• Pregleda: 4818

Sajt Grada na ćirilićnom pismu

Sajt grada je od pre nekoliko dana konačno dobio ćirilićnu verziju sajta, pa tako pored latinične verzije, hrvatskog, mađarskog i engleskog prevoda sada sajt možemo pratiti i na zvaničnom pismu Republike Srbije.
Sajt Grada na ćirilićnom pismu

Pre skoro 4 godine Grad Subotica je angažovala spoljnog saradnika za izvođenje tehničkog zahvata na tadašnjem sajtu grada i dobila je novi moderan sajt na kojem se nalazi mnogo korisnih dokumenata, većim delom je ažuran i suštinski funkcionalan.

Na njemu možete da pronađete mnogo informacija vezanih za funkcionisanje grada, dokumenata koji se tiču Skupštinskih zasedanja, aktuelnih javnih nabavki, oglasa i konkursa. Generalno koristan sajt koji je, reklo bi se, ispunio smisao svog postojanja.

Na zvaničnoj promociji sajta održanoj 4. septembra 2009. godine predstavljen sajt sa svim servisima, a tom prilikom saznali smo da je Izrada koštala 357.000 dinara. Osnovni cilj, kako je rečeno na promociji, je bio da se uspostavi bolja komunikacija građana i grada. Redizajniranjem je osvežen vizuelni identitet sajta i dupunjen je mnogobrojnim sadržajima vezanim za istoriju grada i dešavanjima.

Kao multietnički grad i grad koji je okrenut ka turistima i investicijama očekivano je bilo da će sajt biti višejezičan - što je i urađeno. Za svaku pohvalu. Sajt se još tada mogao čitati na srpskom (latinica), mađarskom, hrvatskom i engleskom jeziku - jedino je falilo da bude još i na ćirilićnom pismu, i to podrazumevano, kako nalaže Ustav Srbije, odnosno član koji reguliše ovo pitanje.

Član 10 Ustava Srbije i članu 2 Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, izričito nalažu da se u službenoj upotrebi koristi ćirilično pismo. To znači da sve državne institucije, preduzeća, i ostali organi vlasti moraju da koriste ćirilicu.

Ovu obavezu (ćirilićna verzija sajta) su ispunili gotovo svi zvanični gradski sajtovi u Srbiji, od juga, preko centralne Srbije, gradova Zrenjanina, Novog Sada, Sombora, Sente, Ade, Kanjiže, pa sada konačno posle nepune 4 godine (od redizajna) i grad Subotica.

Sajt nije idealno preslovljen, neki linkovi (pretežno markice) vraćaju na druge jezike, ali verujemo da će se postepeno i to dovesti u red pa pohvala za trud ne treba ni sada da izostane. Bravo za informatičku službu Gradske uprave!

S obzirom da je Zakonom jasno definisana ova oblast, možemo reći da smo vrlo srećni (kao grad) što nismo kažnjeni zbog kršenja ove odredbe.

Član 19 - Na područjima na kojima su u službenoj upotrebi i jezici nacionalnih manjina, nazivi mesta i drugi geografski nazivi, nazivi ulica i trgova, nazivi organa i organizacija, saobraćajni znaci, obaveštenja i upozorenja za javnost i drugi javni natpisi ispisuju se i na jezicima nacionalnih manjina.

Dakle, Zakon, kao što predviđa obaveznu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na područjima na kojima su u službenoj upotrebi i jezici nacionalnih manjina uvodi obavezu isticanja javnih natpisa i na jezicima manjina.

A zatim slede kaznene odredbe:

Član 23 - Novčanom kaznom od 20.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup organizacija ovlašćena za postavljanje saobraćajnih znakova i naziva mesta koja postupi suprotno članu 19. ovog zakona.

Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u organizaciji iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 4.000 do 70.000 dinara.

Prilog: ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISMA U REPUBLICI SRBIJI

Izvor: Subotica.com / Autor: Goran Todorov

povezane teme

20
andrea Odgovori
ovo je dobro svi kukaju da je ćirilica zvanično pismo u Srbiji a ovaj sajt je napisan na ćirilici zadnji, možda se neko zaposlio sa znanjem ćirilice.
Suboticanin Odgovori
Ko ce biti odgovoran sto maketa gradskog jezgra u blizini Gradske kuce nema tablu sa cirilicnim natpisom?
Горан Тодоров Odgovori
Овај сајт из техничких разлога (још увек) није на ћириличном писму, али ова одредба се свакако обавезујуће односи искључиво на сајтове који су државне институције и органи. Свакако нам је жеља да овај сајт у неко скорије време буде више језичан (мађарски и енглески), али много неповољних фактора утиче на реализацију тог пројекта.
horatio caine Odgovori
pazi ovo "napokon" ??? nismo mogli zivit bez toga ,sad nam je lakse...pogotovo kad se okrecemo prema zapadu ili mozda prema "istoku"?
Član51901 Odgovori
Cirilica, uff, zlo za dizajnere :)
Горан Тодоров Odgovori
Напокон у смислу коначно су то урадили... пошто смо на овај пропуст указали још у септембру 2009. године.. Ко неће да гледа на ћирилици неће кликтати на ту заставицу, ко више воли на хрватски изабраће то... нема везе са национализмом, србовањем - то је једноставно право избора...

Фасцинантно је колико некоме смета (број негативних лајкова) нешто што га не дотиче.
madman Odgovori
Gorane ma pusti ih, vidiš da jedva čekaju da nekog mogu mrzeti ili pljuvati. samo vi pičite i zdravo đaci
marko Odgovori
@Горан Тодоров "Фасцинантно је колико некоме смета (број негативних лајкова) нешто што га не дотиче"

Smetaju samo vasi komentari koji ne interesuju nikog ! Vi ovde niste da bilo sta komentarisete.Treba samo da objavite ili ne objavite komentar. Hvala.
kojot Odgovori
@marko
Грешите...
Milan Odgovori
Nije bilo potrebe za ovo, kada je već postojao sajt na srpskoj latinici.
ja Odgovori
onda treba i na romskom ,ruskom ,rusinskom,bunjevačkomi svim ostalim jezcima manjina
student Odgovori
Deset upola s lukom
nenad Odgovori
Samo da kažem ako čitate nešto na Srpskom jeziku na latinici, i imate potrebu da to pročitate na Hrvatskom jeziku ili na ćirilici, mnogo ke....te :)

Poštuje se ustav i tako to, ok, ali svi znaju da je ovo samo formalnost. Svi se mi razumemo.
Боки Odgovori
@horatio caine
Типично малограђанско размишљање, него коме су окренуте Бугарска и Грчка?
@panonis
Ајде појасни.
@Milan
Идући том логиком ћирилица ни не треба да се користи јер постоји како ти кажеш "српска латиница".
Gorčik Odgovori
Ova država se guši u budalaštinama. Nemamo šta da jedemo ali ćemo sve ćirilizovati.
bongoo Odgovori
Sajt je ok.
Da li bi ste mogli da omogućite RSS feed?
Vukajlija Odgovori
Sa tehničkog aspekta ne možete da verujete koliko je ova "ćirilizacija" jednostavna za uraditi, a ako se uradi kvalitetno id etaljno proces se automatizuje i skoro pa nema obaveza za content managera. Samo je potrebna volja u kombinaciji sa prikladnim znanjem. Ja verujem da je u ovom slučaju gradskog sajtu bila kombinacija lenjosti i inaćenja.
googleman Odgovori
nemojte ih vise hvaliti ni reklamirati,evo citav dan su nedostupni :-D
crnipetak Odgovori
nije bitno pismo BITNA JE PLATASVAKOG MESECA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stiipan Odgovori
A kad će subotica kom i na hrvatskom?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.