvaćeni ovim kompleksom.

- Predviđeno je da se radovi nastave i sledeće godine, kako bi se izvela sledeća etapa najpotrebnijih radova na zaštiti objekta od propadanja, a prema našim procenama, koje su usklađene sa projektantskim, da bi se objekat kompletno sanirao potrebo je 60 miliona dinara, kaže Šečić za naš sajt.

Sanacija dva najznačajnija objekta iz perioda između dva svetska rata u Subotici

Zgrada berze rada

Ne manje značajan objekat iz ovog perioda je i zgrada Berze rada. Ova zgrada je izgrađena godinu dana ranije od Sokolskog doma, 1935. godine po projektu novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića. Trenutno je koriste komunalna preduzeća Parking i Subotičke Pijace, kao i druge organizacije.

 - U toku je predviđena zamena dotrajalog salonitnog krovnog pokrivača na zgradi, koji se zamenjuje sa trapezastim pokrivačem od čeličnog lima. Radi se o 500 kvadrata krovne površine. Za ove radove predviđeno je 3,3 miliona dinara, a završetak radova se očekuje u naredne dve nedelje, zaključuje Šečić.

Izvor: Subotica.com
Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma Radovi na renoviranju Sokolskog doma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7657

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.