Komentara: 9
Pregleda: 6734

Salaši, tamburaši i vino za turiste iz Slovenije

30.01.2012. u 21:11h
Izvor: SuMedija
Salaši, tamburaši i vino za turiste iz Slovenije

Preduzeće Park Palić se po drugi put predstavilo Slovencima na Sajmu "Alpe adria tip" u Ljubljani, zajedno sa Turističkim organizacijama Vojvodine i Srbije. Akcenat na gastonomiji, salašima i vinima. Ove godine završetak obnove velikog parka.

Kako bi na najbolji način dočarali kakav vas ambijent dočekuje na Paliću i u Subotici, za predstavnike turističkih agencija i slovenačkih medija organizovana je večera sa specijalitetima ovog kraja, na kojoj su degustirana vina Vinarije Zvonko Bogdan, koja je jedna od novina u turističkoj ponudi Palića. Naravno, uz zvuke tamburaša ansambla "Ravnica". Upravo to je i bilo ocenjeno kao najbolja "komparativna prednost" Palića – Salaši, gostoprimstvo, tamburaši, dobro vino i dobra hrana.

O tome svedoči i čuveni slovenački kantautor i turistički promoter Lado Leskovar. Po njegovom mišljenju, gostoprimstvo, hrana i vina su mamci za Slovence.

- Slovenija ima mnogo planinaskih jezera, a vaše je ravničarsko - što je nama interesantno. Pored toga, hrana nigde nema takav ukus kao kod vas. Odnos domaćina prema gostima je divan, tako da ja kad god mogu krećem prema Srbiji, a naročito prema severnoj Srbiji. Sad polako upoznajem i vaša vina. Do sada sam samo znao za fruškogorska, a po prvi put sam probao Palićka vina. Mi Slovenci svi ponešto znamo o vinima, a vaša su veoma ukusna – ocenio je Leskovar.

Park Palić - promocija Palića u Sloveniji

Sajam turizma u Ljubljani je bio "turistički prvenac" u predstavljanju ponude za Vinariju Zvonko Bogdan. Po rečima direktora Vinarije Zlatka Živanića, ovaj sajam je prvi u nizu sajmova na kojima će predstaviti njihovu ponudu.

- Ukoliko se odluče da nas posete, turisti mogu da vide kako izgleda jedna savremena vinarija, degustiraju naša vrhunska vina, a zatim i obiđu salaš Zvonka Bogdana uz degustaciju hrane karakteristične za naše podneblje – rekao je Živanić.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić ocenio je da je za Palić i Suboticu prvo i osnovno tržište nekadašnje Jugoslavije.

Park Palić - promocija Palića u Sloveniji

- To su ljudi koji znaju za naše kvalitete i rado ih se sećaju, ali znaju i za naše brendove kao što je čuveni Zvonko Bogdan. Pored toga, nadam se da smo predstavnicima slovenačkih medija i tur-operatera dočarali ambijent Palića i Subotice, te da će ga oni preneti njihovim sunarodnicima. Naporedo sa promocijama, završavamo kapitalne investicije koje su narušavale komfor i prave efekte očekujemo u bližoj budućnosti, tačnije 2013. godine – rekao je Vučinić.

Na samom sajmu su predstavljene novine u turističkoj ponudi Palića zaintersovanim posetiocima, tur-operatorima i agencijama, a ovaj sajam predstavlja prvi u nizu sajmova u regionu na kojima će biti predstavljeni Subotica i Palić kako bi privukli turiste iz nekadašnje Jugoslavije, dakle, sve one koji su na Paliću bili i "rado ga se sećaju". A značajnije prisustvo Palića na sajmovima poklapa se i sa konačnim završetkom obnove reprezentativnih objekata.

- Smatramo da nakon tri godine intenzivnih investicija u vrednosti većoj od sedam miliona evra Palić ima šta da ponudi ovom tržištu. To je više od 30 manifestacija koje se održavaju na Paliću i okolini, kao i domaća gastronomija uz vina i tamburaše. Ove godine obeležavamo i 100 godina od izgradnje Velikog parka tako da možemo da ponudimo i kulturnu baštinu naše destinacije – Velika terasa, Ženski štrand i Veliki park. Sajam se održava na početku godine i nadamo se da će naši turistički proizvodi naći mesto u katalozima turističkih operatera i agencija u Sloveniji – naglasio je direktor Park Palića Goran Gabrić.

Park Palić - promocija Palića u Sloveniji

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković istakao je da je ovaj sajam velika šansa za Palić i Suboticu da Slovencima predstave ono najbolje iz svoje ponude i time ih "podsete na nešto lepo što su već doživeli". Pored toga, Petković je najavio da će Vlada Srbije nastaviti sa ulaganjima na Paliću.

- Ove godine će biti uloženo 30 miliona dinara na Paliću, čime ćemo završiti revitalizaciju kapitalnih objekata. Velika terasa je potpuno revitalizovana, ove godine bi trebalo da završimo i Ženski štrand i opremu u Velikom parku čime bismo na najbolji način dočekali jubilej – 100 godina Velikog parka na Paliću – rekao je Petković.

Srbija tradicionalno nastupa na Sajmu u Ljubljani, a u Turističkoj organizaciji Srbije ističu da postoji trend rasta dolazaka i noćenja slovenačkih turista u Srbiji. U prilog tome, direktorka ove organizacije kaže da je u prvih 11 meseci prošle godine ostvareno oko 67.000 dolazaka slovenačkih turista u Srbiju.

Park Palić - promocija Palića u Sloveniji

- Veče koje ste organizovali, sa ukusima, mirisima, vinom i zvucima vašeg kraja nesumnjivo će preneti atmosferu vaše destinacije i motivisati goste iz Slovenije na to da i sami dođu i probaju vašu hranu, vino, voze bicikle i obilaze salaše i Palić – rekla je direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac.

Sajam turizma u Ljubljani trajao je od 26. do 29 januara. Okupio je preko 300 izlagača iz 10 zemalja. Što se Subotice i Palića tiče, u saradnji sa Turističkim organizacijama Srbije i Vojvodine, biće predstavljeni na sajmovima u Beogradu, Budimpešti, Sarajevu, Skoplju, Zagrebu i Banja Luci.

Park Palić - promocija Palića u Sloveniji

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 6734
Povezane teme

Saša Vučinić

Park Palić

Goran Gabrić

tamburaški orkestar ravnica

sajam turizma

vinarija Zvonko Bogdan

vino

vino zvonko bogdan

salaši

dobro vino

tamburaši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.