Komentara: 8
Pregleda: 4460

Šampionke bez podrške navijača

19.11.2012. u 09:48h
Izvor: Politika Online
Ženski kuglaški klub „Pionir” ubedljivo je najtrofejniji subotički klub, pa ipak za sve nagrade nisu dobile ni čestitku od svog grada.
Šampionke bez podrške navijača

Kada spreme porodici ručak, sportsku torbu stave na rame i žure u „Park sportova“, privatni sportski centar gde ne gube ni minut. Staza i kegle su „njihove“ od tri do četiri časa utorkom i četvrtkom i one disciplinovano izbacuju kugle, jer znaju da svi oni klubovi i u Srbiji ali i širom sveta koji im na takmičenju gledaju u leđa čekaju trenutak njihove slabosti.

Članice Ženskog kuglaškog kluba „Pionir“ najbolje su u državi i nosioci su „duple krune“. Predsednica kluba Eržebet Molnar Gabrić objašnjava nam da su i ove godine pobedile na državnom prvenstvu, ali i na državnom kupu.

Trener Stevan Sekereš s ponosom dodaje da su ove mlade žene deseti put pobedile na državnom prvenstvu, a peti put zaredom. Ove pobede „poslale“ su ih u oktobru na Svetski kup u Augzburgu u Nemačkoj i tu su osvojile drugo mesto. – Eto, svake godine smo sve bolji, prošle godine smo bili treći na svetskom kupu u Makedoniji – kaže trener.

I u individualnim nastupima su se ovenčale pobedama, na pojedinačnom državnom prvenstvu Estela Gere i Livija Santo su u parovima osvojile drugo mesto, Nevenka Joković bila je prva u kombinacijama, odnosno zbiru rezultata dva nastupa.

Šampionke bez podrške navijača

Nakon svetskog kupa, na pojedinačnom svetskom prvenstvu, Livija Santo je zauzela drugo mesto. Kada se Esteri, Liviji i Nevenki pridruže Ibolja Molnar, Ibolja Tot, Tunde Radojević, Zorica Barać, Renata Vilov i Sabrina Šokac, onda je to pun sastav kuglašica „Pionira“.

Iako se bore i pobeđuju pod fabričkom zastavom, samo je Eržebet Molnar Gabor ceo svoj radni vek provela u pogonu velikog subotičkog konditora. Ove žene, kako pričaju, kuglanje su zavolele još kao mlade, uz očeve i momke.

Uostalom, u mestima u okolini Subotice u lokalnim kafanama uvek je postojala staza za kuglanje. Stevan Sekereš, koji je kuglašice „Pionira“ počeo da trenira još 1998. godine, kaže da je nekada u Subotici bilo 18 fabričkih timova kuglaša. Danas postoji samo „Pionir“.

– Nažalost, kuglanje nije „preraslo“ te male kafanice, već je i tamo nestalo. A u inostranstvu nije tako. Kada se takmičimo u Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, publika masovno dolazi na ova takmičenja uz burno bodrenje. Nas gotovo niko ne gleda na takmičenjima u zemlji, a kada smo se nadmetale u Augzburgu bilo je prijatno čuti kako za nas navijaju kolege iz muške ekipe Srbije. Pratili su nas do polufinala, i šteta što su ispali iz daljeg takmičenja. Kada se čuje kako i nas bodre, ona druga ekipa ne dobije baš sav adrenalin iz publike – priča nam Eržebet Gabrić Molnar.

Uostalom, kada bi vicešampionke sveta i pobednice svih državnih takmičenja poželele da budu domaćini nekog takmičenja, ne bi ni imale gde to da ostvare. Ovaj prostor u „Parku sportova“ na rubu grada je jedino mesto gde mogu da vežbaju.

Šampionke bez podrške navijača

Otežavajuća okolnost je što nisu sve iz Subotice, pa tako Sabina trenira u Beogradu, Nevenka u Kuli, Renata, Tunde i Ibolja Tot u Subotici, Ibolja Molnar u Bečeju, Livija u Novom Sadu. Ipak, Stevan Sekereš kaže da iako im nedostaju zajednički treninzi imaju stabilnu i čvrstu ekipu koja dobro funkcioniše.

– Kada ste u ovako malom sportu koji gotovo niko ne primećuje, novac i slava ne mogu biti motiv, već upravo sam sport, druženje i želja za pobedom – objašnjava Eržebet.
Iako su ubedljivo najbolji tim u Subotici, na kraju godine na proglašenju najboljih sportista niko ih i ne pomene. Za razliku od njih, profesionalne kuglašice Celja imaju punu podršku grada, kao i ovogodišnje pobednice svetskog prvenstva, ekipa „Viktorije“ iz nemačkog grada Bamberga.

– Za razliku od njih naše kuglašice dobijaju tek skromni honorar od sponzora kluba i mnoge nemaju posao – kaže trener Sekereš. Uprkos tome, svoje porodice već su navikle da su gotovo čitave godine subotom na nekom takmičenju gde brane titulu najboljih.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4460
Povezane teme

kuglanje Subotica

kuglaški klub pionir

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.